mitt liv

Praliner i långa banor

 

Här ser ni resultatet av mina nyförvärvade kunskaper från helgens kurs på Chokladskolan. Det mest grundläggande vi fick lära oss var att temperera chokladen. Detta var helt nytt för mig. Först ska den värmas till 44-50 grader sedan ska det hällas ut på en stenplatta och bearbetas tills den är nere på 29 grader. Efter det ska den igen värmas till 31 grader sedan är den klar att användas. Jag kan inte ens förstå hur personen som första gången gjorde det kom fram till just detta men det är imponerande. Anledningen till att man gör så är att chokladen blir blank och fin på ytan samt att den inte smälter direkt när man håller den i handen. Det blir verkligen skillnad.

Vi fick också testa på att göra polkagrisar vilket var en jättekul upplevelse. Man har ju sett mästarna i Gränna stå och dra i sin polkagris-deg och sedan göra finfina polkagrisar av den. Det ser enkelt ut när de gör det. Det är inte enkelt. Men mycket roligt! Och upplevelsen att äta alldeles nygjorda polkagrisar som fortfarande är lite ljumna är underbar.

Praliner med mönster, bladguld och stämplar på testade vi också på. Nu gäller det att sätta igång att träna så att man inte tappar de nya kunskaperna. Och när man tränar kommer det ju att bli mycket gott att smaka på. Ett paradis för en sockerråtta!

Har du testat att göra praliner och har du några fler bra tips?

 

Många olika tekniker har blandats här.

 

Polkagrisar var mycket roliga men lite kluriga att göra.

 

Rosor gjorda av chokladpasta.

 

 

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

33 Comments

  • Reply Johanna Stålros 23 maj, 2011 at 08:36

    Wow vilka proffsiga!!!! Är det säkert att du inte har köpt den på chokladfabriken;) Kram Johanna

  • Reply Stina 23 maj, 2011 at 08:57

    Oh boy! Det där ser smaskigt ut. Själv brukar jag göra mozartkulor till jul men det är allt jag kan 🙂 KRAM Stina

  • Reply Ullis 23 maj, 2011 at 09:00

    Men herregud! Jösses! Har du gjort dem! Helt otroligt! Ser så proffsiga ut, och goda! En chokladskola, undra om de finns något sådant här nere också, det skulle passa mig!
    Ha en härlig dag!
    Ullis

  • Reply Villa Carl Larsson 23 maj, 2011 at 09:04

    Oj har du redan hunnit hem och lägga in två inlägg hihi. Snabb som en vessla 🙂 Och vilket roligt inlägg din man hade skrivit. Han fick god respons!

    Vad härligt du ser ut att ha haft det. Det är ju så roligt när man kan åka iväg så där, ta in på hotell och göra något för bara sig själv. Det ser väääldigt gott ut också. Jätte fina praliner.

    Ha en bra dag. Kram Josefin

  • Reply en matsked grejer 23 maj, 2011 at 09:19

    Wow, lika snygga som de man köper på chocolateriet här i stan, och säkert lika goda :). Nej, har inte tålamod att prova, är dock väldigt bra på att köpa!
    Njuut nu riktigt!

    Ha en fin vecka!
    Kram Cecilia

  • Reply cat 23 maj, 2011 at 09:42

    Åhh så fina, ser jättegoda ut.
    Ha de gott. Catarina

  • Reply AnnikaS 23 maj, 2011 at 09:56

    Åh de ser verkligen goda och proffsiga ut! Ser fram emot att få se fler praliner när du håller kunskapen vid liv.
    kram Annika

  • Reply dagdrömmar i vitt 23 maj, 2011 at 10:09

    Hade gärna smakat, jag älskar ju choklad. Har tröst ätit hela dagen. Jag avskyr ju måndagar och idag är som vanligt…har ätit mörk choklad med Chilli, en med lime och med havssalt. Mums.
    Samvetet får jag ta hand om senare. Ska bara ta mig genom denna dag.
    Önskar dig en bra dag och lycka till med pralinerna, du ser ut att ha talang:)
    Kramkram / Nettan

  • Reply Kickan 23 maj, 2011 at 10:21

    Oj wow, vilka härligheter, det börjar ju riktigt vattnas i munnen 🙂

  • Reply Lilla Kråkslottet 23 maj, 2011 at 10:50

    Jösses så gott det ser ut! Vilken kul och annorlunda grej, häftigt att prova på!
    Men skönt att du är hemma igen! 🙂

  • Reply milla-andante 23 maj, 2011 at 10:55

    Jag trodde du skojade först, om att du tillverkat dessa… verkligen imponerande!!
    Jag stoppar munnen full direkt och säger tack!:)

    Kram

  • Reply Kia 23 maj, 2011 at 10:57

    Vad fina de blev, riktigt proffs! : )
    Kul att din man har gjort gästinlägg. Det skulle min sambo aldrig göra. Han kan nog inte bejaka sin kvinnliga sida.

