Livet, mina funderingar

Om att älska överflöd

Det här med måtta är inget för mig när det gäller vaniljsås. Jag kan lätt äta bara vaniljsås med sked. Ja … jag älskar faktiskt vaniljsås. Man brukar ju säga att man äter exempelvis blåbärspaj med vaniljsås. Jag skulle snarare vilja kalla det vaniljsås med blåbärspaj. Fast är jag på kalas eller bjudning brukar jag försöka stilla mig lite och ta lagom mycket vaniljsås – man vill ju inte gärna framstå som en galning.

Godast är ju såklart att göra sin egen vaniljsås. Här kommer ett bra recept.

 

Vaniljsås

1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1 dl vatten
3 äggulor
2 msk florsocker
Gör så här

1. Öppna vaniljstången på längden med en vass kniv. Skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull.
2. Häll på 1 dl vispgrädde och vatten. Sjud 10 minuter och låt kallna
3. Ta upp vaniljstången. Vispa upp äggulorna med florsockret. Koka upp gräddvattnet.
4. Sänk värmen kraftigt och häll i gulorna under kraftig vispning.
5. Vispa såsen tills den tjocknar över svag värme. Ställ såsen i kallt vattenbad och rör i den tills den kallnat.
6. Vispa 2 dl grädde så tjock som du vill ha såsen. Rör ned den i vaniljsåsen.

Receptet kommer från Per Morberg.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

39 Comments

  • Reply Petra 25 maj, 2012 at 06:06

    hihi jag trodde jag var ensam. Jag älskar också vaniljsås och känner igen det där med kalasen där man får hejda sig lite.

    kram Petra

  • Reply MammaElva 25 maj, 2012 at 06:19

    Oj, jag är en såsmänniska överhuvudtaget! Och glass, och choklad och allt det där extra mumsiga!

  • Reply Carolines vardagsliv 25 maj, 2012 at 06:29

    Hihi* Kan inte annat än hålla med!! Älskar vaniljsås och kunde äta det bara som sådant 😀 Härligt att veta att det finns fler som "jag" 😉 En fin dag åt dig*

    • Reply hildashem.se 25 maj, 2012 at 06:31

      Underbart att höra att jag inte är ensam 🙂

  • Reply Anonym 25 maj, 2012 at 06:44

    Hej!

    Funkar inte när jag försöker ladda ner dina "downloads"… Har försökt på olika datorer, men lyckas inte.

    MVH

    /Helene

    • Reply hildashem.se 25 maj, 2012 at 06:50

      Hej Helene!

      Oj, det var inte bra. Då ska jag se om det går att ordna. Jag behöver dock veta vad det är det som inte funkar, vad händer/händer inte, när du försöker?

      /Sofia

    • Reply Anonym 25 maj, 2012 at 17:04

      jag kan få upp t ex etiketterna när jag klickar på dem. Då blir bakgrunden svart och etiketterna ligger där. När jag försöker klicka igen för att ladda hem, (markören är en hand då)så händer ingenting.

      Helene

    • Reply hildashem.se 25 maj, 2012 at 18:55

      Hmmm, du har Mac, gissar jag… Vet inte riktigt vad felet kan vara. Men mejla mig på sofia@brolinform.se med önskemål om vilka downloads du vill ha så mejlar jag dem till dig istället.

      Ha en fin kväll!
      //Sofia

  • Reply Emelie 25 maj, 2012 at 06:48

    Hemmagjord vaniljsås är det bästa som finns! Helst riktigt gräddig, så man får ut och springa en massa efteråt… Håller med ovanstående kommentarer, din tallrik ser helt normal ut! ;)Trevlig helg!

  • Reply Krister Henningsson 25 maj, 2012 at 06:50

    Kära Anonym, högerklicka på bilden (Love, tex.) och spara den först. Öppna den sen och skriv ut från din dator.

    Krister

  • Reply kristina - ingen vanlig dag 25 maj, 2012 at 07:18

    Ha ha, så underbart! Helt klart är det godast med egengjord vaniljsås – går liksom inte att jämföra – men tyvärr är jag oftast för lat. Eller, rättare sagt, det blir oftast för brått när man på sommaren slänger ihop en paj så då blir det "köpesås". Men jag ska helt klart prova ditt recept!

    Och du, så otroligt fint ditt nya nätmagasin är! Har tittat, bendrat och inspirerats länge (har bara inte hunnit säga det förän nu).

    Kram.

  • Reply A.Cson. 25 maj, 2012 at 07:27

    Jag älskar också vaniljsås 🙂
    I Spanien finns en efterrätt som heter Natilla, det är precis som vaniljsås, kanske lite tjockare, och man äter den som den är, utan tillbehhör, kanske att man pudrar lite kanel över bara 🙂

    • Reply hildashem.se 25 maj, 2012 at 07:30

      Åh, det låter som en efterrätt helt i min smak. Natilla ska jag lägga på minnet. Tack för tipset! 🙂

  • Reply Bruno och Mig 25 maj, 2012 at 07:42

    Å så gott! Vaniljsås och rabarberpaj är en favorit. Det nästan kittlar i munnen när det syrliga möter vaniljen.

    Underbara bilder.

    Kramar L

  • Reply lisasvilja 25 maj, 2012 at 08:14

    Hihi jag är likadan och tyvärr gäller det inte bara vaniljsåsen…;) Ha en fin helg! Kram

  • Reply Helena, Craft and Creativity 25 maj, 2012 at 08:19

    Jag äter definitivt också vaniljsås med paj och inte tvärtom, vaniljsås är bland det godaste som finns! 🙂

    Jag passar på och önskar dig en riktigt fin och solig helg!

