mitt liv som egenföretagare

9 steg till att bli din egen chef

bli din egen chef

 

Där är många som går i tankarna om att starta eget. Jag får ofta frågor om hur det är, hur jag tänkte innan, hur jag gjort osv. Det är nu över 6 år sedan som jag sade upp mig från min anställning för att bli min egen chef. Jag hade en jättebra jobb och en toppenchef innan, men jag fördrar ändå att vara min egen. Det är sjukt mycket jobb och låg timpenning om en slår ut det på all tid en lägger ner, men jag tycker att det inte finns något annat som slår känslan av att klara sig själv. Den frihet som det ger att driva sitt eget företag är omöjlig att mäta i kronor och ören.

De här 6 åren har lärt mig massor som jag inte hade en aning om förut. Jag visste inte så mycket om hur en egentligen driver företag innan jag satte igång, det enda jag kände i magen var att jag är en egenföretagar-person och inte en anställd-person. Men att inte kunna något är inget giltigt hinder – allt går att lära sig.

Här kommer några av mina tips till dig som går i tankarna om att bli frilansare.

 

1. Ha en affärsidé och var realistisk

Ja, alltså det här är ju ett måste. Du kan inte starta ett företag och få det att fungera om du inte har en klar idé om vad det är du ska göra och hur du ska kunna tjäna pengar på det. Och är det du tänker göra rimligt? Kan det fungera, eller är det bara en orealistisk dröm?

 

2. Sök stöd

Att ha en stöttande familj/sambo/partner vänner är viktigt. Det här kommer att påverka ditt liv och din livssituation och då är det viktigt att kunna känna att en inte står helt ensam när en behöver stöd

 

3. Läs på och våga fråga

Internet kryllar av information där en kan lära sig … ja typ allt. Kolla exempelvis verksamt.se och driftig.nu som är sidor där det finns massor av information att sluka i sig. Samla ihop alla dina frågor och ställ dem till människor du känner som driver företag. Troligtvis kommer du att förvånas över hur många det är som vill dela med sig av sina erfarenheter och sin kunskap.

 

4. Nätverka mycket

Det här är helt avgörande för att lyckas, tror jag. Människor gillar relationer och det är i nätverken du hittar människor som kan hjälpa dig. Sedan hur de nätverken ser ut och var de finns är upp till dig. Jag hittar mycket av mina nätverk på internet, men också i lokala sammanhang. Tänk på att kärnan i ett lyckat nätverkande är att ge av dig själv. Skapa win-win-situationer för båda.

 

5. Håll hårt i pengarna

När jag blev företagare fick jag en helt ny syn på pengars värde. Jag insåg hur mycket pengar det krävdes in i företaget för att försörja sig på det. Tillåt inga onödiga utgifter tills du ser om företaget bär sig. Undvik att dra på dig löpande kostnader såsom lokal, bil dyra abonnemang, om din företagsidé inte kräver det vill säga. Det är svettig nog som det är att bara tjäna ihop till en lön. När jag blev egen drog jag åt svångremmen på allt. Men det kändes inte alls som en uppoffring eftersom jag ju fick leva min dröm. Det var värt allt. Se till att bygg upp en buffert för dig innan, så att du slipper oroa dig över pengarna de första månaderna.

 

6. Gör det du är bäst på

Det här säger emot punkten ovan om att hålla hårt i pengarna. Men om du själv inte kan, vill eller har en aning om hur du ska sköta bokföring och redovisning så skulle jag rekommendera att leja bort den tjänsten. Ja, det kostar pengar. Men din tid är också värd pengar och därmed väldigt värdefull. Resonera istället så att du på den tiden då någon annan sköter redovisningen så kan du har fullt fokus på att utföra det du är grym på och ha möjlighet att tjäna pengar samtidigt, så kanske går det jämt upp. Det du slipper är tandagnisslan, ångest, rädsla för att göra fel och otaliga timmars googlande på olika forum och sidor som alla ger olika svar och resulterar i fortsatt ovetande.

