bröd

Hildas goda rabarberbröd

bröd på rabarber

 

Rabarberresterna gjorde brödet väldigt saftigt och jag använde en muffinsplåt i teflon till brödet, det funkade jättebra.

Jag berättade ju häromdagen att jag kokat saft på rabarber jag hade kvar i frysen från i somras. När man kokar saft så blir det ju en hel del fruktrester över och jag tyckte att det det kändes onödigt att slänga så jag använde det i brödbaket och det blev hur saftigt och gott som helst.

 

Hildas rabarberbröd

50 g jäst
ca 5 dl vätska (2 mjölk  och 3 vatten)
ca 3 msk farinsocker
ca 3 dl ”rabarberrester”
en nypa salt
1/2 dl flytande smör/olja

Havregryn
Grahamsmjöl
Kornmjöl
Dinkelmjöl
Vetemjöl

Om du vill att det ska gå snabbt så värm vätskan till ca 37 grader (fingervarmt) och blanda upp med jästen. Ibland så bakar jag på kall vätska, för att få ett mer smakrikt bröd, men då jäser degen mycket långsammare. Jag kanske sätter en deg på morgonen och bakar ut den på eftermiddagen eller kvällen.

Tillsätt övriga ingredienser under omrörning. Vad gäller min mjölblandning så ser den väldigt olika ut beroende på vad jag har hemma i skafferiet men på ett ungefär består den i listan ovan. Jag använder ungefär 4 dl havregryn och sedan häller jag på av de olika mjölsorterna tills degen ser lagom fast ut. Den får inte bli torr, låt den hellre vara lite kladdig. Låt jäsa i ungefär 1 timma.

Arbeta degen lite till i assistenten och tillsätt eventuellt ytterligare mjöl om degen är väldigt kladdig. Efter det så klickar jag ut degen i en muffinsplåt i teflon och penslar med vispat ägg för att sedan strö över sesamfrö. Har du ingen muffinsplåt kan du bara rulla till vanliga bullar och lägga på en mjölad plåt.

Låt jäsa i ytterligare 15 minuter och stoppa sedan in i ugnen i 220 grader i ca 10 minuter.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

21 Comments

  • Reply Fiffiga Systrar 7 februari, 2012 at 06:57

    Ser fantastiskt gott ut!Skulle inte sitta fel nu till frukosten! mmmm.. vi önskar en fin dag! kram emelie och elin

  • Reply Villa Carl Larsson 7 februari, 2012 at 07:12

    Wow det lät riktigt gott och ser gott ut också. Du är så himla duktig på allt du gör. Massa kramar Josefin

  • Reply fianathome 7 februari, 2012 at 07:15

    Jatack..en sån bulle med smör och ost och en kopp kaffe – När kan jag komma? 😛 Kram till dig//Fia

  • Reply Jennys Matblogg 7 februari, 2012 at 07:21

    Jättegott med hembakat bröd ! 🙂

  • Reply Marianne 7 februari, 2012 at 08:04

    Va gott! Inte så tokigt att kunna använda rabarberna fullt ut:)
    Ska absolut läggas på minnet till kommande frukt och bärsäsong!
    Ha en fin tisdag!
    Kram Marianne

  • Reply Erika G 7 februari, 2012 at 08:23

    OMG vilken bra ide´! Det låter väldigt gott! Jag ska baka i helgen tror jag. Bra att passa på att baka bröd samtidigt som man bakar kakor, när ugnen ändå är varm. Ha en strålande dag och fortsätt att inspirera oss läsare med dina härliga idéer, recept och bilder! Kram!

  • Reply Linda E. 7 februari, 2012 at 08:30

    Rabarber bröd låter spännande, och gott ser det ut också

    Ha en fortsatt fin vecka.

  • Reply Bromans Bravader 7 februari, 2012 at 08:35

    Wow,så spännande det där låter… vad påhittig du är, skulle aldrig ha kommit på något sånt själv.
    Kram

  • Reply Kia 7 februari, 2012 at 08:52

    Nu har jag sparat ditt recept i min mapp på datan. Då har jag till ett senare tillfälle. Tack för det!

    Ha en toppen dag.
    Kram kia

  • Reply Victoria - Elvira Spekulerar 7 februari, 2012 at 10:33

    Mums, de såg jättegoda ut, fiffigt med rabarber i dem.

  • Reply Linneskåpslycka 7 februari, 2012 at 12:00

    Smart idè.
    Ser jättegoda ut:))

    Har en utlottning hos oss, gå gärna in och kika;)

    Ha en fin dag.
    Kram

  • Reply Karolina 7 februari, 2012 at 14:10

    Hoppas allt är bra med dig! Idag är sista dagen att tävla om en egendesignad mössa på min blogg, var med du också vettja! 🙂

    Ha det så bra.

  • Reply Helena, Craft and Creativity 7 februari, 2012 at 14:48

    Ser otroligt goda ut och jag blir riktigt hungrig av att titta på dina fina bilder! 🙂

  • Reply ANna 7 februari, 2012 at 15:44

    Men så fiffig du är! Jag gör oftast kallrörd saft och det blir det ju en del rester över! Ska lägga detta på minnet och spara till sommaren alla saftkok!

    Kram på dig!

  • Reply Humlans Lott 7 februari, 2012 at 16:26

    Spännande… hur blir smaken? Försvinner "surheten" eller finns den kvar? Ska absolut testas.. har nog några rabarber kvar i frysen, fast å andra sidan har jag jäkligt mycket saft också. Det går liksom inte åt lika mycket på vintern som på sommaren.

    Ha det gott ♥

    • Reply hildashem.se 7 februari, 2012 at 16:30

      Mycket av smaken försvinner förstås men det blir en god syrlighet och svag rabarbersmak, inte alls surt. Bara saftigt och gott. Och förhoppningsvis finns det nyttoämnen i de där resterna också 🙂

  • Reply Emilia 7 februari, 2012 at 17:50

    Mums vad gott det där lät 🙂
    Ha en fin kväll!
    Kram Emilia

  • Reply Sofia 7 februari, 2012 at 18:58

    Mums ser gott ut : ) kram Sofia

  • Reply Pralin från matmedmera 7 februari, 2012 at 20:12

    Det här måste jag lägga på minnet, när jag ska koka rabarberkompot. Jag har nämligen mycket rabarber i frysen också

  • Reply Titta in hos Thess 7 februari, 2012 at 20:13

    Rabarbaer i brödet lät verkligen jätte gott =)
    Kan tänka mig att dey blir väldigt saftigt.
    Hoppas du har haft en bra dag,

    Kram Thess

  • Reply Jennie 11 februari, 2012 at 14:07

    Ska prova det samma fast med hallon nu jag.
    Muffinsformar var ju bara så smart! Tack för ideen 🙂

  • Leave a Reply