minimalism

22 saker du kan börja med att rensa ut

börja med att rensa ut

 

Ibland är det svårt att komma igång och ta tag i sitt rensande eftersom man inte riktigt vet var man ska börja rensa ut. Jag har nu rensat i flera år och det är lite som att skala en lök. Ett lager måste bort innan en ser nästa lager och kan börja på det. Därför är rensandet en lång process. Men jag tycker att det ger så många positiva kickar att jag bara vill fortsätta och fortsätta och fortsätta… Här kommer tips på 22 saker du kan börja med att rensa ut bland, om du inte riktigt vet i vilken ände du ska börja.

 

22 saker du kan börja med att rensa ut

 

1. Köksredskap

I ärlighetens namn. Använder du alla redskap som trängs i lådorna? Jag hade många gånger svårt att öppna lådorna eftersom vispar och och andra grejer liksom fastnade i den övre lådan och den blev svår att dra ut. Rensa ut alla redskap som du har många av och sådant som du inte använt det senaste året.

 

2. Pennor som inte fungerar

Inget är väl så irriterande som att skriva med en penna som knappt funkar, du skakar och skakar och testritar krumelurer men ändå kommer det bara bläck till halva bokstäver. Jag blir galen på sånt. Samla alla pennor och sätt dig med ett papper och testa dem alla. Var hård i din bedömning.

 

3. Manualer

Visst kan det vara bra att veta hur sakerna du äger fungerar, men hur ofta tittar du i dem igen efter att du börjat använda produkten? Jag hade en hel låda med manualer för saker som jag hade i min ägo, men också för många prylar som jag inte ens hade kvar. Jag slängde allihop. De flesta manualer finns på nätet att läsa om det eventuellt kanske möjligtvis skulle behövas.

 

4. Mat du aldrig kommer att äta upp

Ibland blir det matvaror stående i flera år i skafferiet eller kylskåpet. Det kan vara gryner, pulver, sylt eller något annat du fått i någon presentkorg och som du inte gillar eller ens förstår hur det ska användas. Men ändå står det där och tar upp plats i skafferiet varje gång du öppnar. Antingen ger du dig tusan på att du ska använda det idag eller den närmsta tiden. Laga något oväntat eller baka bröd på det – det går att baka bröd på det mesta. Och om du själv inte kan använda det så ge bort det till någon som kan tänkas använda det. Och i sista hand släng – det är ju ändå mat.

 

5. Gåvor du inte vill ha

Med handen på hjärtat. Har du gåvor hemma som du inte tycker om men du förmår inte att göra dig av med dem eftersom du fått den av någon kär vän eller släkting? Inte tror jag att personen som gav dig den hade avsikten att den skulle ta din energi. Om du ogillar något där hemma, gör dig av med den trots att du fått den. Om du ändå vill bevara minnet utan att behöva husera prylen i sig – ta ett foto av den innan du skickar den vidare.

 

6. Spel du aldrig spelar

Hur många sällskapsspel har du i skåpet som du inte spelar? Är de verkligen roliga att umgås kring. Om inte, skänk eller ge bort!

 

7. Omaka strumpor

År efter år ligger de där i tvättstugan och väntar på en partner. Har den där partnern inte dykt upp vid det här laget så lär den inte göra det framöver heller. Gör dig av med dem istället. Rensa ut bara. Och passa på att ta de där strumporna som också är hål i och bara består av tunna trådar under fotsulan.

 

8. Obekväma underkläder

Har du fått på dig obekväma underkläder när du suttit på ett möte eller varit på en fest eller bara varit för dig själv också för den delen? Det är inte trevligt. Det skaver och smiter åt där det inte alls är skönt att det pressar på. Bort med dem! Livet är för kort för att gå runt i underkläder du inte känner dig bekväm i. Passa också på att gör dig av med de där sladdriga trosorna där resåren eller tyget sett sina bästa dagar för länge sedan. Rensa ut!

 

9. Kläder du inte använt på åratal

De hänger där i väntan på det rätta tillfället som ännu inte dykt upp så här åtta år senare. Den är ju snygg den där klänningen som du hade på din student, eller på vännernas bröllop för tio år sedan… Nostalgikläder fyller ingen funktion. Inte heller kläder som du inte använder men som råkar vara av ett fint märke eller en känd designer och du av den anledningen inte kan göra dig av med. Har de hängt där länge, så kommer de att hänga där länge till. Skänk till välgörande ändamål istället. Då gör du både andra och din garderob en tjänst.