Detta gäller även marknadsföring och grafiska uppgifter. Om du inte har kunskapen om hur man gör en egen logga eller hemsida så låt någon som kan göra det. Det kommer dessutom att resultera i ett mer professionellt intryck. Och det kommer du mycket längre med än en hemmasnickrad version i word.

 

7. Sätt upp tydliga mål

Om du inte vet vart du är på väg är det väldigt svårt att veta om du är på rätt väg eller när du nått dit. Eller om du ens kommit någon vart alls. Sätt upp mål med delmål längs vägen så blir det både roligare och mer meningsfullt. Har du mål uppsatta är det dessutom så mycket enklare att fatta beslut eftersom du fattar dem utifrån vad som för dig närmare dina mål. tt

 

8. Ordning och reda

Även om jag gillar ordning och reda i övriga livet så är det ett absolut måste i företagandet. Att ha koll på papper och uppgifter är helt nödvändigt. Du kommer att märka att din största bristvara kommer att vara tiden och du har inte tid att jamsa runt och leta efter grejer och inte ha koll på det du bör ha koll på när Skatteverket efterfrågar uppgifter. Organisera alla papper ordentligt i pärmar där du lätt kan hitta det du söker. Jag ska ärligt säga att jag inte vet vad alla papper innebär och vad alla uppgifter betyder, men jag vet i alla fall var jag har pappren om någon frågar. Det minskar oron och känns tryggt.

 

9. Gör det bara!

Det viktigaste till sist. GÖR DET! Det är lätt att ha idéer som verkar bra, och se andras idéer och tycka att det där kunde ju jag också ha kommit på. Men det är att faktiskt GÖRA DET som är avgörande för om det blir något eller inte. Självklart ska man tänka och fundera, men om man inte bara sätter igång och GÖR DET så händer det aldrig. Då förblir det bara en idé.

Och du. Skulle det inte bli bra och som du har tänkt dig så är det bara att ändra. Det är inte värre än så.

 

//Sofia ♥

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Marie-louise 16 november, 2016 at 08:11

  Tack!! Bara så bra uppställt så man förstår!!
  💖 Marie-Louise

 • Reply JohannaN 16 november, 2016 at 08:11

  Åh så underbart mycket pepp men också konkret och verkligen steg för steg! Grym guide – och så slår det mig: fasen jag har ju gjort allt det där. Så lätt att glömma bort när en 8 år senare är mitt i det och det pendlar från att kännas självklart till ”men är jag helt dum i huvudet, hur tänkte jag” =)

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 16 november, 2016 at 10:03

   Det är det som är så jäkla coolt; att det som till en början nästan verkar omöjligt faktiskt är gjort när en kollar i backspegeln. Ett steg i taget bara – så plötsligt är en där.
   Du är så grym och en förebild Johanna!
   Kram till dig!

 • Reply Alicia 16 november, 2016 at 09:25

  Sån himla power i detta inlägg, älskar slutklämmen! Tar kraft från det när jag sätter mig med företagsjobb idag. Tack Sofia!

 • Reply Stina 16 november, 2016 at 10:01

  Faan vad peppad jag blir!!! Har gått och drömt om mitt eget så länge jag kan minnas men jag fattar inte varför jag aldrig tar tag i det, för jag är ju inte särskilt nöjd så som jag har det. Det du skriver sist träffar mig rakt in i hjärtat. Vad väntar jag på???
  Idag ska jag tänka och skriva ner alla mina tankar! Tack!

