vegetariskt

Må det bli en grön jul med vegetariskt julbord

vegetarisk julmat

 

Och när jag menar grön jul så syftar jag såklart inte på snöfritt. Julen och dess mat är väldigt traditionsbunden, därför har julen aldrig varit en stor mathögtid för en vegetarian som mig. Men det finns massor med goda vegetariska rätter som man kan införa till den annars så köttrika buffén som serveras runtom i Sverige i slutet av december. På mitt julbord serverar jag gärna en rotfruktsgratäng, marinerade tzaybitar, mandelbullar, sallader, en god grön paj, brysselkål och rödbetssallad såklart.

Jag har rotat fram några riktigt fina recept som skulle passa perfekt på alla julbord. Man måste inte byta ut allt, men om man inför några nya gröna rätter varje år är det ju toppen för både hälsan, miljön och djuren.

 

Tips till ett vegetariskt julbord

Mandelbullar – Supergoda och funkar bra istället för köttbullar.
Vegansk Coleslaw-sallad – Karoline tipsar om en god klassiker utan mejeriprodukter.
Jansons frestelse i ny förpackning – Vegoriket gör något riktigt kul av Jansson.
En grön leverpastej – Pastej i vegansk tappning.
Grön jul – Amanda och Evelina tipsar om flera gröna rätter till julbordet
Prinskorv – korvarna funkar utmärkt även i vegetarisk tappning.
Quinoasallad – Vegoteket bjuder på en fräsch sallad med kikärter, pumpa och valnötter.
Krämig pepparsill – Det är ju inte riktig sill såklart; Vegankrubb har receptet.
Grönkålspesto – Ett mycket bra tillbehör eller smaksättare som Vegologi tagit fram.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

  • Reply Sandras Matkrypin 18 december, 2013 at 06:18

    Vilka många bra tips! En del hade jag hittat sedan innan men inte alla så nu ska jag in och spana recept 🙂

  • Reply Runge form - Karin 18 december, 2013 at 07:04

    Tack för tipsen! Grönkålspeston ska jag spana in. Grönkål i olika former är ju bara ett måste på julbordet. //Karin

  • Reply Eva Ahlström 18 december, 2013 at 09:35

    Åh så många bra tips, mandelbullar har jag aldrig provat, det måste jag göra nu. Vi är vegetarianer hela familjen och har vår egen tradition på julbord. Sen några år tillbaka köper vi alltid vegetarisk julsk¤nka från Astrid och aporna. Mitt tips om du inte provat!

  • Reply Ett Eko 18 december, 2013 at 15:25

    Kul med tips! Vi brukar komplettera skinka, köttbullar mm med sallad gjord på vitkål, morot, apelsin och valnötter – gott och lite juligt. Får se vad det blir för ny vegetarisk rätt eller sallad i år.

  • Reply Fru Esson 18 december, 2013 at 16:15

    I Finland äter man Kålrotslåda och morotslåda på julafton, ett måste på julbordet, och riktigt gott! Älskar kålrotslådan! Rödbetssalladen är också toppengod! (Stötbröd=ströbröd)
    http://www.martha.fi/svenska/start/recept/view-51918-586?str-51918=k%C3%A5lrotsl%C3%A5da&sort-51918=2

  • Reply Helena 18 december, 2013 at 17:45

    gott alltihop, far prova nagra av de recepten snart. Jag har varit vegetarian sa lange och har i England finns det mycket vegetarisk mat i affarerna sa jag tanker inte sa mycket langre pa att man ibland maste forklara vad man ater som vegetarian! Kommer ihag en jul i Sverige nagra ar sedan dar en familje medlem som var 14 ar gammal sade till mig: "Vad trakigt for dig att du ar vegetarian for da kan du ju inte ata skinkan. "

  • Reply Malin - stjarnflocka 18 december, 2013 at 21:59

    Perfekt! Försöker minska på köttet och sonen har blivit vegetarian.

  • Reply Anonym 19 december, 2013 at 10:45

    Som icke-veg tänker man inte på vad man skulle kunna äta på julbordet som veg. Vi har en purjolöksgratäng som är obligatorisk i vår familj, men det är för att det är gott och inte för att den är just vegetarisk 😉 Jag äter kött och har inga tankar på att sluta med det, men däremot äter jag gärna vegetariskt ändå, för grönsaker och frukt, är sånt jag gillar och tror på hälsomässigt 😉 Hittade på en rätt för ett tag sen, när jag egentligen skulle göra barnmat- men det var så gott så nu äter vi det allihop i familjen- det är enkelt och supergott- så jag tipsar, vet att du gillar enkla och snabba rätter 😉

    Spagetti med grönsaker och mozzarella

    2 morötter
    1 squash
    1 gul lök
    1 broccoli
    1 äpple
    smör/olja
    1 paket passerade tomater (500 gr)
    1/5 ask creme fraiche
    salt, vitpeppar, torkad basilika, torkad oregano
    1 paket mozzarella

    Riv morötter, squash, lök och äpple. Hacka ner broccolin i små buketter. Fräs hacket i smör eller olja i en stor gryta. När det blivit mjukt, häll på passerade tomater, creme fraiche och kryddor. Koka ihop. Koka pastan. Lägg i mozzarella i grönsaksgrytan när pastan börjar koka och låt den smälta ner. Klart! 🙂

    Hoppas du tycker det är ok att jag tipsar om en rätt såhär "goddag yxskaft" till ditt inlägg- hahaha….

    Anna i gbg….

  • Reply snabbmakaroner 20 december, 2013 at 04:48

    Toppen med tips! Mitt bästa tips är vegetarisk moussaka. Får man till det ordentligt är det nästan oslagbart.

  • Reply Joacim 6 januari, 2014 at 21:52

    Vi firade vår första gröna jul i år och jag tycker inte ens det kändes svårt, vi hade massor av gott att äta och många vegetariska varianter på traditionella rätter. Tack för en bra samling recept, får spara till nästa jul!

    • Reply hildashem.se 7 januari, 2014 at 05:56

      Vad härligt att höra Joacim! Det finns så himla mycket gott och grönt som man kan ha på sitt julbord.
      Ha en fin dag! 🙂

    Leave a Reply