  • Reply Bland blommiga kaffekoppar och udda pinnstolar... 25 maj, 2012 at 08:23

    Åh, vaniljsås är så gott och jag äter det gärna i mängder med en liten bit kaka till =)

    KRAM Karoline

  • Reply Victoria - Elvira Spekulerar 25 maj, 2012 at 09:32

    Jag älskar också vaniljsås och våra barn gör det ännu mer, dom hoppar över pajen helt och kör bara vaniljsås 🙂

    Ha en underbar dag!

    Kram Victoria

  • Reply Vit dröm 25 maj, 2012 at 09:56

    Åhh vad gott det där såg ut! Jag gillar mer pajen men en klick vaniljsås eller vaniljglass vill jag ha till 🙂
    Önskar dig en härlig helg!
    Kram Anna

  • Reply Vardaxlyx 25 maj, 2012 at 09:58

    Mums va gott =) Vaniljsås på glass och jordgubbar är en hit oxå!
    Jag önskar dig en trevlig dag o helg!

  • Reply Marianne 25 maj, 2012 at 11:06

    Gott!! Mycke vaniljsås eller lättvispad grädde med en uns socker i ska de va:)
    Ha en solig och härlig helg!
    Kram Marianne

  • Reply Anonym 25 maj, 2012 at 12:42

    Hmm va gott! Ha en härlig fredag och helg! Massa sol till er:) Helt annat men du som har så många kryddor, har du lagat egen pesto? det är så superdupergott med egengjord. Kramar Linda C

  • Reply Erika G 25 maj, 2012 at 12:50

    Jag håller med dig fullkomligt! Paj är ingen favorit hos mig, så jag tar alltid en pyttebit och dränker den i vaniljsås. Hemmagjord är ett måste – marsansås funkar i nödfall, men då äter jag hellre vaniljvisp faktiskt. Det ska vara hemmagjord med små prickar i så att det syns att den inte är köpt… Ha en riktigt fin helg! Kram!

  • Reply Jennica... 25 maj, 2012 at 15:31

    Hahaha! Åhh, vad jag känner igen mig! Älskar också vaniljsås! Har för mig att du skrivit något annat inlägg om sås, och att jag kommenterade ungefär på samma sätt då. 🙂 Sås är gott! 🙂

    Hoppas du får en solig, fin helg!
    Kram Jennica

  • Reply Hanna 25 maj, 2012 at 15:54

    Ha en fin pingsthelg.
    Kram
    Hanna

  • Reply Emma 25 maj, 2012 at 16:33

    Åh! Vaniljsås med paj! Precis min melodi!

  • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 25 maj, 2012 at 16:34

    Gudars, vad gott det ser ut!! Sitter alldeles för sent på kontoret och är hungrig… Tror det får bli en rabarberpaj ikväll. Kanske provar jag ditt vaniljsåsrecept också! Ha en härlig helg! Kram

  • Reply Helena Milton 25 maj, 2012 at 16:47

    Hurra, då är jag inte ensam om detta! Jag känner sååå igen mig. Paj är underbart men den bör dränkas i vaniljsås. Liksom du skärper jag till mig i sällskap 🙂
    En underbar helg önskar jag dig!

  • Reply Linn 25 maj, 2012 at 19:01

    Jamen visst är det underbart med vaniljsås!

  • Reply Jenny 25 maj, 2012 at 19:39

    Hej Sofia,
    Hihi, det var rejält med vaniljsås till pajen;) Ditt recept låter smarrigt, det ska jag spara.

    Grattis till vinnaren av den turkosa pallen o tack för utlottningen!

    Ha en skön pingsthelg,

    Kraam Jenny

  • Reply Jenny 25 maj, 2012 at 20:22

    Smaskens! Det var vaniljsås med paj, det 😉
    Grattis till vinnaren av pallen och tack för utlottningen.

    Kram,
    Jenny

  • Reply Bromans Bravader 25 maj, 2012 at 20:33

    Jag gör som du!
    Kram och ha en underbar helg!

  • Reply Matilda 25 maj, 2012 at 20:58

    Haha! Jag är precis likadan.
    Det är inte paj med vaniljsås utan vaniljsås med paj som gäller. 🙂

  • Reply Camilla 26 maj, 2012 at 05:44

    o jag som trodde jag var den ENDA som gjorde så där 😀 det där e åxå orsaken varför jag sällen äter paj på café; dom snålar ju med vaniljsåsen. mycket mycket MYCKET ska det va! 😉 o tack för receptet. ska testa det nästa gång det blir paj.

  • Reply HappyAnna 26 maj, 2012 at 21:19

    Haha jag håller med dig helt och hållet. Förutom vanlijsåsen så äter jag gärna mer smuldeg än bär/frukt så jag kan nästan lika gärna göra en smuldegskaka med vaniljsås =)

  • Reply Sofia - Sofias Inredning 27 maj, 2012 at 09:02

    Haha jag är likadan. Jag äter inte paj med vaniljsås, jag äter vaniljsås med paj 🙂 Ha en riktigt fin dag Sofia! 🙂

  • Reply Volang-Linda 27 maj, 2012 at 15:14

    Mums vad gott!:) Hoppas du haft en fin helg.

  • Reply Kickan Style 28 maj, 2012 at 12:52

    OJ namm… jag älskar vaniljsås!! 🙂

  • Reply Nytt och Gammalt! 28 maj, 2012 at 21:22

    Även pajen såg väldigt smarrig ut! 🙂

  • Leave a Reply