godsaker

Goda semmelmuffins istället för semlor

semmel muffins

 

Nu snackas det både här och där om semlor. Men jag förstår inte storheten med semlor,. Givetvis äter jag semlor om jag blir bjuden på det men jag skulle aldrig få för mig att köpa mig en på egen hand. Därför har jag nu gjort en egen version av semlan, som jag verkligen tycker om. Semmelmuffins med päronmandelmassa.

 

Hildas semlemuffins

ca 10 st

Muffins

4 dl mjöl
3 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
2 dl mjölk
2 ägg
2 tsk vaniljsocker

 

”Grädde”

300 g Philadelphiaost
3 dl hårt vispad grädde
2 dl florsocker

 

”Mandelmassa”

75g Grön marsipan med smak av päron (finns i bakhyllan i affären)
2 msk vispgrädde
2 msk finhackad mandel

Gör så här
Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver, salt och smöret i en bunke.
Tillsätt 1 dl av mjölken och rör ihop till en slät smet. Vispa ihop ägg
den resterande mjölken samt vaniljsockret. Blanda sedan ihop de båda
rörorna till en smet. Klicka ner smeten i muffinsformar och grädda i
ugnen ca 20 minuter i 175 grader.

När muffinsen svalnat skär du av toppen med en vass kniv. Gröp ur ett hål(för ”mandelmassan” i muffinsen med en liten tesked.

Vispa Philadelphiaosten mjuk tillsammans med florsockret, vispa också grädden ganska hård och blanda sedan dessa två genom att röra ihop dem med en slickepott. Låt stå i kylskåpet en stund.

Värm marsipanen i micron så att den blir mjuk och går att röra. Blanda med vispgrädden och den finhackade mandeln till en röra. Fyll hålen i muffinsarna med marsipanröran.
Spritsa ”grädden” över muffinsen och lägg på locket. Sikta också lite florsocker över för att få den riktiga ”semle-looken”.

Ät och njut!

semmel muffins

 

Är du sugen på fler kakor kan du kolla mina receptsidor med mjuka kakor, småkakor eller andra godsaker.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

60 Comments

  • Reply Johanna Stålros 19 januari, 2012 at 06:45

    Men oj vilken spännande- och vacker att se på oxå!! Ha en fin dag! Kram

  • Reply Elinas inspiration 19 januari, 2012 at 06:54

    Verkar supergoda. Kul med lite nytänkande. Fast jag är ganska svag för riktiga semlor också. Ha en fin dag!
    Kram Ann-Sofie

  • Reply Livet på Sjögård 19 januari, 2012 at 07:15

    Oj, det var ju en ny spännande version av fastlagsbullan (som vi här i finland säger 🙂 ). Mmmm, ska nog ta o prova den, tack för att du delade med dig! 🙂

  • Reply Nadia 19 januari, 2012 at 07:19

    Verkligen en kul variant på semlorna, ska jag absolut testa någon dag. Kanske redan till helgen 🙂

    Tack för all inspiration de ger mig ♥

  • Reply Julia - Inredning o Sött 19 januari, 2012 at 07:20

    Men så söta de är!

  • Reply fianathome 19 januari, 2012 at 07:23

    svimma va gott!!Har du hittat på receptet??
    Detta ska jag absolut prova!
    kram på dig!

    • Reply hildashem.se 19 januari, 2012 at 07:24

      Jajjemän 🙂 Visserligen är själva muffinsreceptet ett basrecept men i övrigt är det mitt recept.
      Kram till dig

  • Reply Helena, Craft and Creativity 19 januari, 2012 at 07:56

    Vilken rolig idé!!! Min kära make är en semleätare (semmelätare?) av rang och det brukar bli ett antal semlor varje vår. Tror jag ska testa den här varianten och se vad han tycker. Kram!

  • Reply annixen. 19 januari, 2012 at 08:01

    Så smart med semlemuffins! att jag inte tänkt på det, du borde ge ut en bakbok Hilda!

    Kram,
    Annica

  • Reply Hulda 19 januari, 2012 at 08:02

    Supre bilder! Så lekkert med muffinsen i glassklokken. Virkelig nydelig og veldig inspirerende.

