minimalism

9 saker som förenklar livet

förenkla livet

 

Jag strävar efter att förenkla livet. Och med förenkla menar jag att minimera krångel, förenkla alla rutiner i min vardag och att sluta göra saker jag inte vill göra. Ett enklare liv behöver nödvändigtvis inte betyda samma sak som ett lättare liv, men troligtvis gör det det. Och dessutom ger det mig mycket mer tid över till annat som jag istället vill göra.

 

5 enkla saker som förenklar livet i hemmet

 1. Ge bort allt som du inte använder och som bara tar upp plats. Ge grejerna till någon som uppskattar det eller behöver de bättre än dig.
 2. Analysera dina prylar. Själv insåg jag att jag hade 10 grytunderlägg och 45 tallrikar. Vad ska jag med det till? Jag behöver inte så många, det räcker med 3 grytunderlägg och 12 tallrikar för vårt hushåll.
 3. Skapa en plats för var sak i hemmet, på så vis behöver du aldrig springa och leta efter grejer.
 4. När du hämtar posten, låt den aldrig mellanlanda på någon bänk där den riskerar att bli liggande. Öppna och sortera direkt. Förr kunde jag lägga posten i en hög på köksbänken, som bara växte sig högre för varje dag. Och varje gång jag såg högen tog den en gnutta av min energi och gav mig dåligt samvete. Ett tips är att skaffa Kivra så får du posten digitalt istället och slipper alla onödiga papper och kuvert.
 5. Rensa garderoben och skohyllan från sånt du aldrig använder genom att skänka/slänga eller hänga undan kläder och skor som du inte använder särskilt ofta. Det är så onödigt att de ska behöva ta upp plats och energi i den garderob som du är i dagligen.

 

4 enkla saker som förenklar livet i datorn

 1. Rensa mejlkorgen. Tidigare hade jag över 2000 mejl i min inkorg. Oerhört stressande och det gav mig lite ångest varje gång jag öppnade den. En dag fick jag nog och rensade bort allt genom att slänga merparten och sortera in i mappar för respektive område. Nu har jag nolltolerans i min inbox. Varje dag innan jag slutar jobbet ska den vara tom, alla mejl ska ha tagits om hand på ett eller annat sätt. Det behöver inte innebära att allt är åtgärdat men allt som ska göras är flaggat och resten är sorterat eller raderat. Jätteskönt!
 2. Avbeställ alla nyhetsbrev och onödiga prenumerationer som fyller din mejlkorg. Hur mycket tid och irritation slösar vi inte på sånt vi inte vill egentligen?
 3. Rensa bland filerna på datorn eller bilderna i din telefon. Det är så lätt att samla på sig massor av filer, som antingen tar upp onödigt minne eller som ligger i vägen och skräpar. (Obs. rensa dock bara sådant som ska rensas, en gång råkade jag radera databasen för hela bloggen. Jättedumt!)
 4. Istället för att knipa ihop hjärnan hela tiden för att komma ihåg alla småsaker som ska göras, fixas eller inhandlas, så skriv upp allt på en lista istället. Det har gjort underverk för mitt minne, som tagit mycket stryk under de senaste åren av stress och av att försöka att hålla allt i huvudet. Jag använder mig av appen Wunderlist där jag skapar listor för allt som jag ska komma ihåg, det kan vara allt från filmer jag vill se, inköpslista, kalenderaktiviteter och saker som ska fixas. När sakerna är gjorda är det bara att bocka av dem. Dessutom är min app ihopkopplad med min mans app som också lägger in saker på listorna och vi båda har koll på allt som händer och som ska göras. Mycket smidigt.

 

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply Christine 29 juli, 2016 at 06:59

  Älskar dina tips 🙂
  Känner mig fri att andas när jag fått fixat och ordnat lite mer utrymme. Så bra tips om appar. Dessa skall jag testa 🙂
  Soliga hälsningar

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 augusti, 2016 at 10:12

   Jag håller helt med dig. Det känns verkligen lättare att andas när man rensat och fixat. 🙂

 • Reply Pia 29 juli, 2016 at 07:38

  Laddat ner båda apparna. Sakbantar hemma o på landet. Det tar tid men jag känner mig lättare för varje grej som vandrar ut genom dörren. Konstaterat t.ex att jag faktiskt aldrig läser om böcker, alltså skönlitteratur, så nu hamnar alla lästa böcker på soprummets hyllor så ngn annan kan ta dom istället. Lagt däcken på däckhotell för att spara min rygg o utrymme i förrådet. Härnäst blir det att rensa ur källarförrådet så jag kan säga upp det extraförråd jag har o bara ha det som hör till lägenheten o att sälja av tyger o mönster

