lantliv

Äntligen har vi bakat i vår vedeldade ugn

 

I vårt hus finns en riktigt fin gammal bakugn. I över 9 år har vi bott i huset tillsammans med bakugnen utan att använda den. Det är nästan skamligt. Vi har pratat om det i åratal att vi borde elda upp den och baka bröd i den. Men åren har gått. Tills i lördags då vi slog oss ihop med goda grannar och bakade brödkakor på löpande band, vilket resulterade i 84 fantastiskt goda brödkakor. Efter att vi knådat och gräddat i flera timmar så avrundade vi det hela med att göra oss kantarellpizzor. Det blev makalöst gott. Och nu är rikedomen stor med frysen fullspäckad med brödkakor.

stenugnsbakat-2

Vi satt sju stora degar med bröd. De baserades på vetemjöl, dinkelmjöl och grahamsmjöl.

stenugnsbakat-3

Det var en speciell teknik att få brödkakorna lagom gräddade på alla kanter och därför roterades de runt inne i ugnen under gräddningstiden.

stenugnsbakat-4

Pizzabottnar gjorda i en stenugn går inte att överträffa på något sätt. Sega, krispiga och sjukt goda. Kanske borde vi starta en pizzeria i byn nu?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

  • Reply Jenny 28 november, 2016 at 19:08

    Men HUR mysigt med en fin gammal bakugn i huset?! Finns nästan ingen lyxigare känsla än när man har frysen full av gott bröd, och kan ju tänka mig att känslan blir ännu ett snäpp bättre när det är gräddat i en alldeles egen stenugn. Får hoppas det inte tar ytterligare nio år tills den kommer till användning igen, annars bjuder jag in mig själv på brödbakardag 😉

    • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 november, 2016 at 14:55

      Ja, det var verkligen mysigt. Att nu ha frysen full med egenbakat bröd är en riktig rikedom. Det ska inte dröja så länge. Vi bestämde oss för en ny omgång redan i slutet av vintern. 🙂

  • Reply Banjo 28 november, 2016 at 20:56

    Vilken lyx att ha en bakugn! Men visst, förstår att ni väntat med att använda den – verkar vara ett riktigt heldagsprojekt att hålla igång en sådan!

    Ser ut att ha blivit ett riktigt gott och lyckat resultat. Och stenugnsbakad kantarellpizza, alltså… låter himmelskt gott! 🙂

    • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 november, 2016 at 14:52

      Jag vet, superlyx! 🙂 Och det var verkligen ett projekt. Men det gick faktiskt mycket enklare och snabbare än jag hade trott.
      Ja, de där pizzorna som vi fick kastat in på slutet var otroligt goda. Det är häftigt att det kan bli så stor skillnad på botten bara för att den gräddats där kontra i en vanlig ugn. 🙂

  • Reply Catarina Davidsson 28 november, 2016 at 21:38

    Woaw vilken rikedom 🙂 Så härligt att få äga en vedeldad bakugn. Surdegsbakning i den….. jag säger bara det.
    Ha de gott. Catarina

  • Reply Sarah 28 november, 2016 at 21:40

    Men HUR gott ser det inte ut då?! Lyckotta er ♥

  • Reply Catarina Davidsson 28 november, 2016 at 21:40

    Woaw, vilken underbar lyx! Jag säger bara, surdegsbröd i vedeldad bakugn och himmelriket är nära 😉
    Ha de gott. Catarina

    • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 november, 2016 at 10:31

      Mycket lyxigt! Det var dock inte surdegsbröd denna gång. Men vi behövde öva, så vi tar en sak i taget. 🙂
      Kram Sofia

  • Reply Finurliga fröken 28 november, 2016 at 23:11

    Men hur mysigt är de inte att ha en egen? De vattnas i munnen av bara tanken på ert nybakade bröd. Och pizza! Herregud vilken lyx!

    • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 november, 2016 at 10:30

      Ja, det är väldigt lyxigt. Fast vi insåg inte hur lyxigt det verkligen var förrän i lördags. 🙂
      Kram Sofia

  • Reply karin härjegård 29 november, 2016 at 11:36

    Åh! Så härligt! Bästa brödet bakas i en sådan ugn! 🙂

    • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 november, 2016 at 15:28

      Ja, men visst gör det. Resultat blev riktigt fint. Och det är stor skillnad från bak i en vanlig ugn. 🙂

  • Reply Dorotea Pettersson, tidscoach 1 december, 2016 at 23:45

    Det var helt klart på tiden. Vilken lyx. Vad roligt att baka tillsammans med vänner dessutom. Hoppas nu att det inte tar 9 år tills ni använder ugnen igen.

    • Reply Sofia Brolin - hildas.se 2 december, 2016 at 16:08

      Ja, det var det sannerligen! Vi har redan bestämt att vi ska göra det igen i slutet av vintern. Det var verkligen en mysig aktivitet att göra ihop – ett bra sätt att umgås. 🙂
      Jag önskar dig en trevlig helg!
      Kram Sofia

    Leave a Reply