    Jeg så i det fine bladet du har laget. Virkelig god inspirasjon der! Lager du det på nettet, i et spesielt program?

    • Reply hildashem.se 19 januari, 2012 at 08:16

      Tack! Ja, tidningen är uppladdad på issuu.com, där kan man ladda upp färdiga dokument så att de blir blädderbara.

  • Reply K R I S T I I N A 19 januari, 2012 at 08:30

    nämen åååh vad mumsigt!

  • Reply Vecka - Vecka 19 januari, 2012 at 08:50

    Vilket bra tips! Det där kunde kanske t.o.m. jag pröva på!

  • Reply Vilmas Hus 19 januari, 2012 at 09:45

    Mums va gott vilket bra tips!! Ska jag absolut testa!

    Kram kram!

  • Reply Söderbygården 19 januari, 2012 at 09:46

    WOW vilket bra recept! Om du har lust och tillgång till lingon kan du gärna blanda lite lingon i grädden/osten. Det ger en fin brytning tycker jag.

    Tusen tack för de fina foto-tipsen i förra inlägget. Mycket lärorikt för oss som inte är så hemma på att fota.

    Ha en finfin dag hälsar Moa

  • Reply FlickornaLundgren 19 januari, 2012 at 10:01

    Det låter ju helt fantastiskt gott juh! Det får vi nog testa någin dag!

    Ha det gott!
    /Anna

  • Reply Åse - Interiörguiden 19 januari, 2012 at 10:01

    Vilken fantastisk idé, de ser supersmarriga ut. Dels har de ju en betydligt mycket bättre storlek, semlor är för stora i smak och dels ser de ju så fina ut!

  • Reply Vardag och flärd 19 januari, 2012 at 10:02

    Gode värld, så gott!
    Kram Eva

  • Reply Lisa-Maja 19 januari, 2012 at 10:50

    Det här måste bli succé! Dom ser supersupergoda ut!
    Jag är ju lite smått galen i semlor också, men är inte riktigt redo för dem ännu. Så detta måste bli helgens fika.

    kram!

  • Reply Victoria - Elvira Spekulerar 19 januari, 2012 at 10:53

    Mums, vad gott det ser ut, helt klart något vi måste prova här hemma. Och nu blev jag ju sugen på vanliga semlor också..

    Kram Victoria

  • Reply Sara's inspiration 19 januari, 2012 at 10:56

    Åh vad fiffigt och vad gott det ser ut!

  • Reply Livet på Landet 19 januari, 2012 at 11:08

    Vilken rolig ide, dom ser super smaskens ut!

  • Reply Bromans Bravader 19 januari, 2012 at 11:14

    Mm, smaskigt! Men jag gillar vanliga semlor också!
    Kram

  • Reply Titta in hos Thess 19 januari, 2012 at 11:39

    Men äntligen har jag tagit mig hit igen.
    Har varit sjuk,halvt om halvt jobbat ihjäl mig =)
    Plus att jag har haft data strul och inte tagit mig in på din sida,men NU….
    Har jag suttit här med en kopp te och tagit igen allt jag missat här inne och verkligen njutit =)
    Inspirationsmagasinet du gjort är ju helt undrbart =)
    tack för alla härliga tips du ger,men nu är det dax för mig att packa vidare,får nyckeln till nya lägenheten på söndag så nu börjar det verkligen dra ihop sig.
    Hoppas du får en härlig dag.

    Kram Thess

  • Reply Lotta 19 januari, 2012 at 11:59

    Mums vad de ser goda ut och mycket roligare än semlor (för det är ju faktiskr INTE tid föe dem än)
    Ha en fin dag!
    /Lotta

  • Reply Vardaxlyx 19 januari, 2012 at 12:04

    Hihi helt rätt Hilda! Semlor-muffins är ju bara häftig grejen. Jag gjorde ju oxå några cuppisar i semelformat hihi!
    Fina blev dem iallafall!
    Kramkram i massor!

  • Reply Annica 19 januari, 2012 at 12:13

    Det här var ju precis vad jag var ute efter idag!! Efter ett långt förkylningsmaraton är vi äntligen lite piggare och sugna på något…. Nu vet jag ju vad jag ska baka!

    Tack!

