Livet

34 år och tant

Det känns egentligen helt sjukt att ett av mina intressen numera är pelargoner och att jag diskuterar dess skötsel och byter sticklingar med mina vänner. För 5-10 år sedan tyckte jag att det bara var tanter som höll på med sånt där. Nåja, tant eller inte så trivs jag och tycker att det är roligt i alla fall.

Jag vet att man egentligen ska låta pelargonerna vila över vintern – men det har jag inte gjort. De har hängt med hela vintern, de ser ju inte särskilt roliga ut nu men jag tänkte klippa till dem lite och pyssla om dem med lite ny jord så sätter de nog fart igen och förser mig med rosa fina blommor. Så gjorde jag förra våren också och det gick fint. Har du övervintrat dina pelargoner som man ska eller fuskar du, som jag, och håller liv i dem över vintern?

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

54 Comments

 • Reply Ylva 1 mars, 2012 at 06:17

  Åh, nej inte tant! Bara ett trevligt intresse. Själv har jag "samlat" dessa vackra växter i många år och känner mig inte som en tant även om jag snart är där åldersmässigt. Men man är inte äldre än man känner sig!
  Kram och lycka till med dina pelargoner.
  /Ylva

  • Reply hildashem.se 1 mars, 2012 at 06:40

   Precis – jag känner mig som en 20-årig tant 🙂
   Kram till dig

 • Reply Victoria - Elvira Spekulerar 1 mars, 2012 at 06:24

  Då är jag också tant, pelargoner är nog dom enda blommor som jag lyckas hålla vid liv, älskar dessa tåliga blommor. Har både pellisar på vinterförvaring och några som står kvar i köksfönstret och verkar trivas, fast lite konfunderade verkar dom över snön utanför fönstret 😉 ..

  Ha en fin dag

  Kram Victoria

  • Reply hildashem.se 1 mars, 2012 at 06:40

   Ja, snön måste skapa förvirring 🙂
   Kram Sofia

  • Reply sara 5 mars, 2012 at 10:43

   Jag kan inte leva utan pelargoner på vintern så de får stå kvar i fönstret å påminna mig om sommaren. När våren sen kommer väcks de till liv igen… Finnemang!

 • Reply fianathome 1 mars, 2012 at 06:26

  Det är fint att vara tant!! 🙂
  Älskar pelargoner och försöker hålla vissa vid liv men ibland ger de upp och då fuskar jag och köper nya. Helst äggskalsfärgade. Lyckan är ju en pelargon som är översållad med fina färger. Provade ett år med tulpanformade blommor. De var rackarns svåra…Men så fina.
  Haha..jag blev helt upprymd nu. Jag vill ha vååååååår! kram på dig tant Sofia 😛

  • Reply hildashem.se 1 mars, 2012 at 06:41

   Jag har också testat andra sorter – en del är svåra.
   Kram från tanten 🙂

 • Reply lillavild 1 mars, 2012 at 06:29

  Jag har börjat acceptera och till och med vara stolt över att jag börjar bli tant 🙂 Tant är inte en ålder!

  • Reply hildashem.se 1 mars, 2012 at 06:39

   Du har rätt! Jag gillar också att vara tant! 🙂

 • Reply Helena, Craft and Creativity 1 mars, 2012 at 06:54

  Tant är jag gärna men gröna fingrar har jag tyvärr inte. Jag kan inte ens få en kruka med kryddväxter att överleva tills jag ska använda den i matlagningen… 😉

 • Reply Sofie 1 mars, 2012 at 07:14

  Isåfall är jag också en tant 😉 Och jag är 24 år. Jag pysslar om mina pelargoner nästan lika väl som mina djur. Jag övervintrade större skaran i vår matkällare, hade endast tre framme utan vila. Så nu är dom vinterväckta pellisarna nedklippta och omplanterade och har redan börjat spricka upp med några nya små, små blad 🙂

  Kram, Sofie

 • Reply Malin 1 mars, 2012 at 07:27

  Jag har satt mina på undantag, men det är väl dags att plantera om och se ifall de vill vakna upp igen efter vintervilan. I så fall blir det finfina mårbacka som blommar hos mej. Jag tycker dessutom att de luktar "mormor" gott

 • Reply creando 1 mars, 2012 at 07:43

  Det här med tantintressen verkar ju vara högsta trend just nu. Så vi är nog tanter allihopa. Rätt skönt på ett sätt 🙂 Men just pelargoner har jag inte börjat med. Rädd för att jag bara tar död på dem helt enkelt…

