inspiration

Matinspirationen tryter

Jag har tvingats till en insikt; jag är inte bra på att laga mat. Det är ju egentligen aldrig roligt att behöva erkänna för sig själv att man är dålig på något. Men nu måste jag. Det finns visserligen några paradrätter som jag är bra på och som blir riktigt goda, men det skulle blir tråkigt att äta samma mat 4 dagar i veckan, år ut och år in. Problemet är att jag aldrig lagar aldrig efter recept, eftersom jag har svårt att hålla mig till dem, utan gör allt på en höft. Och efter att jag de senaste gångerna misslyckats totalt så måste jag nu inse att jag borde börja läsa recept. Det finns ju dock en uppsjö av recept och hur ska man veta vilka som är goda? Har du tips på något supergott recept får du hemskt gärna dela med dig … så att jag kanske kan få göra succé i köket för en gångs skull 😉

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

33 Comments

  • Reply Lotta 23 april, 2013 at 06:32

    Hej,jag gjorde för ganska längesen ett inlägg om Monika Albergs nya kokbok: "Monikas vardagsmat"
    Superbra enkel och jätte god vardagsmat som dessutom ska vara snabb. Jag använder den mycket, man får massor av inspiration och bilderna är kanonfina! Hoppas den kan tillföra dig inspiration.
    Ha en fin vårvecka.
    Kram Lotta

    • Reply hildashem.se 23 april, 2013 at 07:15

      Tack för det tipset. Det ska jag kolla upp!
      En fin vårvecka till dig också 🙂
      Kram Sofia

  • Reply ann 23 april, 2013 at 06:33

    😉 Man kan jo ikke være god til alt!!! Jeg bryder mig slet ikke om at lave mad, og så bliver det derefter. Ind imellem kommer det dog over mig, og så finder jeg en recept med ingredienser jeg kan lide, og kaster mig over det. Det er bare at prøve sig frem, så skal du se, du også kan.

    Kram /
    schousnigel.se

    • Reply hildashem.se 23 april, 2013 at 07:15

      Tack, man kan ju faktiskt inte vara bra på allt 🙂
      Kram Sofia

  • Reply Marianne 23 april, 2013 at 06:57

    Recept är svårt att följa till punkt tycker jag. Men jag har det gärna bredvid så jag utifrån det kan höfta lite och byta ut detaljer:)
    Är verkligen inte heller någon matlagare utan det är en överraskning varje gång tallriken kommer på bordet. Sedan har jag upptäckt att jag ofta använder samma krydda (pepparmix) till det mesta, å det är ju inte särskilt kul -allt smakar ju samma samma!;)
    Kram

    • Reply hildashem.se 23 april, 2013 at 07:16

      Haha … samma här. Jag använder också alltid samma kryddor och det blir ju inte kul till slut 🙂
      Kram Sofia

  • Reply HojnaSandra 23 april, 2013 at 07:05

    Ett hett tips från en annan som är urusel på att läsa recept och finna inspiration till att laga mat: Jag har de senaste året börjat skriva upp i kalendern vad vi åt för middag. Om vi åt något gott så skriver jag ett eget litet "recept" på hur jag gjorde maträtten. Superskönt att gå tillbaka ett halvår senare och hitta något som man inte ätit på länge och som man vet att man kan tillaga! 🙂

    • Reply hildashem.se 23 april, 2013 at 07:17

      Bra idé … då ska jag bara bli disciplinerad nog att skriva upp det också 😉
      Kram på dig!

  • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 23 april, 2013 at 07:12

    Jag förstår dig – fäljer heller aldrig recept. Blir alltid inspirerad av bilderna, och sedan är jag så obstinat att jag prompt måste byta ut någon ingrediens för att göra receptet till "mitt eget" 😉

    Hursmhelst – här är några lättlagade (och galet goda) vegetariska recept (säsongsanpassade såklart) till dig. Kram och lycka till!

    http://www.dagmarskitchen.se/2013/03/rodbetssoppa-med-timjankrutonger-artskotts-creme-fraiche/

    http://www.dagmarskitchen.se/2013/03/linsbiffar-med-quinoa-parmesan-orter/

    I linsbiffarna hade jag tänkt tillsätta lite citronskal nästa gång jag lagar dem – testa det vetja!

    http://www.dagmarskitchen.se/2013/03/om-artskott-vattenkrasse-mitt-danska-arv-och-ett-smorrebrod-med-kallrokt-lax-mozzarella-brynt-apelsinsmor/

    Vet inte om du äter fisk alls? Annars kommer du säkert på något annat som passar till apelsinen och apelsinsmöret!

    • Reply hildashem.se 23 april, 2013 at 07:18

      Tack snälla! De där biffarna blir jag sjukt sugen på att testa … dessutom har jag ju citroner liggandes i kylskåpet 🙂
      Kram Sofia

  • Reply Så gott som 23 april, 2013 at 07:17

    Här är ett bra recept, lätt att göra och blir jättegott. Vi äter det tillsammans med oxfilé eller fläskfilé och pepparsås.

