minimalism

Vem är du utan dina prylar?

 

Har du någon gång tänkt på hur mycket dina saker säger om dig. Vilken väska du har hängandes över axeln, vilken telefon du använder, vilken inredning du har där hemma. Även vad du har för bil, hur ditt boende ser ut och hur många vackra loppisvaser designade av kända Gustavsbergsprofiler du har på hyllan. Alla dessa attribut säger något om din identitet och din status.

Generellt sett kan en förstå ganska mycket av en människa bara genom att se dennes kläder och hem. Eller åtminstone förstå den bild som personen bakom vill identifiera sig med, eftersom vi till stor del bygger våra identiteter med de saker vi omger oss med.

Vad händer då när en rensar bort mycket av sina saker som förut varit signifikanta med en själv? Jag var ju exempelvis den där loppistjejen med alla fina loppisfynd. Jag var hon som samlade på gamla stolar och därmed kunde erbjuda fem hela fotbollslag sittplats. Jag var hon som alltid fick frågan om vad jag fyndat för fint på loppis den här helgen.

Nu då? Nu är jag inte hon längre. Vem är jag då, utan alla mina prylar? Nåja, allt har jag ju inte gjort mig av med. Men inte så långt ifrån, nu har jag bara det som verkligen behövs och används.

Självklart är jag medveten om att det också säger något om mig och min identitet när jag valt att inte ha så många saker.

Men det jag egentligen vill säga är att när jag inte längre har så många saker att hantera och lägga tid på att ta hand om och liksom gömma mig bakom, så måste jag på något vis konfronteras med vem jag är bortom alla attribut. Jag har liksom inte grejerna att hänga upp mig själv, och min identitet på. Jag måste stå där naken inför mig själv och se vem jag egentligen är och vad jag egentligen vill. Det kan vara både fruktansvärt jobbigt och väldigt intressant. Det hade varit väldigt mycket enklare att vända blicken åt ett annat håll och fokusera på annat, men jag vill verkligen veta vad som döljer sig där bakom. Och jag är på god väg att ta reda på det.

Har du funderat på vem du är utan dina prylar?

//Sofia ♥

 

Previous Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Barbro 13 mars, 2018 at 11:12

  Spännande inlägg.
  Sätter verkligen igång tankeverksamheten.

  Man kan gå riktigt djupt in i de här funderingarna.
  Vad är ett ”jag”: en yta, vår historia om oss själva..?
  Finns det något annat: ett medvetande, någonting som bara ÄR..?

  Lycka till! 🙂

 • Reply Anders 13 mars, 2018 at 11:57

  Finns ett gammalt ryskt ordspråk: Man ska inte äga mer än att man kan ta det med sig upp i en björk. Kan känna ibland att det skulle vara skönt att leva enklare – så det blir loppisförsäljning i sommar.

 • Reply Sanna Rosell 13 mars, 2018 at 13:30

  Jag gillar både din filosofiska frågeställning och kommentaren om den ryska björken ovan. Kloka båda två! Just nu är jag i ett vårstädarflow (likt varje gång den här tiden på året). Ut med det gamla och in med nytt – inte nytt i form av saker, utan nytt i form av mer tid och mer utrymme. Det ger verkligen själaro att rensa ut, lite som en mental detox och skapa space för årets ljusare dagar.

 • Reply Johanna 13 mars, 2018 at 14:42

  Jag skulle säkert kunna vara utan många av mina prylar men det finns sådana jag inte vill vara utan, saker som påminner om varifrån jag kommer, mitt ursprung och min släkt. Som en statyett jag ärvde av min moster, blomkrukor min kusin drejat, en tavla av en annan kusin, … Jag minns alla utan prylar men jag skulle inte tänka på dem lika ofta och det skulle jag sakna.

 • Reply Madelene 14 mars, 2018 at 18:56

  Wow, härlig tankeställare. Det tänker jag nog inte på, men det vill jag verkligen ta reda på!

 • Reply giraudosilvia 16 mars, 2018 at 19:24

  Hvala :*

 • Reply Wilda 17 mars, 2018 at 17:16

  Ett jätteviktigt perspektiv med visdom i sig. Jag känner att mina prylar betydde mindre och mindre ju bättre jag lärde känna mig själv och det fortsätter gå åt det hållet. Idag vill jag ha bara det som verkligen är något jag värderar på riktigt. Samtidigt har det nog också mycket att göra med ekonomi. För mig har det jättestor betydelse att faktiskt kunna köpa det jag behöver istället för att ta emot det jag kan få.

 • Reply Bella 17 mars, 2018 at 17:41

  Inspirerande, verkligen. Jag tänker också på vad de prylar en väljer att spara säger om en. Men jag tror verkligen också på att låta sakerna leva, användas och annars ge vidare. Vad har du valt att spara, om vi räknar saker du inte använder dagligen så att säga?

 • Reply STJÄRNÖGONBLICK 11 | solsken, comfort food och kompetens. | REAKTIONISTA 18 mars, 2018 at 06:01

  […] ✶     Sofia Brodin ger en tankeställare med mycket visdom. Vem är du bakom dina saker? […]

 • Leave a Reply