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 augusti, 2016 at 10:15

   Jag kan verkligen känna din lättnad! Det är underbart för varje sak som skickas ut genom dörren för att aldrig återvända. Och precis som du säger om böckerna, hur ofta läser man om en bok? Jag hade tidigare ett mindre bibliotek, för ett par år sedan så skickade jag iväg nästan varenda bok. Kvar har jag kanske 10-20 böcker som har ett annat värde för mig. Mer behöver jag inte. Vi har ju fina bibliotek i Sverige där det är gratis att låna. 🙂

   • Reply Pia 23 augusti, 2016 at 09:50

    Nu har jag gjort det 😊. En lördag för ett par veckor sedan, beväpnad med min lilla bil o bärhjälp tömdes xtraförrådet på samtliga möbler. 5 vändor till Läkarmissionen o 1 vända till tippen. Så himla nöjd o inte en enda tår fälldes när LP-skivor, mitt toalettbord fr tonåren och en hallmöbel vandrade iväg till nya spekulanter. Kvar blev ngr kassar med tyger o mönstertidningar som jag ska gå igenom en gång till för att minimera vad som ska sparas. Känner mig lätt om hjärtat 😊

    • Reply Sofia Brolin - hildas.se 24 augusti, 2016 at 11:45

     Wow! Bra jobbat! Känslan efteråt är oslagbar och hela livet känns lättare och tankarna känns klarare, tycker jag. Och när jag kommit i gång med sådant så vill jag bara fortsätta. Just för att det är såååå skönt! Så himla bra gjort! Heja dig! 🙂

 • Reply Emschen 29 juli, 2016 at 08:16

  Var sak har sin plats – så himla viktigt för mig men inte lika viktigt för min man vilket skapar onödiga konflikter, våra söner är också ”en av var” vilket gör att 8-åringen har stenkoll på sina saker medan 6-åringen knappt hittar sin säng.

  Dina tips är väldigt bra, särskilt tipset att sakbanta.

  Underbar klänning!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 augusti, 2016 at 10:23

   Samma här, var sak på sin plats får också mig att må riktigt bra. Och det skapar lugn i hjärnan för mig, vilket känns nödvändigt när det är mycket annat i livet.
   Hoppas att ni i familjen hittar en bra väg att vandra tillsammans i ordnat kaos. 🙂

 • Reply Lingon 29 juli, 2016 at 09:31

  Amen till allt. 🙂
  ha en finfin dag

 • Reply Isabell 29 juli, 2016 at 15:59

  Så himla bra inlägg, så klokt att göra sig av med grejer som inte används! Min hjärna hatar när det är stökigt, blir tokig!
  Ha en fin fredag, kram!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 augusti, 2016 at 10:26

   Jag håller helt med dig. Det blir kaos i min hjärna när det är för mycket grejer. Något som jag kommit på först på senare år. Och det är en sån befrielse.
   Jag önskar dig en trevlig helg! 🙂

 • Reply Asta 29 juli, 2016 at 17:42

  Listor används flitigt här också. Det är så himla praktiskt att kunna dela listorna. Vi bytte faktiskt från Wunderlist till Our Groceries bara för att vi tyckte att de började krångla till Wunderlist för mycket. Vi ville bara ha enkla listor. Den där brevpappen hade jag missat! Ska definitivt kollas in.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 augusti, 2016 at 10:28

   Jag har tidigare förkastat listor och sagt att det bara är löjligt. Jag kunde minsann hålla allt i huvudet… Det kunde jag inte till slut. Listor är nu min bästa vän. 🙂
   Intressant om Our Groceries, den ska jag kolla upp. För Wunderlist är inte så bra för just matinköp. Tack för tips! 🙂

 • Reply Vivi Wallin 31 juli, 2016 at 18:47

  Precis vad jag behövde Sofia, en lista för att få ordning efter sommarens flängande. Nu har jag ny energi att ta tag i allt. Tack!

  Mitt namn är Vivi och jag har precis startat http://www.fixasjalv.se, en sida med enkla steg-för-steg-videos annan DIY -inspiration för att locka till pyssel, bak och experiment. Du är en stor inspirationskälla och jag kollar ofta in hos dig och drömmer mig bort till en skönare värld- även om jag kan erkänna att jag har varit dålig på att kommentera tidigare. Nu ska det bli ändring på det! Jag lyssnade också på när du var med i Blogg Business- ett väldigt inspirerande avsnitt.