 

10. Medlemskort/visitkort

Har du i din plånbok gamla medlemskort till någon kundklubb eller en förening du inte längre är aktiv i? Eller ligger där  gamla visitkort från människor du inte ens minns vilka de var? Släng!

 

11. Toalett- och necessär-artiklar du inte använder

Hur mycket i ditt badrumsskåp har du som du inte använder? Finns där krämer eller parfymer som inte använts på åratal? Varför står de kvar. Börja använd eller släng dem!

 

12. Dvd och cd

Lyssnar du på dem och kollar du på dem? Om inte. Varför finns de kvar? Vi hade flera hundra cd-skivor som fyllde två stora trälådor i vardagsrummet. Men vi lyssnade aldrig på dem eftersom vi lyssnar på musik på ett helt annat sätt idag. Jag har svårt att tro att en tillbakagång till cd-skivan någonsin kommer att ske här, därför gjorde vi en radikal utrensning. Okej, alla åkte faktiskt inte. Vi sparade 15-20 st av den bästa, bästa som vi verkligen älskar. De får vara med ett tag till. Samma sak skedde med dvd-filmer och hör och häpna gamla VHS-kassetter. Vi som inte ens har en videobandspelare. Bort bort!

 

13. Lakan och sängkläder

Jag hade 28 örngott. Vi är två personer i vårt hushåll som sover på varsin kudde, det innebär att vi använder 2 i taget och kanske slängs en uppsättning i tvätten och då gör vi åt 4 st. Varför hade jag då 28? Jag gjorde mig av med 18 och behöll de 10 finaste och skönaste. De sträva, fula och slitna fick ge vika. Samma sak med påslakan och underlakan. Risken är att en bara använder de översta och de understa blir liggande år efter år utan någon nytta annat än bara ta upp plats. Jag fick ett helt hyllplan över.

 

14. Kokböcker, uppslagsverk och lexikon

Har du kokböcker som du inte slagit upp ett recept ur det senaste året? Varför har du det? Har du lexikon eller uppslagsverk som tar upp plats och gör att du behöver en extra bokhylla? Pocketböcker som du sedan länge läst ut? Ge bort dem till någon du tror skulle gilla, så att de kan få användas och komma till nytta istället.

 

15. Överflödigt porslin, glas och bestick

Har du 36 tallrikar för de stora kalasen (som kanske sker vart 5:e eller 10:e år). Har du glas för ett helt kompani? Om ni inte är ett helt kompani i familjen, varför har du det? Se till att använda det finaste och bästa du har. Låt inte finservisen stå i vitrinskåpet och vänta på kalasen. Använd de varje dag. Och gör dig av med allt överflödigt. I somras gjorde jag mig av med mina mattallrikar som hängt med i många, många år. Jag har egentligen aldrig gillat dem eftersom de är så stora och därför ställer till problem i diskmaskinen. Vilken befrielse. Nu har vi bara de fina och nätta tallrikarna kvar.

 

16. Slöa knivar

Har du skurit i en tomat med en kniv som knappt kommer igenom tomatens skinn och när den väl gör det så är det för att du pressat så hårt att den spruckit och tomatvätskan sprutar ut på dina kläder? Så ska du väl inte behöva ha det? Går den att slipa? Gör det. Men har du 7 sådana knivar så kan du omöjligt behöva det. Gör dig av med alla knivar som du inte behöver.

 

17. Tidningar

Nu köper jag inte längre tidningar över huvud taget. Men när jag gjorde det så hade jag också svårt att göra mig av med dem. Jag sparade glossiga magasin fyllda med flashiga bilder, i evinnerlig tid. Och där låg högen som bara växte och växte. Jag tänkte att jag ju skulle titta i dem fler gånger. Det hände aldrig. Jag gav bort många av dem till andra och slängde resterande i återvinningen. Har aldrig saknat dem.

 

18. Anteckningsböcker

Gamla kollegieblock fullklottrade med information som du inte längre minns vad det handlar om. Eller anteckningsböcker från studietiden där nu noterat fragment om romarrikets förfall. Du kommer aldrig att läsa i dem. Och som nostalgi betraktat är de rätt kassa. Släng i pappersåtervinningen.