    Ha en fin dag//Annica

  • Reply Hemtrevligt hos Johanna 19 januari, 2012 at 12:15

    Mmm, de där såg smaskiga ut! Fast jag är ju i och för sig förtjust i vanliga semlor också. 🙂

  • Reply FORMELLE DESIGN 19 januari, 2012 at 12:31

    Vilken kul idé, låter jätte smarrigt!

    //Johanna

  • Reply Elin 19 januari, 2012 at 12:43

    Ser utrolig vakkert og godt ut! Du er en mester til å lage mat og fotografere. Takk igjen for all inspirasjon <3

  • Reply Skogshyddan 19 januari, 2012 at 12:55

    Vilken härlig idé, låter mycket godare än vanliga semlor. Tack för tipset 🙂

  • Reply Erika G 19 januari, 2012 at 13:16

    Nu älskar jag ju just bullen i semlan och är inte så noga med grädden. Men detta var ett bra alternativ ändå. Dessutom är de vansinningt fina! Kram och tack för tipset!!!

  • Reply BBQ VILLAGE 19 januari, 2012 at 15:10

    Jag är inte heller någon galning i semlor men din såg goda ut och dessutom lite mer lagom size än de gigantiska man får på bageriet – det blir alldeles för mycket grädde då – det är brödet jag vill åt 😉

    Kram F

  • Reply Vit dröm 19 januari, 2012 at 16:23

    Jag gillar semlor men en sån där skulle jag absolut kunna trycka i mig 😉 Mums vad gott!
    Ha en skön kväll!
    Kram Anna

  • Reply grannfröken 19 januari, 2012 at 17:01

    Det lät ju jättegott! Kanske något man skulle bjuda på när jag fyller år.

    Kram Catrin

  • Reply hemmaikroken 19 januari, 2012 at 17:58

    Ser och låter super gott. Får prova till helgen.

    Kram Helena

  • Reply Veronica 19 januari, 2012 at 18:46

    Det måste jag testa =) Så himla söta muffinsformar du har använt. Vart hittar man sånna?

  • Reply Anna 19 januari, 2012 at 19:28

    Jag gjorde faktiskt egna semmelcupcakes förra året och det var en given succé! Extra fina blir det med egna cupcakewrappers! Ett litet tips till pyssliga dig från mig!
    http://husprojektet.bloggplatsen.se/2011/02/16/4629368-kafferep-med-semmelcupcakes/
    http://husprojektet.bloggplatsen.se/2011/07/14/5818155-gor-dina-egna-cupecakeswrappers/

  • Reply re.do 19 januari, 2012 at 20:40

    Superfint, som alltid! 🙂

  • Reply Ljuva Lantliv 19 januari, 2012 at 20:41

    Så fina dom blev, måste absolut provbakas här hemma! Kram Anna ♥

  • Reply Anna i Gbg... 19 januari, 2012 at 21:06

    Det här vill man ju testa nån dag… älskar vanliga semlor, men en variant kan man ju alltid baka 😉 Har precis gjort dina Baileys bollar. Vem har sagt att man bara kan göra praliner till jul?? 😉 Ska hem till en vän imorgon, som precis har flyttat och jag som inte varit där har ingen aning om vad jag ska köpa i inflyttningspresent. Vad kan då vara bättre än att göra en ätbar present till fikat 😉 Precis lagt på chokladen, tyvärr blev inte så fint, tror chokladen blev för varm, så bollarna smälte och chokladen ville inte fästa riktigt, blev knöligt… men det blir säkert gott ändå. Får välja ut dom finaste- å andra sidan ser dom ju hemmagjorda ut iallafall- hahaha…. och dom "fulaste" får man ju provsmaka senare ikväll 😉

    Anna i gbg…

  • Reply NinnaLilltroll 19 januari, 2012 at 21:43

    Wow så fina. Och vilken bra idé 🙂

  • Reply Rapport till Vänfors 19 januari, 2012 at 21:59

    Ett ovanligt men superfräckt recept:) Tackar för tipset.
    Kram Annika

  • Reply Kanel & Cayenne 19 januari, 2012 at 23:16

    Nu är jag ju hemskt svag för semlor….vanliga enkla semlor, de ska inte krånglas till med mandel i grädden eller ovanpå som vissa gör. Nä, en enkel bulle, vispad grädde och mjuk fin mandelmassa!
    Men trots min fabless för semlor så tyckte jag att din idé med muffinssemlor är helt underbar! Det bara måste jag testa! Kanske redan i helgen….
    Kram Jennica

  • Reply Kickan Style 20 januari, 2012 at 07:47

    Oj va söta!! Dom ser såå mumsiga ut!

