Alla recept, godsaker

Smörkola från himlen

I lördags var det då äntligen dags årets stora julgodisbak. Flera sorter bakades i många, många timmar. En av de sorter som jag gjorde var ”Leilas smörkola” och himmel vad god den var. Den kommer jag absolut att göra fler gånger. Lätt att göra med ett bra resultat – sånt gillar jag.

 

Smörkola

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Krydda med någon av följande smaker:
Apelsinkola:
2 st apelsiner, rivet skal
1 st citron, rivet skal
Pepparkakskola:
2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola:
2 msk kakao
Limekola:
2 st lime, rivet skal

Gör så här
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

Tips
Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

  • Reply Cias Små Ting 13 december, 2011 at 13:10

    Tummen upp!!!
    Lovely!!

  • Reply FruNeroLindström 13 december, 2011 at 13:10

    Lät farligt gott.
    Kram

  • Reply Kickan Style 13 december, 2011 at 13:16

    Ser ut och låter smarrigt!! 🙂

  • Reply Himlavit 13 december, 2011 at 13:35

    Måste testas =)
    Trevlig lucia =)
    KRAM KRAM Tessan

  • Reply Emma 13 december, 2011 at 14:13

    Ooooh, detta ska testas! 🙂

  • Reply Therese 13 december, 2011 at 14:20

    Verkar smarrig, får nog ta och testa att göra denna då jag ändå ska ställa mig och göra apelsintryffel i kväll… Och du, du fick iaf tag i enris, även om du sedan glömde vattnet *ler*. Jag ahr skjutit på att hämta in enris, och vips har vi nu nästan en meter nysnö att pulsa i, så för min del blir det nog inget enris alls. Så går det då man skjuter på saker! Önskar dig en fin Lucia kväll <3 Kram från Sockenvägen

  • Reply fianathome 13 december, 2011 at 14:25

    Värst är att det är rackarns svårt och sluta fika på sånt där syndigt gott 😉 /kram fia

  • Reply popetotrora 13 december, 2011 at 15:04

    Vilken härlig bild!! Det vattnas i munnen efter kola när jag ser den. 🙂

  • Reply Marias Hörna - Njut av livet ♥ 13 december, 2011 at 16:34

    Alldeles för gott för att komma in i hörnan. Det finns någon som äter upp det….vet inte vem. Go kväll på dig, kram Maria

  • Reply Snickaregården 13 december, 2011 at 17:06

    Ja dessa kolor är det godaste jag vet. Har oxå kokt dessa idag
    Göttit värre 🙂
    Kram Maria

  • Reply Två Små Hus 13 december, 2011 at 17:54

    Åh så goda de ser ut. Får nog testa dessa, chokladkolorna vi gjorde i helgen är redan slut…
    Ha en fin kväll!
    Kram Susanne

  • Reply Sofia 13 december, 2011 at 18:25

    MUMS ser smaskiga ut : ) kram Sofia

  • Reply Rebeccas DIY 13 december, 2011 at 18:26

    Den har jag varit sugen på att testa så länge. Bra att du påminde mig:)

  • Reply HannasHörna 13 december, 2011 at 18:43

    Du jag gjorde den häromdagen och kokade den för länge. Den blev väldigt god men hård. Jag slängde den och ska göra ny:) skam den som ger sig…kram

  • Reply Vita Vardagen 13 december, 2011 at 19:19

    Åh!! Gott gott gott! Pepparkakaskola har jag länge velat göra.
    Hoppas du har en fin luciakväll!
    Kram Johanna

  • Reply Vardaxlyx 13 december, 2011 at 19:29

    Tusen tack söta du för tipset. Kramkram

  • Reply creando 13 december, 2011 at 20:29

    Nu har jag läst just detta recept på flera ställen. Betyder antagligen att den här kolan är ett måste också hos casa creando 🙂
    Kramar Kicki

  • Reply Titta in hos Thess 13 december, 2011 at 20:51

    Det där måste jag bara prova!!!!!

    Kram Thess

  • Reply Min Svägerska och Jag 13 december, 2011 at 21:39

    Nu vattnas det i munnen. Har köpt hem massor av ingredienser till julgodis, så nu ska här bakas också. Ha en bra dag. Kram Anna

  • Reply Fräknis 13 december, 2011 at 21:48

    Smaskigt! Men jag får nog vänta tills den 23:e ungefär att baka godis…om jag vill ha något kvar på julafton. hihi!
    Kramis

  • Reply view the horizon 14 december, 2011 at 09:42

    den ska jag testa! nu på en gång… jag har ibland blandat i hackad mjölkchoklad i kolasmeten, när den kokat klart och ska hällas upp – det blir oxå väldigt gott!

  • Reply Anonym 14 december, 2011 at 13:15

    mums sa krille 😉

  • Reply Livet på solsidan 14 december, 2011 at 19:32

    Tack för tipset ♥
    Tror jag ska testa pepparkakskryddningen…

    Hälsar Tamara

  • Reply Kanel & Cayenne 14 december, 2011 at 22:31

    Mmmm, låter smarrigt! Den får jag ta och prova. Hittade nyss ett recept på chokladkola på en annan blogg, och dessa blir ett bra komplement till dem. Perfekt! 🙂
    Kram Jennica

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.