bröd

Baka gott bröd

baka gott bröd

 

Oj vad mycket uppdämt energi det fanns när jag piggnade till efter förkylningen. Eftersom brödet i frysen var slut igen så bakade jag lite nytt. Det är flera som frågat efter receptet på det bröd min man bakade för några veckor sedan. Det är ett recept som hans mormor Sonja alltid bakat. Jag gillar ju att inte baka så mycket efter recept när jag bakar utan brukar ta lite vad som finns i skafferiet. Denna gång använde jag både rågsikt, vetemjöl, dinkelmjöl och grahamsmjöl. Ibland bakar jag också på kallt vatten – då tar det mycket längre tid att jäsa men det beror ju på när man behöver brödet.
TIPS: Om du undrar om degen är färdigjäst så kan du bara peta lite försiktigt på den, ditt avtryck återgår till det vanliga igen så är den klar. Om avtrycket i degen blir kvar så behöver den jäsa lite till. Lycka till!

 

Sonjas goda och enkla bröd

1 l vatten
2 kg rågsikt
1 hg jäst
3 st ägg
1 msk salt
Brödkryddor
250 gr farinsocker
50 gr smör

1. Blanda vatten (fingervarmt) med jästen tills den löst upp sig.

2. Blanda i ägg, farinsocker, brödkryddor, salt och mjöl tills degen blir fast och fin.

3. Låt jäsa ca 30 minuter.

4. Arbeta degen lite ytterligare och tillsätt mer mjöl om det behövs.

5. Lägg degen på mjölad bänk och skär upp i lagom stora brödbullsklumpar.

6. Låt ligga på mjölad plåt och jäsa lite till, pensla dem med uppvispat ägg och strö lite flingsalt, linfrö eller sesamfrö över.

7. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.

Next Post

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply Anonym 6 januari, 2011 at 09:06

    Så hungrig jag blev! Jag tror jag måste baka lite bröd 🙂

    Ha en fin dag!
    Kram från Sara

  • Reply Hanna 6 januari, 2011 at 09:23

    Även jag har bakat bröd på förmiddagen i dag, men ditt såg jätte gott ut.
    kram
    Hanna

  • Reply Madonnaliljan21 6 januari, 2011 at 10:44

    Hej!

    Åh vad härligt med nybakat bröd. Det finns ju ingen hemtrevligare doft!

    Ha en fin dag!

    Kram Jenny

  • Reply Anonym 6 januari, 2011 at 10:58

    Så himla gott med nybakat bröd. Så sugen jag blir men jag har ingen kitchen aid så då kan jag inte baka 😉

    Kram Tina

  • Reply Smultronlycka 6 januari, 2011 at 11:12

    Hej!!

    Hoppas du haft det mysigt under jul och nyår!

    Å så fint bröd du bakat!!
    Måste spara receptet!
    Här hemma är det min sambo som bakar matbröd så jag får se till att han bakar lite 🙂

    Ha en bra dag!
    Kram Anna

  • Reply Ord och Känsla 6 januari, 2011 at 11:36

    Åh, vad gott med nybakat och hembakat bröd!!
    Flingsalt på har jag nog aldrig sett att man kan ha…ser mumsigt ut!

    Ha en snöig dag?

    Kram Helena

  • Reply Anonym 6 januari, 2011 at 14:56

    Vad gott med hembakt bröd. Det har jag inte gjort på år och dar….

    Ha en bra dag!
    Kram mia

  • Leave a Reply