  Kolla gärna in på min sida- eller ta en titt på klippet från Nyhetsmorgon där jag och mina barn var med i fredags om du vill få en bättre bild av mig och vad jag gör:
  http://fixasjalv.se/klippet-fraan-nyhetsmorgon-idag.

  Somriga hälsningar,
  Vivi

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 augusti, 2016 at 10:51

   Hej Vivi! Vad kul att jag kunde bidra! Att rensa ger verkligen mer energi.

   Jag blir också väldigt glad över att du känner dig inspirerad av mig, det värmer verkligen.
   Kul att du börjat blogga, vilken fin och inspirerande sida du skapat. Och vilken härlig personlighet du har. Jag kollade in klippet på Nyhetsmorgon, ni var grymt duktiga. Och riktigt proffsiga. 🙂

 • Reply Wilda 2 augusti, 2016 at 09:29

  Så bra tips! Kunde checka av de flesta så det känns bra! Min Bullet Journal är det som verkligen förenklar och räddar mitt liv. Mitt liv är så mycket lättare sen jag hittade den vägen. Allt på ett ställe.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 augusti, 2016 at 10:58

   Jag har hört många som gillar Bullet Journal. Har inte testat själv, men är lite nyfiken. Oavsett var och hur man gör det, så känns det faktiskt livsavgörande att samla alla grejer på ett och samma ställe. Innan trodde jag att jag minsann skulle komma ihåg allt i huvudet samtidigt som det var kaos i hjärnan av allt jobb och allt annat som skulle göras. Det är så befriande att skala bort allt och skriva ner så jag slipper skrynkla ihop hjärnan av att försöka komma ihåg. Nu känns livet MYCKET lättare! 🙂

 • Reply Sarah 4 augusti, 2016 at 18:43

  Tack Sofia för jättebra tips! Jag laddade ner Wunderlist nu! 🙂 Kram!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 5 augusti, 2016 at 10:59

   Åh, kul att du gillar! Vi borde förresten ses snart, det var sjukt längesedan. Kram 🙂

 • Reply Stjärnögonblick #31 | Brinnande jordgubbar, dalmål och att hjälpas åt. | REAKTIONISTA 7 augusti, 2016 at 16:49

  […] Sofias tips som förenklar livet. […]

 • Reply Christin 7 augusti, 2016 at 18:56

  Så många bra tips – vissa som jag tänkte var självklara men när jag tänkte efter, så har jag inte gjort något av dem. Ibland måste man påminnas även om det mest slentrians, som att öppna post direkt. Jag är urusel på det och det skapar ju så onödig stress. Tack för ett bra inlägg.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 10 augusti, 2016 at 08:55

   Det är ofta så. Ibland behöver vi påminnas av självklara saker som vi tror att vi redan vet. Tidigare samlade jag posten på hög. I flera veckor. Orkade bara inte öppna och ta hand om den. Sedan jag införde min regel (som inte tar många minuter per dag) så känns faktiskt livet enklare. Kul att du gillar! 🙂

 • Reply Dags att hylla Wunderlist - Webbtanten - om webben 18 augusti, 2016 at 15:50

  […] har legat bland ”köpta” men ej installerade appar i telefonen sen dess. Tills jag såg Sofias inlägg om saker som förenklar livet – förresten så är hennes blogg en fröjd på så många sätt. Så botanisera gärna där […]

 • Reply Dags att hylla Wunderlist | Annas 12 mars, 2017 at 15:58

  […] har legat bland ”köpta” men ej installerade appar i telefonen sen dess. Tills jag såg Sofias inlägg om saker som förenklar livet – förresten så är hennes blogg en fröjd på så många sätt. Så botanisera gärna där […]

 • Reply Minimalism - vad är det egentligen? - Hildas 22 augusti, 2017 at 09:48

  […] 9 saker som förenklar livet […]

 • Reply Stjärnögonblick #31 | Brinnande jordgubbar, dalmål och att hjälpas åt. | REAKTIONISTA 8 oktober, 2017 at 14:46

  […] flickvännen och extramamman träffades första gången. Pasta med fetaost och ärtor! ✶   Sofias tips som förenklar livet. ✶   Dalmål. ✶   Gå och lägga sig igen efter frukost och bara […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.