odling

Ett pillejobb värt mödan

Att odla egna bondbönor är enkelt. Dessutom är det så otroligt gott, det är dock lite pillande för att få fram godsakerna, men det är det lätt värt. Först öppnar man dem, sedan kokar man dem i 2 minuter, sedan skalar man dem och sist så kokar man i lättsaltat vatten i ytterligare en minut. Man kan äta dem som de är, eller blanda ner dem i nästan vad som helst. Tur att de är goda, för annars hade tålamodet inte räckt till.

 

  1. Öppnar man skidorna ligger bönorna väl skyddade i något mjukt som nästan liknar ull. (se bilden ovan)
2. Sedan kokar man dem i 2 min, efter det är det lätt att få av det ljusa skalet.

 

3. Koka dem i saltat vatten i 1 minut, sedan är de redo att avnjutas.

 

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

  • Reply FruNeroLindström 4 september, 2012 at 05:42

    Bondbönder har jag inte hört talas om innan, men ser gott ut.
    Kan man äta skidan med som på sockerärtor?
    Ha en riktigt skön Tisdag, kram Malin

    • Reply hildashem.se 4 september, 2012 at 05:50

      Jag vet inte riktigt … om man tar dem tidigt, innan bönorna har utvecklats kanske man kan det, men det har jag aldrig testat 🙂
      Kram Sofia

  • Reply Pettas 4 september, 2012 at 05:43

    Det är mycket gott med bondbönor.
    Jag har odlat sådana i många år och fastän det tar litet tid att skörda,pilla ut, förvälla osv så är det värt allt arbete.
    Däremot har jag aldrig kokat dem den där sista minuten, utan alltid ätit dem när jag har skalat bort det innersta skalet.
    Ett riktigt gott och nyttigt godis. Också för trädgårdslandet, de tillför en hel del kväve

    Karin:)

    • Reply hildashem.se 4 september, 2012 at 05:52

      Aha, man kan ju kanske hoppa över det sista steget, då blir det ju lite mindre jobb.
      Bra det där med kväve också, det visste jag inte. Tack för informationen 🙂

  • Reply Life's Silverlining and I 4 september, 2012 at 05:48

    Åh det är gott! Tack för info om hur man gör. Kram Nilla

  • Reply Petra / Popetotrora 4 september, 2012 at 05:54

    Gissar att dom kanske smakar ännu lite godare när det ligger så mycket jobba bakom att få fram dom. 🙂

  • Reply lifeincerise 4 september, 2012 at 06:18

    Vilken fin blogg du har!!!

  • Reply Johanna Stålros 4 september, 2012 at 06:19

    HEEEEELT värt mödan- sååå goda ju;) fin fina bilder på de små tålamodsprövande rackarna hihi Kram

  • Reply Vita Hemligheter 4 september, 2012 at 06:53

    Önskar dig en fin dag:)
    Utlottning hos mig…nu kan du vinna en av mina designade tegelpannor!
    Kram Emma

  • Reply Härligt hemma 4 september, 2012 at 06:59

    Ohmy vad gott!!Ja, lite möda så blir det ännu godare :). Kramar!! Madeleine

  • Reply MammaElva 4 september, 2012 at 08:34

    Smaskens! Bönor är ju så gott!

  • Reply Tina 4 september, 2012 at 11:12

    Bönorna är ju värda att odla bara för de är så vackra, hihi! Kanske skulle jag våga nästa år då..
    Läste just om träffen, så tråkigt det blev till en början men ändå kul till slut, vad har du i kikaren för nästa gång tro?

    kramkram

  • Reply Elli 4 september, 2012 at 13:12

    Odlade sånna här varje år när jag var liten och bodde på landet 🙂

    Kolla gärna in min blogg. Jag ska flytta hemifrån, till ett hus i en liten by här i Skåne. Ni får följa med mig på min resa och i min nya självständiga vardag. http://ellisecho.blogg.se

  • Reply Väderomslag 4 september, 2012 at 13:28

    Jo jag gillar också bondbönor. Tyvärr fick de inte plats i mitt grönsaksland i år för det var så mycket jag vill odla. Jag måste ändå medge att en av anledningarna till att de i år fick stryka på foten var just allt pilljobb.

    Har du provat att spara bönorna för sådd till våren? Jag har provat att övervintra många olika saker men aldrig bondböna.

    /Jenny

    • Reply hildashem.se 4 september, 2012 at 13:32

      Hej Jenny!

      Jag har faktiskt inte testat det, men kanske gör jag det i år, för det finns några skidor som jag ännu inte skördat. Kanske ska jag låta dem sitta kvar och sedan spara fröna. Spännande att testa om inte annat 🙂

  • Reply Ninette 4 september, 2012 at 14:27

    Bondbönor är så goda! Överallt står det att dom odlats i Norden i evigheter, men det verkar nog vara en böna som folk har glömt bort – jag känner nästan ingen annan än vi som odlar bondbönor. Supergoda, lite krångliga att sprita, men om man gör som du och kokar dom så går det lätt!

  • Reply FlickornaLundgren 4 september, 2012 at 20:24

    Mmmm, smarrigt! Och liiiiiite hälssammare än godsaker na i ditt förra inlägg 😉

    Ha det bäst!
    Kram
    /Anna

  • Reply Veronica 4 september, 2012 at 20:53

    Vilka fina bilder du har tagit på dagens objekt. Man blir faktiskt riktigt sugen på bönor nu på studs.
    Måste bara säga att jag älskar din klänning i förra inlägget…den är bara sååå läcker….vill ha. Har du gjort den själv eller har du köpt den? För ett kakfreak som mig så började jag genast dregla när jag såg dina kakor…nästa gång jag bakar så ska jag testa dem. De ser så väldigt goda ut!

    Sov gott Goa du!
    Kramelikram Veronica

    • Reply hildashem.se 5 september, 2012 at 06:16

      Tack Veronica! Visst är klänningen underbar, jag fyndade den på loppis för 30 kr i somras! 🙂
      Den är gammal, förmodligen från 60-talet och det sitter en lapp i den med storleken, men det står inte varifrån de kommer.

      Jag önskar dig en härlig onsdag!
      Kram Sofia

    Leave a Reply