inspiration

Dekorativa isbitar av kumquat?

kumquat

 

Här hemma har vi ett citrusträd eller ett kumquat är det egentligen, det har en himlans massa frukter i alla fall. De är väldigt vackra och dekorativa. Men jag gillar ju när saker och ting kommer till användning. Jag har läst lite på nätet om tips på vad man kan göra men inget verkar särskilt konstruktivt. Det bästa jag hittills sett är ett förslag om att man ska dela på dem och frysa in dem och sedan använda dem som iskuber. Det är ju lite kul förstås och väldigt festligt att få en sådan iskub.

Just nu har jag många frukter som bara ligget och ser vackra ut och snart är det nog för sent att använda dem. Så frågan är om de ska få bli iskuber eller något annat. Har du något bra tips på vad man kan göra med dem?

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply Marias Hörna - Njut av livet 31 maj, 2011 at 06:10

    Dom är ju fantastiskt vackra. Har tyvärr ingen aning om vad man gör med sådana sötingar. Du får testa att frysa och se.
    Önskar dig en go dag…nu skall jag ut och jaga ogräs….det har vuxit rejält 🙂 Kram Maria

  • Reply Anonym 31 maj, 2011 at 07:22

    Å, ett eget kumquat träd, det skulle jag vilja ha..jag köper dem o äter som smågodis..men har torkat dem i skivor för dekoration också. O bakat med dem också, hela tunna skivor i o på en kaka är snyggt. Eller inkokta o äter som efterrätt…Nu skall jag testa o frysa dem, tack för tipset!

  • Reply dagdrömmar i vitt 31 maj, 2011 at 07:31

    Fina är de ju att dekorera med, men jag har inge tips vad du kan göra med dem. Iskuber låter bra 😉
    Kan bli många drinkar i sommar !!
    Kramkram / Nettan

  • Reply Villa Carl Larsson 31 maj, 2011 at 08:06

    Japp, du kan göra jättegod marmelad av dem 🙂 Det finns att köpa i affären och det är mycket gott, men så klart godare att göra marmeladen själv. Har inget recept men det går säkert att hitta på nätet.

    Kram Josefin

  • Reply Karin // DBKD 31 maj, 2011 at 08:24

    Det är väl en superidé! Tänk vad fint att lägga i sommardrinken! Ha en fin dag! Kram

  • Reply ETT RÖTT MONOGRAM 31 maj, 2011 at 09:17

    Så söta små frukter, jättefint och ha dom som dekoration. Men såklart du vill använda dom när du har så många. Prova och frys in, det måste ju bli läckert i en sommardrink.
    Kramar
    AnnaMaria

  • Reply Anonym 31 maj, 2011 at 10:05

    Kul att du får massa frukt, är de ätbara eller bara dekor?

    Tråkigt med dalahästen. : (

    Kram Kia /Melixa Design

  • Reply Yosofine 31 maj, 2011 at 10:29

    Att ha i en svalkande dryck i sommarvärmen blir säkert fräscht! Har inga andra förslag dock, de ser iaf jättefina ut där de ligger och lyser som små solar!

    Kram

  • Reply Rebeccas DIY 31 maj, 2011 at 14:09

    Väldigt fina små frukter, vilken lyx att få egna citrusfrukter, mycket exotiskt!

  • Reply Linda 31 maj, 2011 at 16:05

    De är supergoda 🙂 Mix mellan både citron, clementin och apelsin. Super i fruktsallad. Sen har jag oxå hört att man kan göra marmelad av dem. Lycka till!

  • Reply Tina på Balkongen 31 maj, 2011 at 18:40

    Hej Sofia,

    Vilket fint kumkvatträd du har! Jag har också ett som har precis blommat klart och har massa små gröna frukter på sig. Jag har också ett citrusträd, ett apelsinträd och tre kalamondiner. Jag brukar göra marmelad av kalamondiner men kumkvatfrukter äter jag som de är med skal. Så himla goda! Tycker du inte om färska smaken, gör en marmelad istället. För 10 delar frukt tar du 7-8 delar socker. Så enkelt är det. Ha det så gott!

  • Reply Anonym 1 juni, 2011 at 08:46

    Hej! Har nyligen hittat din blogg och tycker väldigt mycket om den! Inspirerande pyssel och underbart fina bilder som man blir glad av! 🙂 Jag fick ett kumquat-träd i mors-dag-present i söndags och ställde mig samma fråga som du gjorde… Har kikat lite på nätet:
    1. "smågodis"-ät som dom är (tvättade med skal) – godast när dom är så mogna så dom trillar av av sig själv har jag märkt.
    2. Skiva dom tunnt och ha i sommarens grönsallader eller pastasallader.
    3. Skiva tunt och dekorera bakverk, tårtor, gärna i kombination med chocklad.
    4. Doppa i mörk chocklad, typ chockladfondue – yummy 🙂
    5. Marmelad – behöver ju samla på sig en del först – ska vara gött till starka ostar (vi brukar ta fikonmarmelad – också sjukt gott till) men detta kanske blir en ny favorit. Här är receptet som jag tror på, men inte har testat än… Har omvandlat det brittiska receptet till dels mindre mängd och mått som vi förstår…
    250g kumquats (strimlade/skivade med skal (utan kärnor och det vita beska i mitten)
    Saft från en halv limefrukt.
    4 dl socker
    3 dl vatten.
    Koka allt i 15 min, låt stå minst 18h i rumstemp., koka upp igen och sjud sedan ca 1 h, skumma av, koka upp och sedan ner i burkar. (jag brukar frysa i små glasburkar så slipper man konserveringsprocessen, barnmatsburkar eller romburkar funkar fint)
    Ha en bra dag i Örebro! Mvh, Biggan

  • Leave a Reply