  Kramar

 • Reply Elina 1 mars, 2012 at 07:55

  Jag tycker så mycket om pelargoner men har inga egna ännu. Jag har fått för mig att de inte passar in i en lägenhet, vet inte varför.. ska nog skaffa mig en på prov. Men om jag får ett hus på landet en dag så ska jag fylla mina fönster med pelargoner! Ha en fin dag. Kram Elina

 • Reply Vardaxlyx 1 mars, 2012 at 08:29

  Hihi "tant" är vi några alla inombords hihi och du är en söta tant med massa kreativa och inspirerande idéer =)
  KRAM

 • Reply Henrietta 1 mars, 2012 at 08:37

  Underbart!! Jag har precis som du tyckt att pelagoner är "tantiga" och luktar illa, men som den tant jag numera är vid 39 år så nog köpte jag några förra året och tyckte de var SÅ vackra *S*
  Det är som dom säger; det kommer med åren!

  Kram Henrietta

 • Reply vala 1 mars, 2012 at 09:09

  Hihi,Jag är en riktig tant både när det gäller ålder och pelargoner:).Mina pelargoner står framme året runt och de blommor mitt i vinter(en av fördelarna att vara tant).I år ska satsa på "Springfieid Blak " dom är så vackra .
  Önskar dig en härlig dag.
  Kram tant Farzaneh

 • Reply Handgjorda drömmar 1 mars, 2012 at 09:12

  Visst är det lite lustigt det där… Att vissa saker känns lite småtantigt. Jag älskar pelargonier och det började nog i 35-årsålder *ler*
  Det är väl ungefär som när man sitter med virknålen i högsta hugg – då kommer också tanten i mig fram. Fast jag har virkat sen jag var 10, så det har nog alltid bott en liten tant i mig 😉
  Kram Marie

 • Reply Svea 1 mars, 2012 at 09:17

  Inga pelargonier här, inte än är väl bäst att tillägga. Avsaknaden beror inte på att jag inte är tant för vad är väl "tantigare" än virkning, stickning, vattengympa och krämpor lite här och var?! Men jag har inte riktigt kommit dit än, det här blir min andra säsong som trädgårdsägare och förra året var fokus på att gräva om och anlägga gräsmatta, plantera buskar, lite ätbart och sedan ta hand om de två busarna. Men kanske i år? Verkar vara något du rekommenderar?

  Hoppas "tant" får en skön dag,
  Sandra

  • Reply hildashem.se 1 mars, 2012 at 09:28

   Ja, odla ätbara saker vettja! Det är en sån otroligt skön känsla att få skörda sina egna grönsaker. Det är lycka! 🙂

 • Reply MammaElva 1 mars, 2012 at 10:07

  Ha!Jag är 26 år och tant 🙂 Men hört att det är lite inne nu att vara tantig! Har ett fåtal pelargoner som faktiskt har fått övervintra i källarn. Måste säga att jag alltid tyckt att just pelargoner var riktiga tantväxter!
  Ha en bra dag, tanten!

 • Reply Humlans Lott 1 mars, 2012 at 10:10

  Har fuskat och hållt dem vid liv hela vintern. Fast liv och liv… de har blivit väligt misshandlade http://humlanslott.blogspot.com/2012/02/misshandlade-pelargoner.html

  Ha det gott – själv har jag varit tant länge och det är så bra så!

 • Reply Viktoria- ♥s t j e r n f a l l♥ 1 mars, 2012 at 10:24

  Jag har fuskat med en pelargon med dom andra har jag försökt göra som man ska. Lustigt nog (eller inte) så har alla dött förutom den som jag fuskade med 😉 Blir till att köpa nya sticklingar snart 🙂

 • Reply Jane, Lyckliga Hem 1 mars, 2012 at 10:30

  Ha, ha, härligt…
  Ska ta och testa din metod, har försökt flera gånger att övervintra men har blivit knas varje gång. Förra våren drog jag upp en dammande tuss från lilla jordkällaren.

