godsaker

DAG 24: Snögubbe med vit chokladmousse

 

Först och främst. God jul! Idag är det ju självaste julafton och jag har fått äran att öppna sista luckan i The creative collectives julkalender. Igår var det Åsa på @mycasa som inspirerade med en julfrukost.

Ni har säkert redan förberett vilka godsaker som ska ätas idag. Och inte har en väl lust att ställa sig att baka nu när det är dags att umgås och att njuta av dagen. Men dessa snögubbar funkar ju fint hela vintern. Och ja, även till midsommar för att tänka lite utanför boxen.

Det jag alltså har gjort till juldessert idag är snögubbar i vit chokladmousse. Snögubbarna består helt enkelt chokladbollar doppade i vit choklad. Till näsa fick de äkta morot – för att få in lite nyttigheter bland godsakerna – och ögonen är strösselkulor i silver. Svarta hade varit toppen, och även för att använda för att markera ut en mun, men det hade jag inte så de fick förbli stumma.

 

Det blir inte alltid som en tänkt sig. Det fick jag lära mig när jag skulle smälta den vita chokladen i vattenbad, som jag gjort massor av gånger utan problem. Jag råkade dock få några droppar vatten i chokladen. Ingen fara trodde jag. Så var det inte. Hela chokladen blev efter en stund alldeles grynig och det märkte jag först när jag doppat ner den första snögubben. Därför blev en av snögubbarna lite knottrig. Men alla är vi inte perfekta och när vi blir äldre blir vi ju dessutom skrynkliga. Så den här snögubben får representera en skrynklig och fin gammelmorfar.

 

Hattarna gör du av svart papper. Rita ut lagom runda mått, för hattarna. En tiokrona och en femkrona passade utmärkt.

Jag valde att använda tejp för att forma den avlånga biten till ett runt rör. De små ringarna limmade jag fast med hobbylim, som blir transparent när det torkar.

 

 

Snögubbar

Inuti varje snögubbe döljer sig 2 chokladbollar trädda på en träpinne.

200 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
6 dl havregryn
1 msk kallt kaffe eller Bailys
grillpinnar

Rör ihop smör och socker till en porös smet med elvisp. Tillsätt vaniljsocker, kakao och havregryn och vätska och fortsätt vispa. Rulla lagom stora bollar i olika storlekar eftersom huvudet ska vara lite mindre än kroppen. Lägg bollarna på ett fat och låt stelna i kylen.
Dela grillpinnarna på hälften. När bollarna är kalla, trä två bollar i olika storlek på dem.
Smält den vita chokladen i mikro eller vattenbad (men utan att få vattenånga i chokladen) och rör emellan. Den får inte bli för het.
Doppa de kalla bollarna i chokladen så att de täcks helt. Ställ dem sedan upp med kroppen nederst, huvudet ovanpå och grillpinnen uppstickande på ett bakplåtspapper på en bricka och låt stelna lite. Sätt fast morotsnäsan, ögonen och en eventuell mun. Vill du ha armar på dem så klipper du till dem i svart papper och sticker in i sidorna strax innan chokladen stelnar. Har du salta pinnar hemma går det ännu bättre – de är ju dessutom ätbara.

 

Vit chokladmousse

Den vita chokladmoussen som snögubben står i är mycket enkel att göra och innehåller endast 3 ingredienser.

150 gram vit choklad
1 st äggula
2 dl grädde (jag använde sojagrädde)

Tillagning

1. Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikro.
2. Vispa upp äggulan.
3. När chokladen svalnat något rör sakta ned den i den uppvispade äggulan. Rör till en jämn och glansig smet.
4. Vispa grädden hårt och vänd ner i chokladsmeten.
5. Fyll moussen i glas sätt i snögubben och låt stå kallt en stund innan servering.

Sedan är det bara att njuta av chokladmoussen med sked och att äta snögubben som en klubba.

Till er all från oss all önskar jag en riktigt god jul!

//Sofia ♥

 

The Creative Collective Calendar 2016:

Dec 1: Gina |  Willowday  |  Dec 2: Brittany | House that Lars Built  |  Dec 3: Karin | Pysselbolaget  |  Dec 4: Mina | Minipiccolini  |  Dec 5: Lina | Lina by the bay  |  Dec 6: Helena S Craft and Creativity  |  Dec 7: Helena N | Mormorsglamour  |  Dec 8: Ulrica | Kriis Kitchen  |  Dec 9: Helena L | Hemma med Helena  |  Dec 10: Paul | Sweet Paul Magazine  |  Dec 11: Gina | Willowday  |  Dec 12: Sophia |  Mokkasin  |  Dec 13: Karin | Pysselbolaget  |  Dec 14: Karoline | Gröna Skafferiet  |  Dec 15: Sofia / Hildas.se  |  Dec 16: Matilda + Nathalie | Babes in Boyland  |  Dec 17: Helena L | Hemma med Helena  |  Dec 18: Karin | Kreativa Karin  |  Dec 19: Malin | Pastill.nu  |  Dec 20: Helena N | Mormorsglamour  |  Dec 21: Marie / Musqot  |  Dec 22: Mina | Mini Piccolini  |  Dec 23: Åsa | @mycasa  |  Dec 24: Sofia / Hildas.se

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Jenny 25 december, 2016 at 19:03

    Men vilken söt! Känns som en perfekt dessert – rätt enkel att göra men ser oerhört imponerande ut 🙂 Låter ju fantastiskt gott också, chokladbollar och mousse kan ju aldrig gå fel liksom

    • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 december, 2016 at 09:22

      Tack, vad kul att du gillar! Ja, den må se imponerande ut men den är inte alls särskilt komplicerad. Nej, det kan inte gå fel. Det är bara goda ingredienser. 🙂
      Kram och god fortsättning!

    Leave a Reply