    Rulla ut en smördegsrulle och bred på Cantadou med vitlök och örter (eller liknande). Pressa cirka fyra deciliter potatis över. Lägg på riven lagrad ost. Salta och peppra. Rulla ihop och skär som en rulltårta. Lägg på en plåt. Pensla med ägg och grädda i 225 grader i cirka 15 minuter. Klart!

    • Reply hildashem.se 23 april, 2013 at 07:20

      Tack, tack, det låter gott! Jag ska testa detta … dock med något vegetarisk tillbehör 🙂
      Kram Sofia

  • Reply Så gott som 23 april, 2013 at 07:20

    Här är en bild också 🙂

    http://sagattsom.blogspot.se/2013/04/middagstips.html

  • Reply Maria 23 april, 2013 at 09:24

    Åh vad jag känner igen mig! Jag kom till denna insikt för åratal sedan, tillsammans med resten av min omgivning 😉 Jag hatar att laga mat, jag AVSKYR att komma på vad vi ska äta och när jag går in i en matäffär blir hjärnan helt blank och det slutar med att jag köper tidningar, tvättmedel och kanske lite frukt för 500 kr 😉

    KRAM

    • Reply hildashem.se 24 april, 2013 at 06:20

      Haha, detta fick mig verkligen att skratta! Precis så är det. Mitt i prick! 🙂

      Kram Sofia

  • Reply VisaLiza 23 april, 2013 at 10:28

    Jag tror att tricket för att lära sig är att investera i en riktigt bra grundkokbok. När jag var 14 fick jag Vår kokbok i present. Inte så kul tyckte jag då men vilken otroligt bra present. Köpte en nyare upplaga förra året och det är verkligen en bra kokbok med recept som är lätta att följa. Lycka till! Liza

    • Reply hildashem.se 24 april, 2013 at 06:20

      Du har säkert rätt, en bra grundkokbok vore bra 🙂

  • Reply Studio Livskraft 23 april, 2013 at 12:33

    Kan tipsa om en enkel och snabblagad vegetarisk spenatlasange som är såå god. Jag gillar smaken av getost men vet man att man inte kan med den smaken går det lika bra att byta ut till annan lagrad hårdost, typ västerbotten el prästost.

    http://minlillakokvra.blogspot.se/2013/01/franskinspirerad-spenatlasagne-med.html

    • Reply hildashem.se 24 april, 2013 at 06:20

      Åh, tack för tipset. Ska genast kolla upp det 🙂

  • Reply Anonym 23 april, 2013 at 12:42

    Jag är ju inte vegetarian, så jag gör väldigt lite rena grönsaksrätter… men jag har en favorit och jag skickar dig länken till receptet, för det är taget från nätet 😉 Holy moly vad det är gott, om man gillar grekiska smaker.

    http://www.alltommat.se/recept/Grekiska-gronsaker-i-ugn-8821

    Bjudit på den och fått dela med mig receptet, då det föll i smaken både här och där. En återkommande rätt i vårt hus helt enkelt 🙂 (Tips!! Brukar koka potatisen lite innan, förvälla, då den tar lite lång tid i ugnen att bli mjuk… såvida du inte tycker det är gott med "hårda" potatisar 😉 )

    Anna i gbg…

    • Reply hildashem.se 24 april, 2013 at 06:21

      Mmmm, det där råkar faktiskt vara en av mina paradrätter. Älskar det! Tack för tipset! 🙂

  • Reply Lantligt i smultronbacken 23 april, 2013 at 16:37

    Jadu, här tryter fantasin ibland också men när jag då tar fram mina receptböcker så inser jag hur lätt jag glömmer bort de goda rätterna som jag annars brukar göra. Men ett tips är att ibland försöka hålla sig till receptet (jag är annars expert på att höfta) då man får inspiration till nya smaker och kryddor. Sen satsa på färska kryddor. Jag är en soppälskare och i dem använder jag många olika kryddor, tyvärr höftar jag där och hittade bara ett recept.
    Hos mig under "mat" finns tre goda recept. Moussaka, kyckling i coca cola sås & kräftstjärtssoppa. De är enkla och supergoda.

    Kram Teres

    • Reply hildashem.se 24 april, 2013 at 06:22

      Soppor är ju så himla bra eftersom det ju faktiskt går att koka soppa på nästa vad som helst 🙂

      Kram Sofia

  • Reply Yvonne 23 april, 2013 at 17:13

    Jag kanske inte ska hurra direkt, men jag blev så glad att det är fler som inte tycker att det är så himla kul att laga mat. Trodde nästan att det bara var jag, gamla människan, som hellre vill göra nå´t annat kul. På tal om att äta samma mat ofta kom jag att tänka på Karin Götblad, polisen ni vet. Hon har vid ett flertal tillfällen berättat att det är hennes man som lagar maten och han kan en rätt, köttfärssås på lammfärs, och det äter de 5-6 gånger i veckan, alltid. Det låter väl helt underbart att man kan lära sig acceptera så´n diet, allt för att slippa laga mat. Ser att du fått många bra tips så lycka till. Kram Yvonne

    • Reply hildashem.se 24 april, 2013 at 06:23

      Det känns alltid bättre när man vet att man inte är ensam 🙂
      Kram Sofia

  • Reply krakel 23 april, 2013 at 17:44

    LASAGNE A´LA`SUS.
    3 dl mjölk
    2 dl vispgrädde
    3 msk vetemjöl
    Vispas ihop och kokas till en sås.
    Blanda i
    125 gram getost som du delat i småbitar och
    ½ tsk salt.
    Värm bara så osten smälter. Ställ åt sidan.

