godsaker

Saft på klarbär

saft av klarbär recept

 

Skördetiden är nu som störst och passande nog har jag semester så att jag hinner att ta till vara på allt som växer. Frysen är nära nog sprängfull, men lite till ska jag nog kunna pressa in.

I vår trädgård har vi ett träd med bär som liknar små körsbär. Men det är inte körsbär. Det är klarbär; ett sorts surkörsbär. Jag har egentligen aldrig brytt mig om det där trädet men i år har det burit mycket frukt och jag har inte kunnat låta bli att smaka på dem. De är goda att äta färska och de har en stor kärna i mitten som smakar som en hård karamell. Så den suger jag på en stund innan jag spottar ut den.

Men att äta alla de där bären skulle jag inte vilja och med en så stor kärna i är det svårt att göra något med. Förutom att koka saft på förstås. Klarbärssaft. Det har jag aldrig tidigare druckit men det smakade gott och eftersom jag föredrar att inte använda några konserveringsmedel så ligger mina flaskor nu i frysen.

 

Recept på klarbärssaft

1 kg klarbär
5 dl socker
1/2 vaniljstång
5 dl vatten

Skölj klarbären i ett durkslag. Lägg dem i en stor gryta, häll på vatten och socker. Skrapa ur vaniljen ur en halv vaniljstång och lägg i, släng även i själva vaniljstången i grytan. Koka upp med lock och låt sedan sjuda på medelvärme, ta bort eventuellt skum med en sked. Låt den sjuda i 10-15 minuter. Häll upp saften på rena och torra flaskor.

 

klarbär

 

klarbärssaft

 

Vill du ha etiketter till dina saftflaskor eller till dina syltburkar kan du skriva ut mina etiketter.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Finurliga fröken 10 augusti, 2016 at 10:56

  Vi har fyra såna träd på trädgården så jag har faktiskt gjort sån saft. Fast jag gjorde min i saftmaja. De var riktigt gott. Funderar på att göra en omgång till eftersom vi fortfarande har väldigt mycket bär kvar. Men hönsen får lite av dom varje dag. Och fåren. Kram

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 15 augusti, 2016 at 08:12

   Ja, saftmaja är ju toppen. Men jag är glad att det funkar även för oss som inte har någon maja. 🙂
   När den sista flaskan är slut kommer du att ångra dig om du inte gjorde mer saft. 😉
   Kram

 • Reply sandra 10 augusti, 2016 at 17:31

  Tycker också att surkörsbär passar extremt bra till saft. Så gott!

 • Reply Johanna 14 augusti, 2016 at 15:15

  åh, att jag inte såg detta innan alla våra klarbär blev uppätna av fåglar! får tänka på det till nästa år 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 15 augusti, 2016 at 08:13

   Ja, så typiskt! Men det kommer ett nytt år. Hoppas att du kommer ihåg det nästa år. 🙂

  Leave a Reply