vegetariskt

Vegetarisk boeuf bourguignon

Vegetarisk boeuf bourguignon

 

I somras när vi åkte på vår lilla veteranbilssemester runt Vättern, så stannade vi en natt i Gränna. Det var en ljuvlig och varm sommarkväll då Vättern låg alldeles spegelblank, och inte ens jag behövde klä på mig för att inte frysa. Nere vid bryggorna åt vi en av de godaste måltider jag ätit och jag har drömt om den sedan dess; en vegetarisk boeuf bourguignon. Därför har jag vid ett flertal tillfällen försökt återskapa den där rätten. Egentligen ska det vara hemlagat potatismos eller pressad potatis till, men denna gång blev det klyftpotatis. Och denna rätt är inte bara vegetarisk utan faktiskt helt vegansk. Och det blev fantastiskt gott!

 

Vegetarisk boeuf bourguignon

500 g tzay (en vegansk favorit som finns i frysdisken)
3 msk olja
1 gul lök

3 vitlökslyftor
2 msk tomatpuré
2 msk soja
1 tsk hel svartpeppar
2 tsk salt

2 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar

50 cl rödvin

2 msk olja
20 syltlökar
200 g färska champinjoner

3 dl vatten

2 msk färsk finhackad timjan
ev. salt och nymalen svartpeppar

 

Hacka den gula löken fint. Stek löken och tzayen (som du skurit i bitar) några minuter i en stor gryta. Slå sedan över rödvinet och tillsätt de övriga ingredienserna, förutom den nedersta delen av receptet. Låt grytan koka upp och låt sedan puttra i 20 minuter.

Stek champinjonerna på medelvärme och tillsätt syltlökarna mot slutet. Häll ner dem i grytan tillsammans med 3 dl vatten och låt koka ytterligare 20 minuter. Smaka av med finhackad färsk timjan och eventuell mer salt och nymalen svartpeppar. Servera med hemlagat potatismos eller pressad potatis samt babyspenat eller något annat grönt.

Vill du ha fler tips på god mat kan du kolla in min sida med vegetariska recept.

 

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Den där Victoria 20 mars, 2014 at 07:38

    Mums, det lät verkligen helt fantastiskt gott.

  • Reply Madeleine 20 mars, 2014 at 11:19

    Tzay? Vad är det om man får fråga? Gott lät det ivartfall.

  • Reply Anonym 21 mars, 2014 at 15:08

    I brist på annat jag jag en påse Anammas grytbitar och tre morötter istället för Tzay och ett par nävar scharlottenlök istället för syltlök. Blev himla mumsigt det också. Tack för tips och inspiration.

    • Reply hildashem.se 21 mars, 2014 at 15:11

      Det går ju precis lika bra ju! Bra att det blev gott! Trevlig helg! 🙂

    Leave a Reply