 

19. Oömma kläder

Har du någon gång rensat i din garderob och sparat på kläder som du kan använda när du ska måla, träna, byta däck på bilen eller greja med något där du behöver oömma kläder? Hur många sådana har du? Jag hade sparat 7 målar-t-shirtar. Kan inte förstå vad jag skulle med det till. Jag behöver bara en enda uppsättning av oömma kläder. Rensa ut allt onödigt.

 

20. Födelsdagskort, julkort och inbjudningskort

Jag hade en hel låda full med sådana här kort. De är ett minne blott. De enstaka jag sparade var de som innehöll foton som fortfarande kan vara roliga att ha kvar. I övrigt finns det ingen anledning att spara på dem.

 

21. Obekväma skor

Finns det skor i din garderob som är snygga men inte så sköna? Varför har du dem kvar? Inte ska vi väl plåga oss själva genom att ha ont i fötterna. Det gjorde jag när jag var yngre, oj vad jag plågat mina stackars fötter. Men det tänker jag inte göra igen. Det finns faktiskt snygga OCH sköna skor. Rensa ut alla som inte behagar dina fötter på rätt sätt.

 

22. Medaljer och diplom

Där och då betydde det allt att få den där medaljen efter genomfört lopp eller tävling. Men nu då när du ens knappt minns vilket lopp i ordningen det var du sprang och hur det var? Vad ska du ha dem till? Vem ska titta på dem? Rannsaka dig själv om de verkligen tillför ditt liv något eller om de bara tar plats.

 

Här kan du läsa mina tips på hur man kan rensa garderoben. Eller om vad som egentligen är bra att ha.

 

Hoppas att någon av punkterna gav dig inspiration. Har du tips på fler enkla rensa ut-projekt?

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

66 Comments

 • Reply Åsa 28 december, 2016 at 09:06

  Åh, så uppfriskande att bara läsa detta! Jag har varit/är lite av en ”samlare” och tänker lite för ofta att ”det kan vara bra att ha”. Sen används det aldrig igen. Det är sällan jag faktiskt har saknat sådant som rensats ut och det är ju så förlösande och befriande att bli av med gammalt skräp som bara tar plats och energi! I morgon ska jag ta tag i mitt rens här, tack för inspirationen! Kram!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 december, 2016 at 09:12

   Ja, det där bra-att-ha-tänkandet är inget bra för rensandet. Jag har haft ett sådant nästan hela mitt liv, men rannsakat mig själv de senaste åren och kommit över det. Väldigt befriande!
   Stort lycka till imorgon! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Paula 28 december, 2016 at 09:09

  Tack för tipsen 😊 måste rensa men vet inte riktigt var jag ska börja vilket resulterar i att jag plockar överallt samtidigt, och det vet man ju hur det slutar…..Jag får plocka några punkter från din lista- en i taget, då kanske jag också kan få lite ordning på torpet 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 december, 2016 at 09:15

   Ja, det blir lätt så att en är överallt och plockar. Tror på små fokusområden för att hjälpa sig själv. Men ibland sätter vi upp beting här hemma som består i att vi ska rensa ut 20 saker var under låt säga 1 timma. Då är det ok att plocka överallt. Det funkar oerhört bra om du är en tävlingsmänniska. Och kul är det också. 🙂
   Stor lycka till med att få ordning på torpet! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Alice 28 december, 2016 at 09:11

  Bra tips! Älskar att ni hade 28 örngott haha 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 december, 2016 at 09:15

   Ja, visst är det galet. Att vi har 10 kvar kan också tyckas lite i överkant … men det gäller att ta saker i etapper. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Lena 28 december, 2016 at 09:29

  Jag och min började igår att rensa. Började i kryddskåpet o hittade kryddor som gick ut bokstavligt talat. Bäst före 2008. Hur mycket kan de smaka.
  Varför blir det att vi spara en massa? Bara trycker längre o längre in i skåpet.
  Nä 2017 får bli ett nytt kapitel på den fronten.
  Gott slut o gott nytt

