lantliv, odling

Årets äppelskörd

Här har vi fem äppelträd i trädgården men det är egentligen bara ett enda träd som ger bra äpplen. I år är de dessutom extra fina och är nästan lika estetiskt fina som köpeäpplen på Ica. Jag har nu plockat de äpplen jag ska ha detta år. Jag skalar, klyftar och fryser sedan in äppelklyftorna för att sedan kunna plocka upp dem under det kommande året när jag ska baka paj eller laga mat. Det är väldigt gott att slänga i äpple i lasagne eller färssås. Du som har äpplen, vad gör du med dina?

I år är de mycket snygga dessutom.

 

 

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

32 Comments

  • Reply Tina 25 september, 2012 at 05:28

    Godmorgon på dig!
    Jag har gjort mos i olika varianter.
    Håller med dig om att äpplena är så snygga och fina i år! Tur jag hann med att göra ett lass innan dunderförkylningen kom, annars hade nog alla legat på marken efter all blåst.

    Ha en bra dag!

  • Reply Hjem Kära Hjem/ Anna 25 september, 2012 at 05:32

    Hajsan!
    Har dessvåarre inga äppelträd i min trädgård, det funkar inte här uppe där jag bor.
    Men om jag hade haft skulle det nog bli mkt äppelpajer, mos o en del infrysningar.
    Gillar unikaboxen du lagt äpplena i, snyggt c",)

    Klem Anna

  • Reply Lotta 25 september, 2012 at 05:33

    Håller med dig om att äpplena är väldigt vackra i år men tyvärr är det mycket rönnbärsmal i våra så man får kolla dem noga.
    Jag gör alltid äpplemos, skalar och kärnar ur dem och kokar med lite socker och ciron, lite pyssligt men ack så gott det blir! Måste frysas eftersom jag snålar med sockret. Dottern har varit hemma några dagar och hon gjorde 2 sorters chutney som blev supergoda, 1 sort med ingefära och kanelstång och 1 sort med calvados….väldigt gott blev det. Förra året lämnade vi in massor av äpplen + päron till mustning vilket ocså blev mkt gott men det känns som det är förs mycket mask i dem i år för att det ska bli bra (det kostade 20kr/l och då fick man hem det på baginbox, kanonbra!)
    Tack för tipset om frysta äppleklyftor, det ska jag göra.
    Ha en fin dag.
    Kram Lotta

  • Reply No34 25 september, 2012 at 05:41

    Äppel/mangochutney och mos förstås blir det hemma hos oss!!! Ha det bäst, kram Kate

  • Reply Sofies blommor - Sofie 25 september, 2012 at 05:43

    Älskar äpplen (och bilder på äpplen – så fina!). Äppelmos brukade vi alltid göra förr när jag bodde hemma (klassiskt) och så gav vi hästarna det som stödfoder/godis, de åren som det var massor. Men, just nu har jag inget äppelträd som är mitt.
    Jag vill ha ett någon gång när jag skaffar hus!

    Ha en fin tisdag. Kram Sofie

  • Reply Kia 25 september, 2012 at 06:16

    Har faktiskt inte gjort något alls med våra äpplen fast vi har nog inte haft så mycket som i år. Barnen äter dom och M ville göra äppelmos för det hade de gjort i skolan. Så äppelmos kommer det bli och sen så hade jag tänkt göra som du att frysa in.
    Nästa helg är det höstmarknad på Zetas och då kunde man få sitt äpple artbestämt eller vad det heter. Fundera på det om jag nu kommer ihåg att ta med äpplena dit!!

    Ha en toppen dag!
    Kram Kia

  • Reply Mormors Fint 25 september, 2012 at 06:38

    Hej! Jag skrev just igår om äpplemoset jag gjorde i söndags. Blev jättegott och så gör jag juice och fryser in. Det är nog det hela det.
    Ha en fin fortsatt vecka.
    Kram/
    Berit

  • Reply Emma 25 september, 2012 at 06:38

    Oj, vilka vackra äpplen! Du vet möjligvis inte vad den sorten heter?
    Vi tänker nämligen plantera äppelträd nästa år 🙂

    • Reply hildashem.se 25 september, 2012 at 06:40

      Tyvärr vet jag inte det, Emma. Jag önskar att jag visste så att jag kunde tipsa dig… Hoppas att du hittar någon bra sort ändå 🙂

  • Reply creando 25 september, 2012 at 06:54

    I färssås och lasagne har jag inte provat. Kan tro att det är gott!

    Själva har vi tyvärr inte något träd…

    Kramar

  • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 25 september, 2012 at 07:10

    Härliga Bilder! Vi har två äppelträd och i år har båda gett jättemycket frukt! Jag har gjort en massa mos/kompott och fryst in, torkat lite och ska frysa in resten precis som du i klyftor!

  • Reply Victoria - Elvira Spekulerar 25 september, 2012 at 08:40

    Många pajer och äppelkakor blir det. Jag har aldrig provat att frysa in äpplena tidigare, så det ska jag genast börja med, i klyftor då förstås, så att det är lätt att ta upp och göra nya pajer och kakor under vintern, mums!

    Kram Victoria

  • Reply Nicola Fackel 25 september, 2012 at 09:27

    Ska också försöka frysa in. 2 olika träd här i Norr. Vet inte om jag tycker att de är goda.

