Här hemma har jag en lång vresrosenhäck som ger vackra blommor i rosa. De är inte bara vackra att se på utan även goda att koka saft på. Visst känns det konstigt att koka saft på rosor, men det är det funkar alldeles utmärkt. Och det är dessutom otroligt enkelt och går snabbt. Vad det smakar? Hmm … svårt att beskriva men lite som parfym – fast på ett gott sätt.

När du kokar rosenbladen försvinner färgen men när du tillsätter citronsyran är det som trolleri och den klarröda färgen kommer fram igen.

Rosensaft
2 l rosenblad, lätt packade
2 l vatten
1,2 kg strösocker
2 msk citronsyra
Gör så här
1. Häll rosenbladen i en gryta – dock inte av aluminium – och häll på vattnet. Koka 5 min under lock.
2. Tillsätt socker och citronsyra. Koka upp, rör om väl och dra kastrullen av plattan. Låt svalna och sila saften. Häll upp i rena flaskor.
3. Späd med vatten till lagom söt saft och servera väl kyld, gärna med isbitar.
//Sofia ♥
37 Comments
Spännande. Här har vi tagit bort våran stora rosbuske då det blev taggar överallt som spred sig som ogräs. Det fick bli syrensaft istället. Gott det med, men som sagt, svårt att beskriva vad det smakar.
Kram Teres
Åh vad läckert. Vi har en häck så nu ska det bli både rosensaft och flädersaft idag.En riktig prinsessdryck! Tack för annorlunda tips. Kram Pia
Det visst jag faktiskt inte att man kunde göra. Den ser helt underbar ut.
Kram
Hanna
Vacker saft! Jag gjorde rabarbersaft häromdagen, också jättegod. Jag använder alltid min syltgryta i aluminium… vad händer menar du?
Kram Eva-Mari
Om man kokar något surt i en aluminiumkastrull så kan det "fälla" av sig i det man kokar. Det gäller i synnerhet sura saker som rabarber eller vinbär. Rosenblad är kanske inte så sura, men eftersom man även använder citronsyra i rosensaften så kan det få aluminiumet att fälla. Och man vill ju inte gärna dricka aluminium … 🙂
Kram Sofia
Ska testa detta recept nästa vecka . Då är det dags för pyssel semester
Vilket trolleri! Det låter som om det är något jag måste prova på.
Ha en fin tisdag!
Kram Katarina
Vilken fin saft! Underbara bilder som alltid. Detta ska jag pröva bara mina rosor slagit ut ordentligt.
Ha en bra dag
Kramar Louise
Vad härligt det låter med rosensaft, det ska jag försöka göra.
Kram Linda
Hade ingen aning om att man kunde göra saft på rosor! Men vilken kul grej, och läcker färg blir det också!
Ha en bra dag!
Kram Anna
Å vilket bra tips!!
ja får gå och stjäla lite blad från vår snälla granne=)
Ser ju alldeles vackert ut:)
Kan man göra det på vilken ros som helst?
Har en vit stor buskros som doftar gudomligt gott, kanske funkar med den med…
Kram Marianne
Ja det må jo prøves. Anede ikke man kunne lave rosensaft, som oven i købet kan drikkes!!!!
Ja, detta skulle mina flickor gilla skarpt! Jag kommer ihåg när jag var liten och gjorde rosenvatten/parfym! Spännande!
Ha en fin dag!
Kram Jenny
Det här måste jag prova också. Kan man göra den på nåt annat än socker? Typ såna sötningsmedel?
kram elsamarianne
Ingen aning … men det borde ju gå. Testa vettja 🙂
Kram Sofia
Visste inte man kunde göra rosensaft ser både gott och lätt ut. Kram Nilla
Hade ingen aning jag heller! Men det låter gott 🙂
kramar
Rosensaft är nog den godaste saften av alla! Förra veckan gjorde jag rosenmarmelad, smakar samma som rosensaft. Syrran beskrev smaken rätt bra "Den smakar precis lika gott som rosor luktar!"
Ser gott och vackert ut! Bra tips! 🙂
Ha en fortsatt fin vecka! Kram
Har provat detta nu. Det var riktigt häftigt när man hällde i citronsyran. 😀 Gott blev det med. Och färgglada bilder 😀 Tack!
Så roligt att jag inspirerade. Snyggt blev det i dina små flaskor också! 🙂
Spännande med rosensaft. Jag gjorde syrensaft förra året men det var ingen höjdare. Smakade bara som parfym så jag hällde ut allt igen. Man ska nog vet vilken syrensort man ska välja och inte bara ta den man råkar gå förbi på promenaden, för många verkar gilla det =)
Vaaaa, hade ingen aning om att det gick att göra saft på rosor!! Man lär sig något varje dag så tack för det, fniss. Vackra foton!!! Andas sommar:) Jag har också glasflaskor till saften, det gör mycket för intrycket att ta fram dessa på fikabordet en varm sommardag tycker jag:)
Stööööööööööörsta kraaaaaaaaamen aka
Häftigt!! Lät ju lätt 🙂 Men det var ju det där med rosenblad, här har inget blommat än!
Hoppas du får varma fina dagar så saften kan testas!
// Sandra
Åh vilken härlig blogg du har med massor av fina bilder och inspirerande pyssel!
Mmm vad gott det ser ut. Skulle gärna smaka, en saftälskare som jag!
Vilken vacker färg på saften. Det där borde man prova, det verkar ju faktiskt vara ganska lätt 🙂
Kram Kicki
Åh så spännande! Det måste jag prova!
Fin färg blev det också 🙂
Tack för tipsen!
Kram.
Vilken festlig grej, det har jag aldrig provat innan.
Tänkte ge dig ett tips från ditt förra inlägg med de små fulingarna i rabatten.Testa att lägga ut kaffesump där du inte vill ha dem, det brukar funka. Jag brukar spara sumpen på jobbet och ta med hem i en hink. Har en massa kaffeälskande kollegor där så det blir ju lite på en vecka..hahaha
Ha det gott!
kramelikram Veronica
Fniss…"lite som parfym, men på ett gott sätt". Svårt att beskriva ja 🙂 🙂
Spännande är det iallafall. Kanske får på på jakt här i trakten och palla lite rosor hos någon som har gott om det… 🙂
Kramar Kicki
Vilken underbar idé!! Har precis gått och funderat på de där vackra vresrosorna och hur snabbt de kommer att blomma över… Men visste inte att man kunde bevara dem i form av saft. Ljuvligt!
Åhh, rosensaft gjorde jag förra året så gott och fint!
Ha en fin vecka!
Det ska jag pröva! Roligt med nya smaker! Testade syrénsaft, så läckert det också!
Trevlig helg!
Susanne i Finland
Jätte spännande, tror du det går bra med vilka rosor som helst i trädgården, vill inte förgifta mina gäster 🙂
Oj, det vågar jag inte svara på. Vill inte heller stå ansvarig om dina gäster blir sjuka 😉
Gör en googling och se hur det verkar vettja 🙂
[…] var månaden då jag gjorde saft på blommor, hade sommar på balkongen och hade äran att få jobba med […]