    Ha en fin helg!
    Kram Kristina

  • Reply Yosofine 20 januari, 2012 at 07:54

    Hur söta var dem då! Säkert lika söta i smaken också 🙂

    Ha en fin fredag!

    Kramar

  • Reply Karin 20 januari, 2012 at 08:02

    Mums, tror att vi får lägga in en bakpaus i pysslandet i helgen… Tack för tips och trevlig helg önskar Pysselbolaget!

  • Reply Tess - Kervefors Foto & Media 20 januari, 2012 at 11:53

    Men vad läckert, sådana har jag aldrig sett förut! 🙂

  • Reply Rebeccas DIY 20 januari, 2012 at 17:29

    Men kära vän, det här låter ju hur gott som helst! Päronmarsipan har jag aldrig sett, men det låter väldigt gott.

  • Reply johanna 21 januari, 2012 at 20:08

    Nu har jag provat och det blev jättegott! Dock hittade jag inte päronmarsipan så jag tog vanlig mandelmassa, men det funkar det med. Tack för receptet!

  • Reply Blåbärs och smultronstället 21 januari, 2012 at 22:09

    Mmmm det ser jättegott ut!
    Måste prova:-)
    Kram Susanne

  • Reply ida 22 januari, 2012 at 19:09

    Jösses så söta! De ska vi minsann testa. 🙂

  • Reply My 25 januari, 2012 at 18:57

    Vilka trevligt muffins!! Dessa måste jag absolut testa!

  • Reply Sara 7 februari, 2013 at 15:37

    Hej jag har dem precis i ugnen (har haft dem inne i 30 minuter ist för 10-12 som du föreslår). Min smet blev inte det minsta "slät" som det står i instruktionerna.. Är verkligen de muffinsen du fotograferat bakade på detta receptet? Jag tvekar!

    • Reply hildashem.se 7 februari, 2013 at 15:42

      Hej Sara!
      Aj, då. Jo, det är samma muffins som det är i receptet. Nu var det längesedan som jag bakade dem men jag har för mig att smeten är ganska så trögflytande. Hoppas att det blir något ätbart, trots att de får stå inne längre.

  • Reply Fru Esson 6 februari, 2014 at 19:29

    Mina stod också inne i ugnen betydligt längre, de kunde ha stått ännu längre, för de var inte helt 100 klara, men ätbara, när jag tog ut dem! Jag tror jag hade dem inne ca 25 min, men 30-35 hade de nog klarat! Jag trodde att det var för att jag använde silikon muffins formar, att de på något sätt kräver längre tid då de är tjockare än pappersformar!

    • Reply hildashem.se 7 februari, 2014 at 07:02

      Något kanske har blivit fel bland mina siffror … hoppas i alla fall att de blev ätbara trots att de fick stå längre. Jag har faktiskt aldrig tänkt på att det kanske tar längre tid med silikonformar, intressant.
      Ha en trevlig helg!

  • Reply Linn Antberg 4 mars, 2014 at 09:54

    Måste tacka för tipset om denna grymma kombination av cupcakes och semlor! Jag testade dem idag och är mycket nöjd med resultatet! Perfekt om man vill ha lite semmel-mys trots att man befinner sig i Malaysia och inte kan baka riktiga bullar med jäst.

  • Reply Semlan upphöjd till skyarna - Hildas hem 22 september, 2015 at 12:32

    […] Om man vill kan man baka mina semlemuffins istället, en variant för oss som inte sätter semlan på […]

  • Reply Vad är det med semlor? - Hildas hem 25 september, 2015 at 09:04

    […] därför ger jag er idag på Fettisdagen ett förslag på alternativ till den traditionella semlan; Hildas semlemuffins. Jag bakade dem för en dryg månad sedan och lade ut receptet här på bloggen och de blev […]

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.