  • Reply Hanna♥ 25 september, 2012 at 09:38

    När jag bodde hemma torkade vi alltid tunna äppelringar och gjorde naturgodis..

  • Reply Futu 25 september, 2012 at 10:34

    Åh, så underbart!
    jag skulle också föreslår torkade äppelringar och äppelmos såklart eller varför inte en god kräm med mjölk! 🙂

  • Reply Razzy 25 september, 2012 at 11:05

    Härliga äpplen du har, våra träd dignar av äpplen så det blir mycket mos, mycke klyftor i frysen och en del tänkte jag försöka torka i år. 🙂

  • Reply ann 25 september, 2012 at 11:07

    Det er fantastisk flotte æbler 🙂 Desværre er alle vores æbler dårlige i år. Synd og skam

  • Reply Ekomorsan 25 september, 2012 at 12:00

    Det blev inte mycket till äpplen hos oss i år så vi har ätit dem rakt upp och ner 🙂 vad gör du med äpplena du inte behöver? Vet att det finns en fruktförmedling man kan kontakta om man inte vill ha all sin frukt eller inte hinner ta hand om den 🙂

    • Reply hildashem.se 25 september, 2012 at 12:05

      Jag har hört talas om dessa fruktförmedlingar, jättebra. Men här har mina grannar varit och hjälpt mig och plockat så många äpplen de behöver 🙂

  • Reply Helena, Craft and Creativity 25 september, 2012 at 13:31

    Vi har också ett gäng äppelträd här hemma men det blir sällan mer än äppelkakor (som ju förstås är väldigt gott!). 🙂 Idén med fruktförmedling var ju himla bra!

    Vackra bilder, som alltid! Lyckopiller. 🙂

  • Reply Fröken Gredelin 25 september, 2012 at 14:42

    Vad vackert det är med äpplen ändå! Om jag får äpplen till skänks så passar jag på att göra en äppelpaj och känner mig sedan väldigt husmoderlig en stund:)

    Annars är jag förvisso ingen stor fruktätare men en rätt vi gillar skarpt här hemma är ugnstektfalukorv med potatismos till. Och i ugnen tillsammans med korven har jag både skivad tomat och äpple, det är jättegott!

    Vad roligt med träff! Det ser jag verkligen fram emot!
    Stor kram/T

  • Reply TIDSOPTIMISTEN 25 september, 2012 at 16:29

    Fina äpplen och vilken lyx att kunna göra hemgjord äppelpaj året om. Skörden här var inte så stor så det blev bara lite paj och muffins – ska plantera ett par till äppelträd innan frosten kommer 😉

    Kram Ullis

  • Reply MammaElva 25 september, 2012 at 17:13

    Förra året blev det både mos och klyftor som hamnade i frysen.. men jag glömde helt bort dem så i år gör jag osockrad mos till mina tjejer.

    Ha en fin kväll!

  • Reply Hanna 25 september, 2012 at 17:26

    fina bilder.
    Ha en fin kväll!
    Kram
    Hanna

  • Reply Fiffiga Systrar 25 september, 2012 at 19:23

    Vilka fina äppelbilder du bjuder på idag! Vi gör alltid äoppelmos av våra äpplen. Det brukar räcka precis lagom till nästa höst..
    Ha en fin dag. kram emelie och elin

  • Reply Titta in hos Thess 25 september, 2012 at 19:35

    Hej!
    Vilka underbara äppelbilder!!
    Vi har oxå en massa massa äpplen och vet knappt vad jag ska göra med alla,men tänkte att jag ska ta med an massa till dagis där går det garanterat åt =)

    Kram Thess

  • Reply Mary - m.ade b.y m.ary 25 september, 2012 at 20:42

    Åhh jag är så avis på dig så du förstår inte! Vill. Också. Ha. Äppelträd. Ja du, vad gör jag med äpplen. Saft, sylt, in i råsaftcentrifugen, kräm, paj, cupcakes, i mat, i såser…möjligheterna är ändlösa! 😀 Kram fina du, tack för all inspiration du ger!

  • Reply Annas röda stol 25 september, 2012 at 20:47

    Så snygga bilder det blir med äpple och så gott det är. Jag använder ofta äpple i matlagning, när jag steker kött och gör grytor. Det blir lite syrligt och bryter av kryddorna lite.Kram /Anna

  • Reply Rebeccas DIY 25 september, 2012 at 21:04

    Förra året var jag helt besatt av att jag ville ha en äppelpress så att man kan göra sin egen must. De är dock lite dyra så besattheten stannade av… och glömdes bort… men nu började den pyra igen! Hur som helst så är det ett tips, för äppelmust är underbart gott och ett perfekt sätt att njuta av sina äpplen hela långa vintern.
    Jag har f ö även letat efter något lokalt musteri här i våra trakter men inte hittat något. Har du någon aning om i fall det finns något?

  • Reply Stefan Henningsson 26 september, 2012 at 11:36

    Jag testar att torka lite. Ska frysa in lite med. Gav ganska mycket till bättre behövande i form av rådjuren som skuttar runt utanför huset.

  • Reply Livet enligt Lindus 26 september, 2012 at 18:46

    I år blev det mos av allihop. Nu önskar jag att jag sparat och torkat några, det verkar så gott!

  • Reply Anonym 18 oktober, 2012 at 10:48

    Toscatårta med äppelklyftor bli jättegott. Jag brukar torka mycke äppelringar.
    Barnbarnen älskar det.

    Vickan

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.