mina funderingar

80-talet ringde …

 

Benvärmare var typiska för 80-talet och det är ett fantastiskt plagg för oss som är frusna och jag använder det ofta.

Jag är född på andra halvan av 70-talet och växte därmed upp på 80-talet och dess trender. Den tidseran var fantastiskt på många vis, särskilt eftersom kläderna och frisyrerna verkligen satte prägel på den tiden och man kan tydligt härleda vissa märkliga företeelser dit. Dessutom så har det ju varit rätt så trendigt ett tag med just 80-talsaccesoarer. Här är några punkter som präglade mitt 80-tal. Känner du igen dig i någon av dem?

 

 • Håret skulle krusas hårt med hjälp av en permanent (eller hemmanent som det hette om man gjorde det själv hemma) och var trendig på både på tjejer och killar. Och jodå det försökte jag mig på, med ett katastrofalt resultat som följd.
 • Kommer ni ihåg plagget som kallades body, den såg ut som en baddräkt och knäpptes märkligt nog i skrevet med tryckknappar. Helt obegripligt faktiskt! Jag hade ingen själv med var djup avundsjuk på de som hade.
 • Axelvaddar, ju större desto bättre, gav en mycket bred siluett upptill. Och visst hade jag axelvaddar i både det ena och andra plagget, till och med i t-shirtar.
 • Mascaran skulle inte vara svart utan ha samma färg som ögonen – blå, grön eller brun. Jag hade aldrig annat än svart, men tyckte att det var dösnyggt med färg!
 • Det gick inte att dansa och hoppa på golvet när man lyssnade på musik för då blev det hack i Absolute music-skivan.
 • Det fanns en särskild möbel att förvara skivspelaren på, den kallades stereobänken eller möjligtvis rack och en sådan hade jag förstås på mitt flickrum.
 • Tights och en stor skjorta, gärna av herrmodell, var en självklar kombination.
 • Tavlorna på väggarna föreställde kyssande par i solnedgång, gråtande clowner och galopperande enhörningar. Mycket sliskigt! Och sådana planscher hade jag gott om.
 • När man tränade så tog man på sig stringtrosor utanpå gympadräkten. Det gjorde jag aldrig, men tyckte att det var väldigt snyggt.

Det är så många av dessa punkter som är helt obegripliga idag och får mig att dra ordentligt på smilbanden … men på den tiden kändes det helt självklart 🙂

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Snögumman 13 november, 2013 at 07:14

  Tack för tillbakablicken! Jag är född i början av 70-talet, så… jag jag kände igen mig 🙂 Kan bocka av det mesta utom träningskläderna. Fick faktiskt en fråga av en yngre fd kollega då vi pratade om just 80-talet om vi verkligen tyckte att vi var snygga då 🙂 Att vi tyckte!!

 • Reply Den där Victoria 13 november, 2013 at 07:23

  För mig som är en glad 72:a så kan jag pricka av nästan alla punkterna på den listan, dock inga stringtrosor utanpå gympadräkten 😉 .

  Röstat dagligen på dig Sofia och håller tummarna för att du ror hem tävlingen.

  Kram Victoria

 • Reply Miss Khaos 13 november, 2013 at 07:28

  Ha, ha! Ja fy vad mycket tokigheter man hade för sig på 80-talet!

 • Reply AktivaDagar 13 november, 2013 at 07:31

  Härligt nostalgi-inlägg! Tack för det! Fin klänning/kjol på bilden förresten!

 • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 13 november, 2013 at 07:32

  Haha, ja det var en härlig tid! Underbar betraktelse!! Jag är -73:a så växte upp och var tonåring på 80-talet.

  Permanent hade jag aldrig eftersom jag är självlockig, men det är nog den enda tiden i mitt liv som jag bejakade lockarna genom att krama in mousse som framhävde dem :-O

  Axelvaddar hade jag heller aldrig. Jag klippte alltid ur dem eftersom jag har ganska breda axlar ändå.

