djur & natur, odling

Ett mycket rikt år

Ja, det blir ett rikt år om man räknar plommonen i vårt träd i alla fall. Förra året fick vi bara en handfull ynka plommon. I år blir det så mycket att jag behöver gallra bland dem för att grenarna inte ska gå av. Jag börjar redan nu fundera över vad jag ska göra med alla plommon. Chutney, paj, saft … jag har ingen aning, men jag har ju lite tid kvar på mig att komma på något bra innan de är mogna för skörd. Har du gjort något gott med plommon någon gång eller vet du något bra tips?

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

  • Reply Carin 30 juni, 2011 at 09:16

    Paj och marmelad…. Mums! 😀 Härliga bekymmer… 😉

    Ha en bra dag! Kram Carin

  • Reply Vit dröm 30 juni, 2011 at 09:17

    Tyvärr har jag inget bra tips för plommon men har hört att chutney ska vara gott att göra..
    Ha en bra dag Sofia!
    Kram Anna

  • Reply Madeleine Berglund 30 juni, 2011 at 09:30

    Jag tycker om marmelad på en rostad smörgås eller scones om helgerna. Så jag föreslår att du ska koka marmelad!

    Oooh vad härligt med riklig skörd, bara tacka och ta emot. =D

    Kram Madeleine

  • Reply Johanna Stålros 30 juni, 2011 at 09:38

    Åhh lyckost dig- så gott att äta som de är 🙂 kram

  • Reply en matsked grejer 30 juni, 2011 at 09:53

    Säger som resten: Plommonmarmelad är toppen! Speciellt på lite mörkare bröd som doppat tårna i rosten.

    Ha det gott!
    Kram Cecilia

  • Reply Tina på Balkongen 30 juni, 2011 at 09:57

    Hej Sofia!

    Vad härligt med egna plommon! Ja, det blir ett rikt år. Det blir extra mycket körsbär och äpple också.

    Du skulle kunna binda grenarna ihop med en snöre istället för att gallra. Om grenarna är låga så kan man också fixa stöd med hjälp av långa pinnar eller plankor.

    Mitt bästa tips är att äta dig mätt på färska plommon! Då får du i dig alla antioxidantär, vitaminer och enzymer. Annars försvinner minst hälften av nyttigheterna om frukten är tillagad.

    Ha det så gott!

  • Reply Lisa-Maja 30 juni, 2011 at 10:39

    Så vackra bilder! Ser ut som oliver…från sydeuropa…:)
    Vi fick ta bort vårt plommonträd för ett par år sedan, tyvärr!! jag saknar det verkligen…jag brukade göra en plommonchutney som var såå good. Den innehöll bl a vitlök, rödlök, chili, farinsocker, balsamvinäger och plommon, proportionerna kommer jag inte ihåg, förmodligen "höftade" jag. I min blogg finns recept på en god plommonkaka också, sök under recept:)…plommonsylt med lite kryddor (nejlika, kardemumma, kanel…) är också väldigt gott, likaså att byta ut en del av det vita sockret mot farin, muscovado eller liknande.
    Det var lite tips från mig:)

    Ha det gott i sommarvärmen!
    kram lisamaja

  • Reply Madonnaliljan21 30 juni, 2011 at 11:42

    Hej!

    Härligt med mycket plommon! Och gott;))

    Hoppas du har en fin dag!

    Kram Jenny

  • Reply AnnikaS 30 juni, 2011 at 11:54

    Jag tillhör dem som älskar plommonmarmelad! Saknar mitt gamla plommonträd som fick ge vika för nya uteplatsen.
    kram Annika

  • Reply FaB Keramik 30 juni, 2011 at 12:30

    OOo din lyckost som har plommonträd! Härligt! Jag tycker du ska göra plommon i madiera. Sprit och frukt, det bästa av två världar kan man säga. Supergott med vispgrädde!
    Ha det så fint – KRAM frida

  • Reply Snickaregården 30 juni, 2011 at 13:02

    Det är lyx att ha frukt och bär i sin egna trädgård. Det saknar jag från mitt gamla hus…
    Kram Maria

  • Reply Fräknis 30 juni, 2011 at 14:55

    Visst är det härligt! Vi hade miljarder plommon förra sommaren och hann inte med att gallra. Tyvärr klarade inte plommonträdet den stränga vintern och jag tror att det beror på att allla plommon tog för mycket energi från trädet. En trädgårdsmästare sa att man ska gallra 50% nu när det bara är kart. Och sen 50% en gång till när dom börjar mogna.
    Lycka till!
    /Malin

  • Reply Sofia 30 juni, 2011 at 18:45

    Ja jösses här är det massor av kart på äppelträden och massor av körsbär : ) kram Sofia

  • Reply Rebeccas DIY 30 juni, 2011 at 19:15

    Underbara kvällsbilder! Vackra rosor i bakgrunden.

  • Reply Livet på Vestergård 30 juni, 2011 at 19:29

    Vårt bästa plommonträd klarade tyvärr inte vintern. Vi har ett plommonträd kvar, men plommonen har inte blivit så där stora här ännu.
    Goda att äta är de i alla fall!

  • Reply Ullis 30 juni, 2011 at 19:57

    Jag tycker plommon är godast som de är, men jag har gjort marmelad på dem ett par gånger och et blev faktiskt gott.
    Ha det bra!
    Ullis

  • Reply Ljusa vardag 30 juni, 2011 at 19:57

    Vilka härliga bilder! Du är en riktig mästerfotograf! Ja du jag har inget plommontips tyvärr men du kanske kan hjälpa med med vilken klänning jag ska välja? Kram Anna

  • Reply MaddeSign 30 juni, 2011 at 20:13

    Vad kul med mycket plommon!

    Vi har ett jätte gammalt plommonträd, som inte är så friskt. Varje år brukar vi fundera på att såga ner det, men vi brukar få mängder med plommon, trots att det är i dåligt skick. På så vis har det fått vara kvar i vår trädgård!

    I år verkar det dock inte bli många plommon, så kanske tar vi fram sågen…

    Kramiz Madde

  • Reply Josefin -Happy Days- Följ min fotoskola och vårt husbygge! 30 juni, 2011 at 22:49

    Åh vad det suger i längtan i mig efter ett eget fruktträd att sköta om när jag ser dina fina bilder. 🙂

    Tack för gratulationen med! ♥

  • Reply kathas kortmakeri 1 juli, 2011 at 05:07

    Plommon marmelad med rom är underbart gott!!

    Kram
    Katha

  • Leave a Reply