mina funderingar

Semlan upphöjd till skyarna

är semlan god

 

Det snackas mycket om semlor i dessa tider och de äts i både tid och otid. Och jag har aldrig förstått vad det där som är så speciellt med semlan; en slät vetebulle med grädde och mandelmassa. I mina ögon är det ett ganska tråkigt bakverk … men det kan ju bero på att jag inte gillar varken vetebullar eller grädde. Kvar då blir mandelmassan, och det är gott, men inte så gott att jag måste ”genomlida” en hel bulle för det. Häromdagen åt jag dock en riktigt god semla från mitt favoritbageri, Nolbygård Ekobageri och den behövde inte alls genomlidas. Det är skillnad på semlor och semlor förstår jag nu. Vilken sort tillhör du; semleälskaren eller skeptikern?

//Sofia ♥

PS. Om man vill kan man baka mina semlemuffins istället, en variant för oss som inte sätter semlan på piedestal.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

31 Comments

  • Reply Stina 27 januari, 2014 at 08:24

    Jag är en semelälskare och äter kopiöst många så här års. Din bild gör mig inte mindre sugen, otroligt snygg och fantasifull!

  • Reply Madeleine 27 januari, 2014 at 09:09

    Jag älskar semlor, med mycket grädde och mumsig mandelmassa. Men inte med mjölk i, det förstör semlan. Undrar, varför var just denna semla så god? 🙂

    • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:26

      Ja, det där med mjölk till semlan har jag aldrig förstått. Att denna var god berodde förmodligen på att den var bakad på råvaror 🙂

  • Reply ExPIAtriate wife 27 januari, 2014 at 09:13

    Alskar semlor men lite trist att de borjar saljas direkt efter jul, det blir liksom inget man kan ga och langta efter nar det plotsligt finns aret runt. Har I Dubai har vi ett svenskt café som gor semlor sa jag tror minsann jag maste aka dit snart! 🙂

    • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:14

      Ja, ofta handlar det ju om just att få längta efter något. Då blir det extra gott 🙂

  • Reply Jenny 27 januari, 2014 at 10:10

    Nja, jag håller nog med dig. Det är liksom mandelmassan man vill åt. Resten känns mest som emballage 🙂
    Dessutom kan jag inte låta bli att fundera lite över detta fenomen;. Våffeldagen, kanelbullens dag, fastlagssöndag med semlor….. Varför är det bara bakverk som får egna dagar? Vad med…. tja…. grönsakerna? 😉

    • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:15

      Haha, precis! Resten är verkligen som emballage 😉
      Bra förslag; fram för purjolökens dag och rödbetan! 🙂

  • Reply Anna 27 januari, 2014 at 10:20

    När jag var liten var det en pina att få en hel semla för jag avskydde mandelmassa..men något måste ha hänt på vägen för.. nu är det bland det godaste jag vet!:-)

    • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:16

      Ja, det är många grejer som man inte alls gillade som barn, men som idag är supergott. Smaklökarna förändras 🙂

  • Reply Fredrik 27 januari, 2014 at 10:46

    För mig är det inte bakelsen i sig, utan att det var ett av de få gångerna man som liten kunde få mumsa i sig denna fettboll på en vardag. Fest mitt i veckan, bättre än Bamsetidningen!

    Nu när man är vuxen och möjligheten finns att äta semlor när som helst är det inte riktigt samma sak men lite sitter ändå kvar sedan man var liten.

    • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:17

      Det är sant, när man var liten bjöds det inte till fest lika ofta som i dag. Nostalgi kan göra mycket … även för semlan 😉

  • Reply Miri Vandre blandt ege 27 januari, 2014 at 12:12

    Åh hvilket herligt billede 🙂

  • Reply livetidb.com 27 januari, 2014 at 12:22

    Haha jag tycker precis tvärtom, jag vill ha allt utom mandelmassan!
    Någon eller ett par semlor nu i februari kan jag tänka mig, men har en sambo som gladeligen skulle kunna sätta i sig ett par per dag, året runt!

    • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:18

      Haha … då vore ju vi en perfekt fikakombo. Vi kunde dela på en semla, du fick det du ville ha och jag fick det jag ville ha … och båda skulle vara nöjda 🙂

  • Reply AktivaDagar 27 januari, 2014 at 13:09

    Semlorna står väl även för känslan… av att vår och ljusare tider nalkas… extra gott p.g.a. det??

    • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:18

      Ja, det ligger något i det. Ljusare tider och semlor hör ihop 🙂

  • Reply Anonym 27 januari, 2014 at 14:30

    Mandelmassa! = Det ju är som en åthutning när en varit odygdig.
    Men när jag gröpt ur m.massan med noggrannhet äter jag gärna upp semlan! Min förtjusning tror jag har att göra med att de semlor jag äter smakar ganska mycket kardemumma. =) Sen är det som någon annan nämnt, något vårligt över detta bakverk. Det gillas det med. /Aa

    • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:19

      Haha! Mandelmassa skulle mycket väl kunna vara en "svordom" 🙂

  • Reply Min Lilla Kokvrå 27 januari, 2014 at 17:32

    Äter mest semla av tradition på fettisdagen, annars kan det kvitta för min del. Det finns ju så oerhört många andra bakverk som är sååå mycket godare än semlor, t ex Rocky roade brownies.
    http://minlillakokvra.blogspot.se/2013/11/rocky-roade-brownies.html

    • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:20

      Jag håller helt med dig! Men det är ju lite roligare att vi alla gillar olika. Annars skulle det kanske vara brist på ocky roade brownies i världen 🙂

  • Reply Anna Svensson 27 januari, 2014 at 18:53

    Inga semlor för mig.

    Du, är du intresserad av hur mina höns har det i sitt boende så kika in på min blogg. Lite inspiration till ditt kommande hönshus kanske…

    Kram
    //bara anna

    • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:20

      Ja, det är jag nyfiken på! Jag ska kika in 🙂
      Kram Sofia

  • Reply Vår plats på jorden 27 januari, 2014 at 20:12

    Semleälskare här! Men du har rätt, det är verkligen skillnad på semla och semla..

    /Emma

    • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:25

      Ja, det är det verkligen. Bra råvaror är nog en stor del av hemligheten 🙂

  • Reply Ester ❤ ett kreativt liv 28 januari, 2014 at 14:02

    Håller med dig! Semlor är väldigt överskattade och det enda som egentligen är gott är själva mandelmassan – så då kan jag lika gärna äta mandelmassa rakt av. Eller varför inte faktiskt baka/köpa hem ett bakverk som är GOTT? Maken däremot älskar semlor så jag får köpa hem dem för hans skull. 🙂

    • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:25

      Precis, det räcker med en sked för att gröpa ur mandelmassan. Sedan kan fåglarna få resten 🙂

  • Reply Rumpetuss 28 januari, 2014 at 18:55

    Jag gillar verkligen semlor, men utan mandelmassa. Mina är istället fyllda med vaniljkräm vilket är riktigt mumsigt! Gillar att äta semlan som "hetvägg" dvs varm mjölk i tallrik och sen lägga semlan i det!!

    • Reply hildashem.se 30 januari, 2014 at 07:22

      Åhhh, vailjkräm. det är typ det BÄSTA jag vet. Så en semla med massor av vaniljkräm istället skulle lätt få mig att äta upp alltihop 🙂

  • Reply johnny 31 januari, 2014 at 20:27

    Jag är väldigt förtjust i Semlor så definitivt en semelälskare. Precis som du säger är det stor skillnad på semla och semla.

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.