  Ha det gott o njut av det underbara livet! Jane

 • Reply Vardag och flärd 1 mars, 2012 at 10:33

  De jag är rädd om övervintrar jag på fönsterbrädan för de överlever i alla fall. Andra får vila mörkt och svalt och av dem dör en del. Fick lära mig av en expert att man ska tänka på hur de lever där de kommer ifrån, t ex Sydafrika och där blommar de året om och inte speciellt svalt heller. Så fönsterbrädan tror jag är jättebra om det inte är för varmt.
  Tantkramar Eva

 • Reply Annika GW 1 mars, 2012 at 11:08

  Pelargonier är det vackraste som finns att ha i fönstret på en sommarveranda.Passar alla tanter! Gammal eller ung! / Annika

 • Reply Fiffiga Systrar 1 mars, 2012 at 11:20

  mina har sovit nre i källaren! tur att jag surfade in till dig för jag har helt glömt bort dem, dags för de att få vakna nu!! kram emelie

 • Reply Cias Små Ting 1 mars, 2012 at 11:31

  Just de höll nästan på att glömma mina pelagoner. Jag fick mina första sticklingar förra året och nu vilar de nere i källaren. Det är kanske dags att ta fram dem klippa ner och plantera om dem?!?
  Tack för påminnelsen =)

 • Reply Stina Djerf 1 mars, 2012 at 11:59

  Hejsan Sofia! Kikar på din jättefina och trevliga blogg då och då men har inte sagt hej än! Otrevligt jag vet! Håller precis också på och funderar på hur mina vintervilande pelargoner ska väckas? Har verkligen inte varit min grej innan men jag har en rosa pelargon som mamma hade sen så länge jag minns, så det känns fint att ha en liten blomma efter henne. Hoppas allt är bra med er och ert fina hus! Kram

  • Reply hildashem.se 1 mars, 2012 at 15:22

   Så roligt att höra att du är här och kikar ibland. Tack här är det bara finfint! Det är klart att du måste hålla liv i din mammas pelargon – det är en viktig livsuppgift du har 🙂
   Kram

 • Reply Mitt liv som förskollärare 1 mars, 2012 at 12:44

  Jag har haft en inne för övervintring och några ute i förrådet, tänkte se vilka som blir finast.kanske dax att ta in dem och se om de ens lever.
  Kram/
  Berit

 • Reply Åse - Interiörguiden 1 mars, 2012 at 14:02

  Hm jag har lyckats ta död på alla mina pelareoner tidigare men skam den som ger sig, i sommar gör jag ett nytt försök : )

  Kram

  • Reply hildashem.se 1 mars, 2012 at 15:21

   Ja, det är bara att ge sig på det igen! Skam den som ger sig 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Fröken Prillig 1 mars, 2012 at 15:03

  Jag har gjort som du tidigare år (i år är ett undatag, men hur de mår undanstoppade i garageförrådet vet jag dock inte då det var ett tag sedan jag såg till dem). Jag fyller år i augusti och då har jag önskat mig pelargoner i födelsedagspresent och stackars svärmor har letat sig fördärvad (det är ju inte riktigt säsong för dem då..hihi) och har ibland lyckats skrapa ihop några vissna ledsna stackare. Dessa har jag sedan njutit av hela vintern då de frodats och växt och kryllat med blommor på… Jag älskar pelargoner, men har såå svårt för lukten och de är ju verkligen blommor man behöver ta i för att sköta om.
  Må så gott!
  /Åsa

  • Reply hildashem.se 1 mars, 2012 at 15:20

   Det är nog bäst att du springer och kollar till dom.

   Tänk att jag som tycker att de luktar gott. Men de luktar ju speciellt, det kan jag hålla med om 🙂

 • Reply Ann-Sofi MATSAFARI 1 mars, 2012 at 16:50

  Jag håller med dig, jag tänkte så också för 10 år sen:) Blommor överhuvudtaget var bara till för tanter och frön det var riktigt riktigt tantgammalt;-D

 • Reply Marianne 1 mars, 2012 at 16:50

  Får väl erkänna att jag inte brukar va så bra på det där. Men hippeli hopp…så ser det ut som att stackarna jag gjorde ett nytt försök med över vintern, och som stått i förrådet, har lite liv i sig:) Nu återstår bara det lilla kruxet att komma ihåg att köpa jord :/
  Ha de så gott!
  Kram Marianne

 • Reply Johanna Stålros 1 mars, 2012 at 17:11

  Jag bar ner mina i källarförrådet för lite vila- och nyss plockat fram dem- får se om det piggnar till;) Kram

 • Reply Annika kort & gott 1 mars, 2012 at 18:27

  Jag har oxå fastnat för pelargoner, men jag vill inte ha den "vanliga" sorten som säljs billigt överallt. Mina favoriter är doftpelargoner, stjärnpelargoner och änglapelargoner! Vad har du för favoriter?