 • Reply Sarah 16 november, 2016 at 10:04

  Jaaa Sofia! Så himla bra. Även om man vill starta eller om man redan har ett företag så kan man verkligen ha hjälp av dina tips. Jag ska gå igenom alla och granska mig själv! Längtar till fredag! Kram

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 16 november, 2016 at 10:06

   Precis! Bara för att en hållit på ett tag så innebär det ju inte att en gjort och kan allt. Varje dag är ett lärande och hela tiden ett förbättrande. Ser verkligen fram emot fredag!
   Kram <3

 • Reply Jenn - Forever abroad 16 november, 2016 at 10:28

  Så fint och bra skrivet alltihop! Tack för inspiration som jag tror många finner värdefull 🙂

  Håller med om bokföringen. Men när man är hyfsat liten finns idag bra program som underlättar en hel del och kan vara bra i början när man verkligen vill hålla i alla kronor. Nu senast har jag testat Bokio som erbjuder en gratisvariant – tips!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 16 november, 2016 at 10:43

   Tack! Och vilket bra tips med Bokio. De första åren gjorde jag bokföringen själv men det var verkligen inte min grej. Men det är bra att göra det ändå så att en får förståelse för hur det funkar. Det måste en ha!
   Tror att det kommer att komma ännu fler enkla programvaror för att underlätta att kunna sköta sin egen ekonomi i framtiden. Det ser ljust ut för oss företagare! 🙂

 • Reply Linn Åslund Text & Translation 16 november, 2016 at 14:04

  Jättebra tips! Jag gillar att du säger ”gör det bara”. Jag tror att alldeles för många bromsar innan de ens testat! Ordning och reda är också viktigt och att du tar upp att man inte måste kunna allt i detalj (men när Skatteverket el dyl frågar efter något ska man ha så pass koll på sina papper och uppgifter att man hittar det som frågas efter). Precis som Jenn Forever Abroad i kommentaren ovan så har jag också hjälp av ett bokförings- och faktureringsprogram. Jag använder Zervant och är min räddare varje gång det är dags för momsredovisningen 🙂
  Tack för ett bra inlägg och lycka till med framtida projekt. Glada hälsningar, Linn Åslund Text & Translation

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 17 november, 2016 at 09:30

   Tack! Håller med dig helt. Många ger upp innan de ens försökt. Det är synd att många drömmar aldrig uppfylls.
   Så skönt att du också hittat ett program som hjälper dig med ekonomin. 🙂

 • Reply Jenny 16 november, 2016 at 17:48

  Så himla bra power-inlägg! Har länge tänkt mig att jag vill vara min egen chef, att jag skulle må bäst så. Efter ett försök som blev superfiasko innan det ens lämnade planeringsstadiet och jag fick inse att det inte skulle funka hur mycket jag än ville sadlade jag om helt och SÅ glad jag är för det. För att dra en klyscha var jag inte på rätt plats i livet just då. Nu har jag ett vanligt jobb med vanliga tider jag kan släppa helt när jag stämplar ut och trivs hur bra som helst med det. Att utforska mina tankar och drömmar samtidigt som jag har något stadigt att lägga upp livet på. Men en dag vill jag fortfarande stå på egna ben, och tills det blir dags är så härligt med sådana här inspirations-booster! Tack<3

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 17 november, 2016 at 09:33

   Tack Jenny! 🙂
   Tajmingen är såklart jätteviktig. Att inte känna sig redo mentalt är nog förödande för den eventuella verksamheten. Skönt att höra att du hittat ett sätt som passar dig. Stort lycka till med vad du är företar dig! <3

 • Reply Banjo 16 november, 2016 at 19:43

  Tack för bra och konkreta tips! Känner mig väldigt peppad efter att ha läst ditt inlägg 🙂

  Jag är själv en lantis, men drömmer om en framtid då jag slipper pendla in till storstan vareviga dag. Har varit feg och har inte riktigt vågat ta steget att bli egen företagare än… Fastän jag _egentligen_ borde ha goda förutsättningar att försörja mig som frilansande webbdesigner. Det som skrämmer mig är att inte ha en fast och garanterad inkomst varje månad. Samtidigt tror jag att jag hade mått så mycket bättre om jag fick vara min egen boss och därmed kunde jobba hemifrån, även om inkomsten hade blivit mindre. Och det är väl det som räknas egentligen – livskvalitet är ändå viktigare än en hög månadslön!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 november, 2016 at 10:44