    1 liten gul lök
    1 vitlöksklyfta
    fräses mjuka i stekpanna med lite matfett.
    Tillsätt i stekpannan,
    150 gram färsk spenat (jag tar ofta lite mer för det är gott med spenat)
    175 gram soltorkade tomater
    2 krm salt
    1 krm svartpeppar
    Fräs försiktigt till spenaten blivit "slak".

    Varva i 3 lager med färska lasagneplattor (ca 250 gram).
    Alltså lite sås, lasagneplattor,spenatröra, sås, lasagneplattor…..osv.

    Strö över 75 gram smulad getost.
    Skjuts in i ugnen i 225 grader ca 20 minuter.

    Kan ätas som den är. Väldigt gott till fisk, rökt fisk och kött, dubbelmarinerat kött, tjälknöl….
    Prova!!

    Och lycka till

    • Reply hildashem.se 24 april, 2013 at 06:24

      Tack snälla för tipset. Lasagne gör jag faktiskt ibland och är en av de rätter som brukar bli ganska bra. Det är alltid bra med lite nya recept att inspireras av dock 🙂

  • Reply Anonym 23 april, 2013 at 19:59

    Hej!
    Jag vill äta nyttigt men tycker att det är tråkigt att göra mat. Enklast är att lägga kycklinglårfile mitt på en långpanna. Salta o peppra. Skär diverse grönsaker i bitar (oskalad potatis, ekologiska morötter, tomater, skalade rödbetor, skalad sötpotatis, skalad palsternacka) o lägg runt kycklingen, ringla över olivolja,salta o strö över rätt mycket rosmarin eller timjan. Det tar 30-40min i 200 grader. Om man vill lyxa kan man servera med bearnaise sås men det är gott även utan.

    Kan tipsa om Anna Bergenströms kokböcker. Har flera själv. Allt man gör av hennes recept blir supergott till skillnad från många tv-kocksrecept. Hon ger ofta bra tips så det blir bra.

    • Reply hildashem.se 24 april, 2013 at 06:24

      Samma här. Älskar nyttig mat … men gillar inte att laga 🙂

  • Reply Maria 24 april, 2013 at 11:16

    Hej Sofia,

    Jag har en superenkel, men förvånansvärt god, pastasås jag brukar göra ibland när inspirationen tryter. Det låter inte så gott, men är värt att testa, jag lovar!

    Riv morötter grovt, och skär strimlor av purjolök. Ner i en stekpanna och stek tills det är mjukt. I med massor av soja och grädde och smaka av med salt och peppar. Såsen skall få nästan samma konsistens och färg som köttfärssås… Servera till vilken pasta som helst. Voila!

  • Reply Hanna♥ 24 april, 2013 at 14:00

    Jag tog en sån gratistidning på Ica i sollebrunn. Vårmat hette den. Där fanns recept på sötpotatiskross. Otroligt gott och smidigt att laga! Jag la in receptet på min blogg igår så du får kika där om du inte har den tidningen, orkar inte skriva ut receptet här med min gamla mobil med spruckna skärm;)

  • Reply Anette Ryan 25 april, 2013 at 00:49

    Vi behöver alla inspiration till att laga mat ibland vare sig vi är bra eller minder bra i köket. Det blir lätt slentrian och samma samma…
    Någon nämde att en baskokbok är bra och jag instämmer helt. Jag har haft en Vår kokbok länge. När jag bodde i Sverige så använde jag den inte så ofta för jag är rätt hyffsad på matlagning och letar överallt efter nytt och så improviserar jag en del. Men sedan flytten till Melbourne har jag flitigt använt mig av Vår kokbok för där finns allt och den är lätt att följa om man ger det en chans. Min gamla är sönderläst men jag fick en ny för något år sedan.
    En till ganska bra baskokbok men som är rolig och galen att läsa är "Husmorsorna" utav Emma Hamberg & Anette Rosvall. De har tom lagt upp ett helt års meny från alla de recept som finns i boken så där skulle du kunna slippa all planering om du ville. Den rekomenderar jag varmt.
    Lycka till i köket!
    Kram Anette

  • Reply min tekopp 29 april, 2013 at 07:57

    Jag har utmanat mig själv och alla andra som vill hänga på, att prova på och dela med sig av ett nytt vegetariskt recept i veckan. Jag är nämligen fasligt dålig på att komma upp med nya maträtter och precis som du så behöver jag få in lite nya inspiration och nya maträtter. Så ja, utmaningen har redan visat sig vara väldigt bra för mig och min inspiration och jag letar recept som aldrig förr. Har redan ett helt gäng att prova framöver 🙂

    Häng på vetja 🙂

  • Leave a Reply