  Men annars känner jag nog igen mig på de flesta punkter utom möjligen string-träningskläderna då… 😀

  Ha en riktigt fin dag och tack för din roliga och fina blogg som lyser upp i höstmörkret! KRAM

 • Reply Razzy 13 november, 2013 at 08:16

  Jag drog också på smilbanden 🙂 har både haft body och blå mascara bland annat 😉

  Kram Eva

 • Reply HojnaSandra 13 november, 2013 at 08:46

  Jag är född lite för sent för att ha provat på 80-talet på riktigt. Men benvärmare använder jag alltid till tights och tunika!

 • Reply Jenny-Höga Kustenliv 13 november, 2013 at 09:55

  Oh jag minns, om jag minns, eftersom jag är född 72 så VAR 80 talet min uppväxt till väldigt stor del. Idag känns det lite märkvärdigt att faktiskt fått varit med där på riktigt, för visst var det en väldigt speciell tid :)?!

 • Reply Carin 13 november, 2013 at 10:14

  Jag är 72:a så detta fick mig att skratta högt. Jo tack. Stackars pappa…jag snodde hans skjortor, hängslen och kepsar! Och så skulle man ju ha ett löst skärp runt midjan när man hade herrskjortan på sig också!

 • Reply ekolisa.com 13 november, 2013 at 14:09

  Ha ha, här är en 70:a så jag har verkligen upplevt 80-talet. Kläderna var ju hopplösa. Jag hade faktiskt sparat några plagg bland annat en kavaj som jag älskade då (svart kort dubbelknäppt). På min 40-årsdag tänkte jag ha på mig den men ändrade mig – så dålig kvalitet. Men body kom väl på 90-talet när kläderna skulle vara tighta igen? På 80-talet var det bylsigt som gällde. Jag gick klädd i mammas gamla skidbyxor från 60-talet, vit skjorta knäppt i halsen med en blaffig brosch. Jag stora hade kornblå glasögon!

 • Reply Pia Gustafsson 13 november, 2013 at 15:18

  Vad roligt att läsa om 80-talet. Jag har fortfarande blå mascara och visst minns jag permanenten. Wooow vad många sådana hemanenter jag gjort. Kraaam och lycka till. Jag ska genast gå in och rösta. / Pia

 • Reply Bromans Bravader 13 november, 2013 at 17:52

  Hahaha… ja jisses! Blå och grön mascara – check!
  Hur tänkte man?
  Kram Jannike

 • Reply Elisabeth 13 november, 2013 at 21:46

  70-talet, ja du.. jag stod och lockade håret i flera timmar innan jag skulle med vänninor på disco, sen gå till bussen och när jag väl var framme i Göteborg, var håret lika platt som före duschen.. Ha Ha..

  du har en härlig stil – I like a lot !!

  kram elisabeth

 • Reply Jenny 13 november, 2013 at 21:53

  Hahaha, ja, så många minnen, jag var tonåring på 80-talet, och jag hade en body, inte skönt med knapparna där!! Däremot hade jag inte plansch med solnedgång, det jag hade på väggen var en gympatjej med högt skuren dräkt och tightsen under! Mycket rosa hade jag… Stor skjorta, tights och så ett brett skärp på höften. Sen några år senare satt det ett brett skärp i midjan av svart resår och tryckknappar, jag herre jisses, vad man såg ut 🙂
  Röstat och håller tummarna, kram Jenny

 • Reply Helena 15 november, 2013 at 20:12

  Född 72 i Sverige, och kommer ihåg allt det där. Nu, bodyn kommer tillbaka!!! Såg dem i affärer i london förra veckan (bor i England), kunde inte tro det!!!! Nyaste modet till vår tror jag.

 • Reply Anonym 17 november, 2013 at 06:34

  Tack Sofia!

  Heelt underbar läsning! Stort leende vid varje punkt!

  Kraam
  Sofia <3

 • Reply Kia 17 november, 2013 at 20:25

  Jag är född 78 och jag känner igen mig!! Det var även tryck på t-shirt med kära par m.m. och tavlorna dom hade man med delfiner och solnedgångar. Axelvaddar gilla jag aldrig. 🙂
  Tur att modet ändras….

  Kram Kia

 • Reply Karin 2 december, 2013 at 09:49

  '74.
  Ski-pants med hällan under skon på pumpsen, så brallan blev helt sträckt! 🙂

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.