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 december, 2016 at 09:44

   Vad härligt att höra! Ja, i kryddskåpet kan en hitta mycket gamla grejer. Jag har kämpat med mitt kryddskåp hela året och jobbar fortfarande på att göra slut på alla onödiga brukar med smak. Det börjar ge resultat.
   2017 blir ett toppenår! Jag önskar också dig ett gott slut och gott nytt. 🙂

 • Reply Pia 28 december, 2016 at 09:49

  Jag är ju en sakbantare sedan många år, som du vet, men jag tyckte din lista var superbra. Tror alla kan känna igen sig o relatera till den. Jag vill att 2017 blir ett ”ta-vara-på-det-du-behöver-och-har”-år o att det ska synas både i hemmet o i plånboken. Nu shoppar jag mindre o mindre men ibland slinker det med saker som jag sedan konstaterar var fullständigt fel. Vill komma bort från det helt o hållet. Lägga pengarna på rätt saker liksom, eller, för all del, lägga dom på hög o skapa mig en ekonomisk trygghet.

  Ledig nu ngr dgr o idag tar jag itu med kapitlet ”pysselpärmar”. 10 pärmar får max bli 3. Tar resten av köksskåpen o tygkassarna oxå (som jag inte ens minns vad dom innehåller längre). Gott nytt slängarår 😊

  • Reply Pia 29 december, 2016 at 07:43

   I made it. 12 pyssel- och idépärmar blev 2. Jätteskönt. O pärmarna har jag ställt i grovsoprummet om ngn annan vill ha o hivat iväg alla urklipp i pappersåtervinningen så en inte börjar ångra sig ☺

   • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 december, 2016 at 11:14

    HURRA! Vad bra gjort! Och toppen att de kanske kan komma till användning för någon annan. Jag gissar att det känns skönt nu. Så mycket plats du sparade och luft du fick. Bra jobbat! 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 december, 2016 at 09:46

   Vilka härliga visioner för 2017, tycker att det låter toppen. Varför ska en lägga pengar på sånt som är onödigt när en istället kan låta bli och köpa sig tid och trygghet.
   Gott nytt slängår, var bra! 🙂

 • Reply Anna María 28 december, 2016 at 09:56

  Kanonbra lista. Jag har parat så himla länge om att vi bara MÅSTE göra en utrensning i våra skåp. Särskilt köket och badrummet. Tyvärr är jag inte ledig i mellandagarna, men tänker att jag faktiskt ska hinna rensa lite en vardagskväll eller under någon helg. 2017 SKA jag ha rensat ut i mina skåp. Så är det bara 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 december, 2016 at 09:48

   Tack, kul att du gillar. Vi tar en timme här och där på vardagskvällarna, det hinner faktiskt hända mycket mer än en tror på de stunderna. Stort lycka till med rensprojektet under 2017! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Alicia 28 december, 2016 at 10:28

  Det här kommer verkligen i precis rätt tid för mig – jag har nämligen börjat göra allvar av allt mitt snack att följa dina exempel. På juldagen var det garderobsrensning och tygförrådsrensing (det absolut värsta för där har jag många lager kvar till lökens kärna, mvh en materialhoarder) och fortsatte igår med köksskåpen. SÅ skönt att bli av med alla blandade glas och skålar och trasiga lampfötter och jag vet inte allt som gömde sig där. Jag känner mig redan lite lättare!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 december, 2016 at 09:50

   Vad härligt att höra! Jag vet precis vad du menar med att vara en materialhoarder, jag har själv samlat pysselmaterial. Och det har varit svårt att göra sig av med, men det är verkligen bara att ta ett lager i taget. Nu har jag gjort mig av med grejerna som jag aldrig trodde att jag kunde göra när jag började.
   Vad härligt att du känner dig lättare – det är en fantastisk känsla som gör att en bara vill fortsätta och fortsätta … 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Madeleine 28 december, 2016 at 10:55

  Bra tips! Jag rensar ut efter lite olika metoder. Först var det plastbantning, sen rensade jag ut för jag boade in mig vid graviditeten, sen gick det några år utan utrensning och nu rensar jag med hjälp av KonMari-metoden och har lärt mig en hel del om mig själv. Jag har bara sentimentalt att gå igenom sen är jag förhoppningsvis klar. Men känner redan nu att jag vill gå igenom garderoben en gång till.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 december, 2016 at 11:06

