inspiration

3 bra saker att veta om avokado

mogen avocado

 

Avokado. Är inte det en kär liten ärta? Om jag får välja min absoluta favoritfrukt så är det avokado. Det är synd att jag inte bor i ett klimat där avokado kan växa. Då hade jag varit avokadobonde.

Avokadon sitter nämligen på den bästa kombinationen – den är både god OCH nyttig. Så borde det även vara med äppelpaj, kakor och choklad, kan jag tycka. Jag äter minst en avokado om dagen och mitt täta umgänge med avokados har lärt mig en del under åren. Så här kommer mina bästa tankar och tips om just avokado.

 

Så får du en perfekt mogen avokado

Avokadons livslängd är ungefär 1 månad och därför är det bäst att handla hem dem först när du ska använda den. I och med att jag äter så många så köper jag hem ganska stora kvantiteter samtidigt men försöker hitta frukter i olika mognadsgrad, sedan gäller det att prioritera dem i rätt ordning beroende på vilken som ska ätas först.

Välj gärna avokado med en tunn liten hals eftersom de har fått mogna på träden och har därför fått en fylligare smak än frukterna med rundare halsar som plockats tidigt i väldigt omoget tillstånd.

Omogna och övermogna avokado är inte kul. Jag kan tjuta av förtjusning när jag öppnar en avokado och den är så där krämig och perfekt i färgen. Men det har tagit sin tid att lära mig, men ett flitigt övande i många år har gett resultat. Jag lägger dem på ett fat i fönstret och håller koll på mognaden genom att se på färgen, som ska vara mörkt mörkbrun. Jag klämmer också lite försiktigt uppe vid halsen på dem där de ska ge efter lite grann, gör de det så är de mogna. Om jag har planerat fel och många blir mogna samtidigt stoppar jag in de exemplaren i kylen så att processen bromsas och de inte råkar bli övermogna. Men tänk på att inte förvara omogna avokado i kylen, då blir de träiga och trådiga.

Ibland händer det att det endast finns omogna avokado att få tag på, men det går faktiskt att skynda på mognadsprocessen lite. Precis som jag gör med tomater, så kan du låta den ligga tillsammans med ett äpple, de utsöndrar etylengas som påskyndar mognaden. Stoppar du dem i en papperspåse går det ännu snabbare.

 

Så använder du avokado

Det absolut enklaste sättet att använda avokado är att skiva några bitar och äta till maten. Jag gillar också att mosa dem och använda på bröd istället för smör. Vanligast dock är att jag stoppar dem i smoothien på morgonen, det gör den riktigt krämig och god! En enkel och god avokadoröra – eller guacamole – passar till nästan allt. Det gör du med en mosad avokado, hackad vitlök, ingefära, spiskummin, paprikapulver och svartpeppar. Rör ihop allt och droppa några droppar citron i så att röran inte blir tråkigt brun, som den annars blir när den får kontakt med syre. För att undvika den svartnande effekten kan du också låta avokadokärnan ligga kvar i röran, då behåller den fina gröna färgen bättre.

 

Så nyttig är avokadon

Avokado innehåller över 20 olika vitaminer och mineraler såsom folsyra, magnesium och vitamin C, A, B och E och dessutom fibrer, vilket gör den skonsam för magen då den förbättrar tarmarnas funktion och gör matsmältningen mer effektiv. Den är rik på kalium vilket hjälper till att reglera blodtrycket och är bra för musklerna. Och så finns det gott om nyttiga antioxidanter. Avokadon är fet, men på ett väldigt bra sätt eftersom den innehåller enkelomättat fett som är bra för hjärtat, och de nyttiga fetterna kan förebygga rynkor och förbättra hjärnkapaciteten. Den minskar även hungern, tar bort sötsuget och får dig att småäta mindre

För att få ut alla nyttigheter ur avokadon så ska du skala den och inte gröpa ur den eftersom det är köttet närmast skalet som är mest näringsrikt. Hos Cecilia kan du se bilder på hur du enklast skalar en avokado.

 

Jag kan inte förstå att jag för 10 år sedan inte tyckte om avokado. Nu är den min bästa råvara. Ever. Det innebär att under kan ske, och att det faktiskt går att ändra sig.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Alice 31 augusti, 2016 at 08:10

  Det där med lång och kort hals hade jag inte koll på innan – kul att lära sig något nytt såhär på morgonkvisten! 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 31 augusti, 2016 at 08:31

   Kul att jag kunde bidra med kunskap. Hoppas att du får en härlig dag! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Lisa Johansson 31 augusti, 2016 at 09:03

  Hej Sofia, ett roligt sammanträffande hände nu. Inlägget som jag läste precis innan ditt (här på bloglovin’) handlade om hur man kan få avokadon mogen på tio minuter genom att lägga den i ugnen, på 100 – 125 grader, med aluminiumfolie runt. Och efter det inlägget kom ditt :). Då kollade jag upp betydelsen av avokado i Solögas bok växternas språk och där står det så här: ”Vila vederkvicker själen. Visdom: Jag är här och nu. Jag kopplar av. Jag tar det lugnt. Denna vila stärker både kropp och själ.” Detta tar jag till mig idag! Önskar dig en fin dag också! Kram Lisa

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 1 september, 2016 at 10:29

   Vad lustigt. Ibland hopar det sig liksom. 🙂
   Hade ingen aning om knepet med att få dem att mogna snabbare i ugnen. Tack för tipset, det kan vara bra att känna till någon gång när det verkligen kniper och jag behöver en mogen avokado i panik.
   En fin dag till dig Lisa!
   Kram Sofia

 • Reply Sara 1 september, 2016 at 06:43

  Älskar avokado!

  Kika gärna in på min blogg: ettvitthus.wordpress.com

 • Reply Hanna 1 september, 2016 at 09:20

  Mycket intressant att läsa. Tack för tipsen. Jag älskar verkligen avokado.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 1 september, 2016 at 10:30

   Ja, det är svårt att inte tycka om dem. Kul att du tyckte att det var intressant. 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 1 september, 2016 at 10:32

   Alltså WOW! Vilka kreationer. Väldigt imponerande, och precis som du säger så blir en ju otroligt sugen på att äta upp alltihop. Inte visste jag att avokado kunde vara en konstform. 🙂
   Tack för att du visade.

 • Reply Karolina 1 september, 2016 at 22:10

  Älskar avokado men är inte lika bra på att veta när de är perfekta, så tack för tipsen det ger fortsatt utveckling på området. 🙂
  Vill passa på att ge ett tips för avokado som ändå skall mosas typ smoothies, jag har alltid ett par påsar fryst avokado (i bitar) hemma. Finns att köpa bl a på Maxi, toppen när jag inte vill riskera omogna eller övermogna. Perfekt att bara ta en näve!

 • Reply En riktigt god avokadomacka - Hildas 2 november, 2016 at 07:38

  […] något. Då är avokadomackor den stora räddningen. Jag har tidigare sjungit lovsånger för avokadon. Den är en storfavorit för mig. Och tänk dig att du skär upp en perfekt krämig avokado, […]

 • Reply Anonym 18 mars, 2019 at 12:03

  avokado är ett bärrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.