odling

3 gröna favoriter att odla

 

För ett par veckor sedan skrev jag om hur jag som odlare har gått från romantisk till praktisk och räknade upp de grödor som jag numera enbart odlar. Dock har jag, utöver de grönsakerna, några små enkla gröna bladfavoriter som jag gärna driver upp varje år. Att odla dessa sorter kan alla göra, du behöver inga odlingsmarker alls, det räcker att du bor i en etta med kokvrå på 18 kvm. Bara där finns en fönsterglugg och en vattenkran, och har du inte det är det nog dags att prata med hyresvärden.

 

odla ärtskott

Ärtskott

Ärtskott är en riktig favorit. Jag har dem gärna på mackan, som topping på soppan, jag nästan till vilken maträtt som helst faktiskt. Och så är de busenkla att odla, du köper helt enklet en förpackning med Gula ärtor i mataffären och använder. Läs instruktionerna i mitt tidigare inlägg om att odla ärtskott.

 

kinesisk gräslök

Kinesisk gräslök

Den här yviga historien är kinesisk gräslök. Jag hittade en liten planta på en handelsträdgård för ett par år sedan. Och eftersom jag köpte den sent på hösten så fick den landa i en kruka i ett fönster hemma i väntan på våren. Men den har faktiskt blivit kvar i den där krukan sedan dess och det förblir den nog också. Den växer på hela året och när jag klipper av bladen för att använda i maten, så kommer det nya. Även om den heter gräslök så smakar den inte alls som det utan snarare som vitlök. Ganska starkt av vitlök faktiskt. Och eftersom jag älskar vitlök så gillar jag verkligen den kinesiska gräslöken. Ibland när jag ska göra en snabb lunch så kan jag koka spaghetti, skiva en avokado, klippa över 6-8 strån av gräslöken och ta lite ketchup över. Vips så har en gjort en gourmetmåltid för den stressade. Det finns säkert frön att köpa hos välsorterade fröhandlare, eller om du har chansen att komma över en planta med kinesisk gräslök så tycker jag att du ska ta den.

 

portlak

Portlak

Det här är portlak, eller närmare bestämt trädgårdsportlak. De goda och lite syrliga bladen använder jag på ungefär samma sätt som spenat, i sallader, i soppor och i smoothies. Som en bonus så är bladen rika på omega 3-fettsyror och E-vitamin. Jag har aldrig testat själv men de ska gå att frysa in efter att en förvällt dem. Jag sår alltid de pyttesmå fröna i en större kruka, när de växt till sig så gillar jag att sitta och plocka och småäta av bladen och när jag sitter på min soffa i växthuset. Jag är inte den som tycker att frukt är godis. Men de är nästan som smågodis.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Pernilla / Ekoenkelt 30 maj, 2016 at 19:44

  Åh, ärtskott! Ska genast springa iväg och köpa gula ärtor (bort ju trots allt på 23kvm MED vattenkran och fönster, haha). Känns bra mycket enklare än mina ständiga försök att odla basilika med katastrofresultat varje gång…

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 31 maj, 2016 at 10:37

   Ja, gör det! Ärtskott är ju perfekt för din lägenhet. Tur att du har vatten och fönster. 😀
   Jag åt mina ärtskott på mackan i morse och de är verkligen goda. Och så är det lite mysigt att sitta där med sax och skörda typ 2 sekunder innan jag äter dem. Det är höjden av färskt!
   Jag håller mina tummar för dig! Lycka till! 🙂

 • Reply Anonym 20 juli, 2016 at 09:30

  Ja såååååå gott å framför allt närodlat 😁

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.