   Alla metoder är bra så länge som det går åt ”rätt håll”. KonMari innehåller mycket bra och inspirerande grejer. Det sentimentala är såklart svårast, men när bara det återstår så blir det så mycket lättare. Garderoben tycker jag är svårast, nu går det trögt för mig där efter många stora rensningar men jag ser till att rensa något varje vecka.
   Fortsatt lycka till! 🙂

 • Reply Jenn - forever abroad 28 december, 2016 at 13:06

  Tänker bara BEFRIELSE när jag läser igenom denna listan. Så spot-on på oömma kläder till exempel 😉 Nu har jag tackolov bott i många länder de senaste åren och inte lyckats samla på mig så mycket. Men ändå, många bra tips!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 december, 2016 at 11:07

   Ja, BEFRIELSE är precis vad det är. Så skönt! Det är ju en fördel att flytta ofta, då tvingas en till bättre disciplin bland antalet prylar. Och så spännande att du bott på många ställen, det gör mig nyfiken.
   Kram och lycka till! 🙂

 • Reply Mia 28 december, 2016 at 13:39

  Tack för tips och pepp inför en rejäl rensning! Själv rensade jag sängkläder igår, en del slängdes och annat skänktes. Ska fortsätta med badrummet och böcker nu, så skönt att börja årsskiftet med lite mindre prylar!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 december, 2016 at 11:09

   Kul att du blev peppad. Sängkläder ja … där är jag inte helt klar ännu, men det är på gång. 🙂
   Fortsatt lycka till med rensandet!

 • Reply Jessica 28 december, 2016 at 15:25

  Roligt att läsa dina tips och inse att jag faktiskt rensat ut det mesta av detta redan. Jag rensar alltid men kan bli ännu bättre. Jag har badrummets prylar kvar. Där finns en del att städa ut och även i mitt förråd där städprylar och där jag även har skoputs och blandade smågrejer. Där behövs en insats. Medicinskåpet rensade jag ut för ett tag sen. Gammal medicin som sett slutdatum för länge sen. Bort med det.
  Min garderob håller regeln: en in och en ut, dvs köper jag en tröja ska en gammal ut.
  Det gäller både nytt och begagnat.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 december, 2016 at 11:11

   Ja, det finns nästan alltid mer att rensa. Jag har trott att jag nästan varit klar länge nu, men ju mer jag rensar så inser jag att det finns fler lager att skala bort.
   Precis medicinskåpet är en riktig bov, jag rensade ut massor av gamla mediciner och lämnade in på Apoteket, som tack fick jag en rabattcheck på 50 kr. 🙂
   Det är en bra regel som du har om garderoben. För det gäller ju att hålla balansen om en väl lyckats att hitta den.

 • Reply Minimalisterna 29 december, 2016 at 15:58

  En jättebra lista att plöja igenom för dem som vill komma igång och rensa!

  Som du skriver är att rensa verkligen som att skala en lök. Efter varje rensning hittar du raskt ytterligare onödiga prylar att göra dig av med som du tidigare trodde var oumbärliga. För varje bortprioriterat onödigt fokus inser du att det finns ytterligare distraktioner som kan skalas bort till fördel för det som verkligen betyder något. Och bakom varje ny insikt gömmer sig en ytterligare och ofta djupare nivå av insikter kring dina egentliga behov och prioriteringar.

  Det kommer på ett eller annat sätt alltid in nya prylar i ens liv, och det dyker ständigt upp nya frestelser i form av onödig konsumtion som aspirerar på ens pengar, och nya distraktioner som stjäl ens ytterst begränsade tid och fokus. Mer om detta har vi skrivit i inlägget som heter just ”Att leva minimalistiskt är som att skala en lök”.

  Ett av våra mest lästa blogginlägg handlar just om att komma igång och börja rensa. Det heter Så börjar du den minimalistiska resan och finns här:
  http://minimalisterna.se/sa-borjar-du-den-minimalistiska-resan/

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 30 december, 2016 at 17:54

   Ja, det är verkligen intressant vilka insikter som uppdagar sig längs vägen där under klädhögar och överflödiga CD-skivor. Det är en otrolig resa faktiskt! Vi kör vidare nästa år! 🙂
   Jag önskar er ett gott slut på året!
   Kram Sofia

