vegetariskt

Rödbetspaj med getost, honung och timjan

Rödbetspaj med getost

 

Just nu lagas det mat på allt som landen ger oss här hemma. Rödbetorna är många och därför blir det mycket mat med just rödbetor i. En riktig favorit är ett recept från min favoritbok Det gröna skafferiet; rödbetspaj med feta, honung och timjan. Dock bytte jag ut fetaosten mot getfärskost eftersom vi har en liten mysig getostgård alldeles i närheten och deras färskost är underbar. En sak som är så himla smidigt med paj är att det är gott att spara det som blir över och lägga i matlådan. Då blir man dessutom lycklig när man får så god lunch när tiden inte räcker till att laga något.

Fyllning
4 normalstora färska rödbetor
200 g fetaost
2 dl gräddfil, naturell yoghurt eller växtbaserad ex iMat Fraiche
1 ägg
1/2 msk flytande honung
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2 del riven ost
solroskärnor att strö över

Pajdeg
3 1/2 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
1 msk potatismjöl
1 msk vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Koka rödbetorna i 20-30 minuter eller tills de blivit mjuka. Låt de svalna och gnid sedan av skalet. Skiva dem tunt.
Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke och sedan knåda ihop en deg med händerna.
Kavla ut degen och täck en ugnsform med det.
Ställ svalt i 20 minuter och förgrädda sedan på 200 grader i 10 minuter.
smula sönder fetaosten/getfärskosten och blanda med yoghurt, ägg, honung och kryddorna.
Lägg ut rödbetsskivorna på pajbottnen. Täck med ostblandningen och toppa med ett lager riven ost.
Grädda i ca 30-40 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Rosta solroskärnor i en torr stekpanna och strö över den färdiga pajen.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply Sabelhagens Olivlund 5 september, 2014 at 05:50

    Himmel så gott!! Älskar rödbetor, denna pajen måste provas:)
    Tack för receptet.
    Kram Maria

    • Reply hildashem.se 8 september, 2014 at 07:55

      Visst är rödbetor gott! Testa pajen, tror att alla som gillar rödbetor gillar den 🙂
      Kram Sofia

  • Reply Anonym 7 september, 2014 at 12:09

    Kan du inte ge tips på hur man gör eget te om du har testat det ☺

    • Reply hildashem.se 8 september, 2014 at 07:56

      Har aldrig gjort eget te, men om jag gör det kan jag lova dig att det kommer på bloggen 🙂

  • Reply Hanna 7 september, 2014 at 12:48

    så gott det ser ut
    Ha en fin söndag!
    Hanna

  • Reply Gallrade rödbetor blir god mat - Hildas 15 juli, 2016 at 07:08

    […] Hur jag använder dem? Jag bakar gärna de klyftade rödbetorna i ugnen tillsammans med potatis, lök, morötter och lite timjan. Jättegott att dippa i en kall tzatziki eller vitlöksdip. Kanske äter jag också en god grönsaksbiff och en sallad till, men det är inget måste. Eller så gör jag en paj på rödbetor med getost, pinjenötter och honung. […]

  • Leave a Reply