   Hej! Vet du … din kommentar hade hamnat i skräpfiltret och det var en ren tur att jag upptäckte den där och kunde fiska upp den. 🙂
   Den känslan som du beskriver som skrämmande. Den har vi alla som är egenföretagare också. Men det gäller att vända den till sin fördel, att se den som en motor som driver det hela framåt.
   Du har ju ett jobb som gör det möjligt att jobba varifrån som helst, det är ju guld värt. Den där friheten är obeskrivligt mycket värd. Livskvaliteten är ju värd allt. När jag var anställd och också pendlade in till storstan varje dag så var jag helt gråtfärdig om kvällarna. Det händer aldrig längre.
   Om du drömmer om det så tycker jag att du ska ta chansen. För vad är det värsta som kan hända? 🙂

 • Reply Andrea 17 november, 2016 at 21:31

  Pepp! Älskar såna här inlägg, det är så kul att läsa om folk som vågat ta steget. Känns som att jag säger det jämt, men det e ju så awesome 😀

  Jag körde eget på heltid ett år för längesen, men fick det inte riktigt att gå runt(tog för lite betalt tror jag) och är nu fast anställd sen flera år tillbaka. Trivs superbra, och det är ett kanonjobb, men jag saknar den där friheten! Nån gång i framtiden så kanske… Samlar mod och behöver en bättre plan isåfall 🙂

  Svar: Tack så mycket!! 😀 Åh, sådär jättebegåvad är jag nog ändå inte. Jag har typ inte haft nåt liv bara, typ ritat mig genom hela mitt liv. Tjurskallig å dan 🙂
  Va kul att du tycker det! Jag ville jättegärna jobba på nåt stort filmföretag förut, så det är kul att när andra tycker att mina bilder är lite filmiska! <3

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 21 november, 2016 at 11:37

   Att vara egenföretagare måste absolut inte vara det rätta svaret för alla. Vi är alla olika och passar för olika situationer. Men det kan ju som sagt komma nya tider med perioder som anställ eller som egen. Livet är förhoppningsvis långt. 🙂
   Friheten är dock det allra bästa med att vara egen, det är inte mycket som slår känslan av det.

   Underbart att höra att du trivs så bra på din arbetsplats, det är en ynnest och viktigt. 🙂
   Och du … Du är begåvad. Punkt slut! Det är upp till andra att bedöma. 😉

 • Reply 8 fina länkar & TACK! | Evelinas ekologiska 19 november, 2016 at 10:03

  […] Sofia (hildas.se) har skrivit ett inlägg om hur du blir din egen chef. Tips till dig som går i tankarna att bli […]

 • Reply Wilda 19 november, 2016 at 17:36

  Ett häftigt och inspirerande inlägg! Tack! Det sparar jag till min framtida karriär 😉

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 21 november, 2016 at 11:38

   Tack! Ja, vad spännande! Den resan ser jag fram emot att följa i framtiden. 😀
   Kram

 • Reply Amie B 24 november, 2016 at 23:05

  Tack! Speciellt det där sista. Så mycket rädslor, fördomar och normer hindrar många från att följa sitt hjärta. Och det är därför de brister… Fågeln flyger inte för att den har vingar, utan för att den vågade kasta ut sig från boet den där allra första gången. Lev livet fullt ut och helt ärligt. Tack för att vi påminner varandra om detta.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 25 november, 2016 at 11:21

   Ja, rädslan är ju det som förtar de flesta idéer och drömmar. Men det är ju faktiskt inte värre än att en kan ändra sig senare. Vi måste vara lite mer som fåglarna. och kasta oss ut! 🙂

 • Reply Bra saker jag läst, lyssnat och sett på nyligen. 18 januari, 2017 at 18:38

  […] Sofia med bloggen Hildas, som jag för övrigt träffade i helgen, har listat 9 steg till att bli den egen chef som vem som helst som går i starta eget-tankar kan finna […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.