 • Reply Året 2016 - en sammanfattning - Hildas 30 december, 2016 at 06:50

  […] Årets sista månad skrev jag om frivillig enkelhet, om att vara naken och utan allt, goda kolakakor och 22 tips på vad du kan rensa ut. […]

 • Reply Johan 30 december, 2016 at 09:20

  Varför kasta slöa knivar? Kan man inte själv slipa, finns företag som gör det. Att slopa om är bättre för miljön…

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 30 december, 2016 at 09:54

   Du har helt rätt Johan, jag tycker absolut inte att slöa knivar ska kastas. De kan självklart slipas, vilket jag också skrivit. Min poäng är att inte ha fler knivar än man behöver. Saker som är hela ska aldrig slängas, det är jag en stor ivrare av. Allt som inte används ska skänkas och komma till användning där det behövs istället, det har jag skrivit flera inlägg om tidigare. 🙂

 • Reply Lena 30 december, 2016 at 20:18

  Katthem och dyl tar gärna emot gammalt linne/handdukar för de behöver massor av trasor i sina dagliga städrutiner.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 januari, 2017 at 07:18

   Det är ju ett jättebra tips! Tack för det. Det ska jag tänka på när jag ska göra nästa utrensning bland just handdukar och linne. 🙂

 • Reply Wilda 31 december, 2016 at 13:53

  Så jäkla bra inlägg Sofia! Jag kan bara hålla med och har verkligen lärt mig detta under året när jag rensat ut allt möjligt.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 januari, 2017 at 07:21

   Tack Wilda! Ja, det ger en sådan frihetskänsla och kick att det få ut allt som stör sinnet – och det är mer än en tror.
   Kram Sofia

 • Reply Helén 1 januari, 2017 at 11:32

  Hej.
  Gamla tidningsmagasin kan man lämna till väntrummen på sjukhus och vårdcentraler. De brukar bli jätteglada de som jobbar där och vi som besöker de här ställena får ”nya” tidningar att läsa.
  Hälsningar
  Helén

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 januari, 2017 at 07:22

   Bra idé! Tack för tipset. Själv har jag inte en endaste tidning eller magasin kvar men jag ska absolut tipsa andra om det. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply STJÄRNÖGONBLICK #52 | Vänskapsband, nyktert nyår och en liten ek. | REAKTIONISTA 1 januari, 2017 at 16:02

  […] ✶     Så här i nystartstider kan det vara skönt att rensa ut i sitt hem. Sofia tipsar om sånt du kan rensa ut direkt. ✶     Immunförsvaret har sin tuffaste tid och kan behöva förstärkning. Kanske med Evelinas […]

 • Reply Varm choklad, skridskoåkning och snö - Veckosvepet v. 52, 2016 - Rowan Tree 2 januari, 2017 at 15:40

  […] » 22 saker du kan börja med att rensa ut […]

 • Reply Ekenäsliv 2 januari, 2017 at 17:44

  TACK, vilka superbra tips!
  Känner verkligen en sån lust att köra ett riktigt rensarrace här hemma igen.
  Körde snabbstäd av kylen idag (torkar ur med ytsprit ;-)) och rensade ut det som inte kändes fräscht.
  Julskinka… alltså slänger man inte alltid den..? Känns extremt slösigt att göra julskinka till en familj på tre, och dottern äter det inte ens… Får tänka om till kommande jul mao..
  Ska ha som mål att rensa bort något varje vecka. Ett urrymme i taget ska gås igenom och LUFT skall skapas igen:)
  Så energigivande att läsa sådana här inlägg 🙂
  Hittade hit via Rowan Tree <3
  Lägger till dig i min blogglista 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 januari, 2017 at 11:39

   Att städa kylskåpet är en så skön känsla. Vi gjorde det för en månad sedan och jag gläds fortfarande varje gång jag öppnar det.
   Att skapa luft är mitt främsta intresse numera. Jag tror att det är smart att rensa lite då och då och låta saker och ting växa fram och mogna. Det är ett långsiktigt projekt, jag har hållit på i flera år men börjar först nu närma mig målet. Så roligt att du hittat hit och gillar det.
   Jag önskar dig en fin start på 2017. 🙂

 • Reply Linn 5 januari, 2017 at 16:57

  Jättebra lista! Funderar på pokaler och priser man vunnit, oftast står det ju namn, klubb osv på dem.. Ska man slänga dem eller vad gör man med dem? Vill folk köpa sånt på loppis? Har svårt att veta vad jag ska göra med dem och därför står dem bara i en låda.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 januari, 2017 at 13:01

   Ja, de där pokalerna och medaljerna är ju totalt värdelösa för andra människor så de lär nog vara svårsålda.
   Om du vill göra dg av med lådan så sorterar du dem i återvinningen. Metall i metall och plast i plast. Om det är någon speciell pokal eller medalj som du ändå vill minnas men inte behålla kan du ju ta en bild av den, så kan du ändå framkalla minnet av den där tävlingen när du ser bilden. 🙂
   Stort lycka till!