    Kram Kia

  • Reply Fru Vallmo 23 maj, 2011 at 11:07

    Wow, vad du kan! Jag kan bara provsmaka 😉 De ser verkligen proffsig och så goda! Jag tar gärna en!

  • Reply Yosofine 23 maj, 2011 at 11:19

    Tålamodet är inte det bästa så jag vet inte om jag skulle våga mig på att göra egen choklad. Men äta rätt ur asken, det är något jag kan! Kramar

  • Reply FlickornaLundgren 23 maj, 2011 at 11:27

    Verkligen fina! Vilken kul kunskap du har skaffat dig!

    kram
    /Anna

  • Reply Marias Hörna - Njut av livet 23 maj, 2011 at 12:14

    Vilken underbar helg…bland choklad ♥ Jag älskar det. Så snygga du fått dina praliner. Hoppas du nu får en skön vecka. Kramar Maria

  • Reply Kamilla 23 maj, 2011 at 12:18

    Så vackra praliner, jag tar mig gärna ett smakprov. Var många kurser det finns att välja på, vilken gick ni?

    Kram kram

  • Reply BBQ VILLAGE 23 maj, 2011 at 12:23

    Vad mysigt ni verkar ha haft det i Nora, tror jag ska ta med min kompis dit någongång det verkar vara en charmig liten "håla". Har inte testat att göra egen choklad någongång – verkar sannerligen komplicerat – håller mig til köpechoklad och går en kurs sen istället 🙂

    Kram F

  • Reply Néa Grändhuset 23 maj, 2011 at 12:45

    Så fina praliner och första gången…..Helt fantastiskt. Ett pralinstånd vid infarten till Sollebrunn skulle inte vara fel……Och till Nora måste man bara åka en gång….ser så mysigt ut. Ha en bra dag.

  • Reply Helene 23 maj, 2011 at 13:02

    Vilka fina praliner! Och vilken talang du har! Nästan synd att äta upp 😉
    Kram, Helene

  • Reply Jenny 23 maj, 2011 at 14:55

    Wow, det ser helt underbart härligt gott ut! Och så proffsigt! Ja, man kan ju undra hur den som kom på det gjorde… Hm, undrar också om jag skulle kunna låta bli att stoppa allt i munnen innan det blev färdigt, hihi.
    Ha en skön vecka, kram Jenny

  • Reply Lotta 23 maj, 2011 at 15:46

    Såå underbara praliner… skulle vilja smaka!
    Kramar Lotta

  • Reply Familjen Hammar 23 maj, 2011 at 16:36

    Jag säger bara: WOW!!!

  • Reply Russlan 23 maj, 2011 at 17:51

    Vilket proffs du är:) Ser jättegott ut!

  • Reply Jean 23 maj, 2011 at 18:04

    Retsticka där! 🙂
    "Varsågod och ta en pralin!"
    buääääh, det går ju inte alls.

  • Reply axelina 23 maj, 2011 at 18:41

    De ser riktigt proffsiga ut!:)

  • Reply ♥ Villa Tretton ♥ 23 maj, 2011 at 18:48

    Jösses amalia..har du gjort dessa vackra varelser..?:) Ser helt uunderbar ut ju..du borde verkligen jobba med det:)

    Önskar dig en fin kväll
    Kraam Susanne

  • Reply Ljusa vardag 23 maj, 2011 at 19:11

    MUMS! Gud vad gött det ser ut! Riktigt fina och proffsigt gjorda. Ha en fortsatt fin kväll! KRAM Anna

  • Reply ♥ Min lilla Stuga ♥ 23 maj, 2011 at 20:22

    Bra jobbat! :)) Fina och ser väldigt goda ut. Kul att lära sig nya saker. Kram

  • Reply EnSpruckenRosaTekopp 23 maj, 2011 at 21:07

    Hej.. vilka fin fina praliner ni gjort, det är så man vill ta sig en bit 😉 Jag vill oxå lära mig att tillverka egna 🙂 Ha en skön vecka! Kram

  • Reply FaB Keramik 24 maj, 2011 at 06:23

    Jag vill också! Kollade deras hemsida – vilken kurs gick ni?

  • Reply MARÄNG FORM 24 maj, 2011 at 06:28

    Vilka fina praliner du har gjort! Vad duktigt 🙂

    Kram Elina

  • Reply Anonym 26 maj, 2011 at 09:42

    Mmm, vad gott det ser ut! Jag har testat att göra blåbärstryffel i mörkt chokladskal. Väldigt gott! Fast mina var inte lika vackra, hade varit kul att gå en kurs och lära sig lite mer! Ha en fin dag!

    Kram Malin B

  • Leave a Reply