Alla recept, småkakor

Små kex från Bryssel

Ja, inte vet jag om de kommer från Bryssel, men de heter ju Brysselkex – så man får väl anta det. Hur som helst så är de väldigt goda och lättbakade. Dessutom är degen sjukt god, så det blev ungefär hälften så många färdiggräddade kakor som det borde ha blivit…
Som vanligt så kan jag inte hålla mig till recept, så jag experimenterade lite genom att krydda lite med finmalen svartpeppar. Det kan låta konstigt, men nej. Det blev väldigt gott. Är du en fegis kan du skippa svartpepparn … 😉

 

Brysselkex

4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
1/2 krm finmalen svartpeppar

0,5 dl socker
några droppar karamellfärg i valfri kulör

Gör så här
Blanda samman 4,5 dl vetemjöl, socker, vaniljsocker och svartpeppar i en skål eller i matberedaren. Tillsätt smöret skuret i småbitar. Blanda samman ingredienserna till en smidig deg. Forma degen till långa rullar, i samma storlek som du vill ha kakorna.
Färga sockret till garneringen med några droppar röd hushållsfärg/karamellfärg. Bred ut sockret på ett bakplåtspapper och rulla degrullarna i sockret. Lägg degrullarna i kylen, minst 30 minuter. Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader i ca 10-12 minuter.
Låt kakorna kallna. Kakorna går givetvis utmärkt att frysa in.

//Sofia ♥

Fler recept hittar du på min receptsida.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply FruNeroLindström 20 augusti, 2012 at 07:08

    Barndomsminnen! Vi hade en granne som alltid bakade sådana där jag växte upp. Tror man tyckte det var mest spännande med den fina rosa kanten, men ack så goda de är.
    Spännande med svartpeppar.
    Ha en skön måndag, Kram Malin

  • Reply Johanna 20 augusti, 2012 at 07:11

    De är så goda! Ljuvliga bilder som vanligt:)

    Ha en fin dag,

    Kram Johanna

  • Reply Jannike 20 augusti, 2012 at 07:27

    Oh ja, såna där är sjukt goda, och ja degen är väldigt god den också. Länge sen jag gjorde dem, kanske skulle göra det nån dag.
    Kram Jannike

  • Reply MammaElva 20 augusti, 2012 at 07:41

    Åh, jag älskar brysselkex! Och så vackra det är! Min mamma är en hejare på att baka sådana…
    Och förresen vilken sjukt snygg bild på den snygg bloggare. Gillar den nya bilden skarpt!
    Ha en fantastisk dag, fina du! Kram

  • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 20 augusti, 2012 at 09:10

    Så fina de är! Och det där med svartpeppar måste jag nog testa också. Blev riktigt sugen på att baka nu, men jag är fast vid redigeringsbordet idag. Inga utsvävningar för mig!

  • Reply Aquilejans 20 augusti, 2012 at 09:34

    De ser ju läckra ut också!
    Kram Malena

  • Reply kungen o majkis 20 augusti, 2012 at 09:49

    Men jisses så smaskiga de ser ut! Mums!!

  • Reply grannfröken 20 augusti, 2012 at 14:07

    Vilka sötnosar! Mamma gjorde alltid brysselkex när jag var liten. Nostalgitripp! Ha en skön eftermiddag/kväll. Kram Catrin

  • Reply vala 20 augusti, 2012 at 15:11

    Tack så mycket för denna goda receptet fina Sofia ,de är farligt gott:))

    Kram Farzaneh

  • Reply creando 20 augusti, 2012 at 15:58

    Jag är en fegis. MEN jag tycker att svartpeppar låter tillräckligt spännande för att prova 🙂

  • Reply Life's Silverlining and I 20 augusti, 2012 at 17:02

    Näe jag som kämpar nu för att inte äta onyttigt så visar du min absolut största frestelse småkakor och just brysselkex är de bästa! Var tvungen att blunda och har inte läst vad du skrev hihi förlåt. Kram Nilla

  • Reply FlickornaLundgren 20 augusti, 2012 at 19:36

    Ojojoj, det ser ju förfärligt smarrigt ut! Svartpeppar alltså? 😉

    Ha det fint!
    Kram
    /Anna

  • Reply Tina 21 augusti, 2012 at 05:04

    Väldigt goda, håller med!
    Apropå tavlan så kan du luta dig tillbaka och bara ta in allt beröm, du är så duktig på det du gör!

    KRAAM

  • Reply Helena, Craft and Creativity 23 augusti, 2012 at 07:20

    Ser himla söta ut, i dubbel bemärkelse! Jag får lust att baka (och fika). 🙂

  • Leave a Reply