 • Reply 5 saker jag försakar för min motion - att välja hälsa 25 februari, 2017 at 22:13

  […] > Jag städar inte särskilt ofta. Vi håller det hyfsat i kanterna, och badrummen får sig en omgång då och då. Maken dammsuger och håller ordning i köket. Jag tvättar (mer om det nedan). Är inte särskilt bekymrad över dammråttor – men däremot ligger det i pipen att rensa bort saker. Inspireras bland annat av den här tjejens inlägg: 22 saker du kan börja med att rensa ut. […]

 • Reply Johanna 26 februari, 2017 at 21:38

  Ooooh vilken igenkänningsfaktor! Skönt att jag faktiskt kan pusta ut och säga att jag nyss har rensat mycket av detta men det tog sin tid, nu jädrar ska det inte samlas på hög igen!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 februari, 2017 at 14:57

   Det är ju det där med att upprätthålla balansen när man väl tagit sig i kragen. Men visst är det skönt! 🙂

 • Reply rensa i garderoben 27 februari, 2017 at 10:37

  […] Vill du rensa ut mer? Läs mina 22 tips på vad man kan rensa ut. […]

 • Reply Hejdå Februari, Hej Mars och KÖPSTOPP! – Schysst Va 1 mars, 2017 at 15:28

  […] tillägna Mars-månad till att rensa lite här hemma. Blev otroligt inspirerad av Hildas lista på 22 saker som en kan börja rensa ut i sitt hem.  Det mest akuta för mig är väl den där ”LÅDAN” som vi alla har (eller är det bara […]

 • Reply Om att vara nöjd med mindre - Hildas 10 mars, 2017 at 09:30

  […] 22 saker du kan börja med att rensa ut […]

 • Reply Vad är egentligen bra att ha? - Hildas 16 mars, 2017 at 08:20

  […] kan du läsa mina tips på 22 saker du kan börja med att rensa ut, hur man kan rensa garderoben. Eller om vad som egentligen är bra att […]

 • Reply Pia 12 april, 2017 at 08:49

  Så så såååå bra tips!!! Gillar illustrationen med att skala en lök😁 Så är det! Har själv rensat i omgångar, man tror att man redan rensat allt, så går man igenom det igen och rensar ut ännu mer! Jag tycker det är beroendeframkallande hihi. Håller med om allt, varför ha kvar saker man aldrig använder!? Hade förr tex massor av sängkläder, extra kuddar, täcken, handdukar mm, så vi skulle ha när det kom många gäster, vilket är inte alls ofta, så till slut kände vi att varför ha så mycket för så få tillfällen? När det händer så kan man alltid låna eller be gästerna ta med!
  Superbra tips!!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 april, 2017 at 15:47

   Tack! Och ja det är ju precis så det är; som att skala en lök. Och det ÄR verkligen beroendeframkallande. Varje dag här hemma går jag in i garderoben och kollar vad jag kan göra mig av med. Nästan varje dag lyckas jag hitta något. Det är ett måste för min garderob har varit min akilleshäl. Men jag ska lyckas även där.
   Vi hade också massor av kuddar och täcken tidigare. Men det är inte särskilt ofta som vi har nattgäster. Heltokigt att spara på en massa grejer ifall det möjligtvis skulle tänkas kunna behövas i framtiden. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Monica Lindblom 20 april, 2017 at 11:40

  Hej Sofia! Sicken en jättefin blogg du har! Och du inspirerar mig verkligen att ta i ordentligt nu när jag skall skaka liv i min gamla avdomnade rensningsådra, vi skall röja rejält bland gamla grejor nu är det tänkt. Igenkänningsfaktorn i det du skriver är skyhög…