  Hälften har fått vila och hälften har stått framme, i helgen ska jag ta mig an dem och klippa ner dem och ta lite sticklingar och så hoppas jag ha massor av fina pelargoner till sommaren.
  kram Annika

  • Reply hildashem.se 3 mars, 2012 at 06:48

   Mina favoriter är den klassiska mårbackan, de är så vackra 🙂

   Kram Sofia

 • Reply Titta in hos Thess 1 mars, 2012 at 20:15

  Å vad härligt med dessa pellisar!!
  Ska ta hand om mina i morgon,jag hade visst klippt ner mina ganska bra innan vintern så det får väll bli lite ny jord.

  Kra Thess

 • Reply AnnaMalinska 2 mars, 2012 at 08:36

  Du sprider verkligen vårglädje med din blogg just nu. Helt underbart. Jag har en fråga. Hur får du dina krukor så "slitna"? Vill också ha.

  Kram
  Malin

  • Reply hildashem.se 3 mars, 2012 at 06:46

   Tack Malin 🙂
   Jag har faktiskt inte gjort något alls, de blir så automatiskt efter ca ett år, jag har märkt att de blir mer när jag vattnat blommorna med gödning. Det gäller också att vattna rikligt så att krukan drar till sig vattnet. Så det är bara att vattna på 🙂
   Kram Sofia

  • Reply AnnaMalinska 5 mars, 2012 at 08:56

   Tack för tipset. Här ska vattnas hej vilt. Jag kan väl lika väl sätta på vattenspridaren inne 🙂

 • Reply Nina 2 mars, 2012 at 12:35

  Å, vad fint med lite växter inomhus. Det hade jag gärna haft men mina katter vill annorlunda. Eller ja, egentligen vill de gärna ha växter inne men bara för att tugga på, leka med och riva ner. Så då är det fint att kunna njuta av dem på bild så här=)

 • Reply en matsked grejer 2 mars, 2012 at 15:25

  Jag brukar säga att jag är född gammal 🙂

 • Reply Bromans Bravader 2 mars, 2012 at 15:40

  Mina fick "gå i dvala". Tog fram dem förra helgen. Klippte ner, planterade om, vattnade och ställde ljust.
  Men det verkar tyvärr inte som de lever längre… suck! Ska ge dem lite mer tid, så kanske kanske de kommer…
  Kram

 • Reply Helena 2 mars, 2012 at 21:08

  Jag är snart 36 och har inte gått och blivit tant ännu 😉 Men jag har börjat inse att det snart är dags att skaffa mig min allra första pelargon. Suget börjar bli för starkt 🙂 Önskar dig en fortsatt trevlig helg! kram

 • Reply Livet på solsidan 2 mars, 2012 at 21:20

  Vackert tant Hilda! 🙂
  Glömde mina pelargoner ute i höstas. Smart?! Not. Köpte en Mårbacka på plantskolan förra helgen. "Färdig" och blommande redan nu.

  Hälsar Tant Tamara

 • Reply Vita Vardagen 3 mars, 2012 at 11:29

  Jag lät också mina pelargoner hänga med hela vintern, och det verkar funka bra 🙂 Hoppas du har en fin dag i solen!
  Kram Johanna

 • Reply Maja Möbler.se 7 mars, 2012 at 14:01

  Haha, jag är precis likadan. Men jag är 35 år så jag har ju mer rätt att vara tant än du. Jag har vintertrötta pelargoner mest överallt nu och ett gäng nya sticklingar också. Nu längtar jag efter blommor!

  • Reply hildashem.se 7 mars, 2012 at 14:05

   Hmmm … 35 … då ligger du 1 år före mig i tantighet. Det är bra att det finns andra som går före och banar väg för oss yngre förmågor 😉

 • Reply Futu 29 maj, 2013 at 17:34

  Jag planerar att ha kvar mina små pelargoner i fönsterna. det där med vinterförvaring låter krångligt…
  Själv har jag också blivit tant, å jag älskar det!

 • Reply Året som gick - Hildas hem 29 september, 2015 at 16:50

  […] MARS var månaden då jag bakade mycket, det blev Kladdkakecheesecake och chokladmuffins med vaniljkräm, det var också då som jag insåg jag att jag var 34 år och tant. […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.