vegetariskt

Vegetarisk thaigryta

 

Jag har en kompis som inte tycker om stark mat. För mig är det obegripligt. Jag älskar när maten smakar mycket! Här hemma blir det därför mycket asiatisk mat – gärna med chili. För bara några veckor sedan tog min egenodlade torkade chili slut, men om några veckor kan jag nog börja skörda av årets chiliplantor som jag sådde i vintras.

Nyligen gjorde vi en vegetarisk thaigryta med grönsaker i grön curry och kokosmjölk. Till thaigrytan är det gott med klibbigt thairis eller basmatiris. Man kan självklart ha olika grönsaker i grytan, det är bara att byta ut efter vad du har hemma. Paprika, champinjoner, zucchini, vitkål funkar också fint.
Du kan självklart också byta ut den gröna currypastan mot röd currypasta.

Vegetarisk thaigryta

1 gul lök
2 morötter
1 purjolök
1 broccoli
1 liten chili (mängd beror på hettan)
4 msk olja
200 g fast tofu
1 tsk grön currypasta
2 cm färsk ingefära
1 burk kokosmjölk (400 gram)
5 dl vatten och en grönsaksbuljongtärning
1 dl grovt hackad ananas från burk eller färsk ananas
200 gram brytbönor
0,5 dl cashewnötter
0,5 tsk salt

Skär tofun i bitar. Hacka ingefära och chilin fint och stek dem i lite olja med tofun och currypastan i en stor stekpanna. Vänd på tofun emellanåt så de får stekyta på alla sidor. Tillsätt övriga grönsaker och fräs några minuter. Häll i kokosmjölken, vattnet och grönsaksbuljongen. Lägg i ananasen och nötterna. Låt grytan sjuda, cirka 5-7 minuter. Salta efter behov.

Asiatiska recept som jag tidigare bloggat om är: Vegetarisk thaisoppa, Vegetarisk bami goreng och Vegetarisk tikka masala.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Futu 20 juli, 2015 at 14:11

    Behåll några chiliplantor inomhus året om. Klipp ner dem om de ser riktigt risiga ut. Våra "Filius Blue" får skörd ungefär fyra gånger om året, även på vintern!

    • Reply hildashem.se 21 juli, 2015 at 07:02

      Bra tips. Jag ska absolut testa det! 🙂

  • Reply Veronica 20 juli, 2015 at 15:40

    Hur mycket tofu brukar du ha i? (hittade inte den bland ingredienserna)

    • Reply hildashem.se 21 juli, 2015 at 07:04

      Förlåt, jag hade glömt att skriva det. nu har jag uppdaterat receptet med 200 g fast Tofu. Jag brukar använda Kung Markattas, den är visserligen 270 g men det går också fint … eller så spar man en liten bit. Tack för uppmärksammandet om min miss. 🙂

  • Reply Madeleine 29 september, 2015 at 06:09

    Åh detta ska jag absolut testa. Tack för recept.

  • Leave a Reply