  Boktips:
  Rik på riktigt av Fredrik Warberg och Jörgen Larsson
  Lev enklare – idéer för en hållbar livsstil

  De har några år på nacken men ack så aktuella. Inte för att du verkar behöva dem men det är bra läsning. 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 20 april, 2017 at 14:27

   Tack, vad kul att du gillar den. 🙂
   En flytt är ju det allra bästa sättet att rensa, det blir helt naturligt att göra sig av med onödigheter då. Inte vill man ju behöva bära onödiga saker med sig till nästa hem. Just nu tänker jag så, varje hekto jag blir av med innan flytten är ett bra hekto. 😀

   Tack för boktips. Jag har läste Giselas bok, den är jättebra och jag skriver under på typ allt hon säger. Den andra boken har jag inte läst, men den ska jag kolla upp nästa gång jag är på biblioteket. Även om man kan tycka att man vet hur saker borde göras, så kan det ändå vara bra att bli påmind ibland.

 • Reply Monica 20 april, 2017 at 14:12

  …och den där sista boken är skriven av Giséla Linde som skriver lättsamt och underhållande.

 • Reply Minimalism - vad är det egentligen? - Hildas 22 augusti, 2017 at 09:36

  […] 22 saker du kan börja med att rensa ut […]

 • Reply Madelene 15 mars, 2018 at 06:32

  Här kände jag mig lite träffad…. rensade garderob för ett tag sedan o fick ihop flera kassar… dags att ta tag i nästa steg. idag får det bli linneskåpet med handdukar, påslakan, gardiner o tyger =) Tack!

 • Reply Sussie 30 juni, 2018 at 18:47

  Ālskar alla tips här❤Blir så peppad!! Luft= Frihet

 • Reply Hildas minimalism 10 juli, 2018 at 20:04

  […] PS. Om du är i början av din rensar-resa och behöver konkreta tips kan du kolla mitt inlägg med 22 saker att börja rensa ut. […]

 • Reply alva 7 augusti, 2018 at 18:26

  Som jag vill hem och rensa NU!
  Skrattade gott åt tomat-sprut-historien, det händer alldeles för ofta. 😀

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 15 oktober, 2018 at 21:05

   Hoppas att rensningen gick fint och att det kändes bra. Det är en sån befrielse att bli av med onödigheter som ligger och tar plats. 🙂

 • Reply Ankan 3 november, 2018 at 09:58

  Tack! Just dina tips gav mig den spark i baken jag behövde. Nostalgi och sentimentalitet är en stor bromskloss för mig. Garderober och skåp svämmar över och jag ska snart flytta. Panik!

 • Reply Rensa hemma. Gör plats för att leva. – Kursblogg 27 september, 2019 at 12:22

  […] LÄS MER OM VAD DU KAN RENSA UT – 22 TIPS https://hildas.se/22-saker-du-kan-borja-med-att-rensa-ut/ […]

 • Reply Rensa hemma. Få tid att leva. – Kursblogg 2 oktober, 2019 at 20:00

  […] Saker du borde rensa ut – 22 tips […]

 • Reply Hanna 12 april, 2021 at 08:47

  Hejsan Sofia,
  Vill bara säga TACK för dina fina tips!
  Kan säga att jag nästan satt här och småskrattade för mig själv för jag känner såå väl igen mig på ALLA punkter!! 🙂
  Och sen en annan grej du skriver om; att man lever i beredskap för att saker kanske ska hända…! Så sant!
  Varför måste jag sitta med stora uppsättningar av tex glas o porslin för det jättestora kalaset/festen som kanske aldrig ens kommer! 😉
  Och jag behöver inte 10st stickade tröjor som kan vara bra att ha när man plockar svamp! Eller alla de där målarkläderna, hua -jag målar ju inte ens.. Hihi..
  Efter att fått lite inspiration så tog jag tag i att rensa min garderob till en början, vilken befrielse!

  Tack från mig!
  Mvh Hanna

 • Reply Maria Isaksson 11 juli, 2021 at 19:55

  Hej! Jag har massor med gamla foton, vhs-filmer från barnen var små och massa smalfilmer från jag och min syster var små, vi tittar ju aldrig på dem men man kan väll inte kasta dem. Snälla, hjälp mig, vad ska jag göra?

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.