hållbart liv

Aktivera din garderob

 

En av mina favoritaffärer – Myrorna – har startat en kampanj som heter ”Aktivera din garderob”. Den går ut på att inspirera till en smartare konsumtion som får både dig och miljön att må bättre.
Många av våra plagg ligger bortglömda långt inne garderoben och vissa hamnar också tyvärr i soporna. De vill få oss att börja se på våra plagg som outnyttjade resurser. Det tycker jag är jättebra eftersom det finns sådana kopiösa mängder med oanvända kläder runt om i alla garderober.

 

Hur aktiverar man sin garderob?

Nyckelorden är att använda, vårda och rensa samt återanvända.

 

1. Inventera

Vad har du för kläder? Sök igenom alla garderober, byråer och lådor med kläder som du har hemma. Lägg upp alla kläder för att se vad du har; Vilka plagg använder du? Vad har du mycket av? Vad saknar du? Ungefär hur många kombinationer blir det?

 

2. Sortera

Dela upp kläderna i ”spara” och ”inte spara” och skriv en lista på vad du behöver komplettera med. Tänk på att garderoben inte är en plats för långtidslagring. Det du inte använt på länge eller har för mycket av ska bort. Du kommer att tycka mycket bättre om din garderob efter det.

Det du inte har använt på länge kan någon annan få användning av. Ge bort till secondhandbutiker som arbetar socialt. Sälj på nätet, byt med en kompis eller lämna in till kommersiella insamlingsställen.
Är det trasigt eller för slitet att användas igen – kolla upp var du kan lämna kläder för återvinning. Kommersiella insamlingsställen tar emot all textil. Även Myrorna och många andra second hand-butiker tar emot all textil. OBS: Det viktigaste är att du inte slänger textil i soporna/brännbart.

 

3. Gör rent

Städa garderoben från damm och smuts. Diskmedel uppblandat med varmt vatten är effektivt på smutsiga ytor, men ibland räcker det med att damma av.

 

4. Systematisera och häng tillbaka snyggt

Tänk ut ett system som passar dig och som inspirerar dig när du öppnar garderoben. Tänk på att kläderna ska vara lättillgängliga och att du ska få en bra översikt. Förslag:

 • Byxor för sig, tröjor för sig etc.
 • Häng/lägg i färg.
 • Häng i outfits.
 • Häng så mycket som möjligt (istället för att lägga på hög).
 • Se till att ha kläderna samlade på en plats. Det som hamnar på en helt annan plats kommer inte användas.

 

 

5. Håll garderoben aktiv

Se till inventera och rensa med jämna mellanrum. Hur ofta beror på hur ofta du handlar kläder. Om du handlar mycket kläder varje månad så är ett tips att du inventerar den minst varannan månad så du inte köper på dig saker som aldrig används. Handlar du kläder 2-4 gånger om året kanske det räcker vid varje säsongsskifte.

Tips

 • Häng alla galgar bak och fram. Varje gång du använt ett plagg hänger du in den som vanligt. Då ser du snabbt vilka plagg som använts och inte.
 • Alla dina plagg har ett värde, oavsett vad de kostade från början – behandla dem därefter. Häng ordentligt, putsa skorna, noppa av kläderna, tvätta inte i onödan och torktumla inte. Och framförallt – använd dem.
 • Kolla in sidan ”Aktivera din garderob” för massor av fler bra tips.

 

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Den där Victoria 11 december, 2015 at 08:49

  Åh vilket superbra inlägg! Fick mig att vilja ta tag i min garderob omedelbart, jag har mycket kläder där som jag inte använder längre och som någon annan har bättre användning av.

  Kram på dig bästa Sofia

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 14 december, 2015 at 14:24

   Åh, vad kul att jag kunde inspirera dig Victoria! Det är så lätt att det blir liggande i garderoben och stör. Skönt att få rensat! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Choices by Annie 11 december, 2015 at 10:24

  Det där är så fantastiskt smart. Jag gjorde även deras test och fick svaret att jag var en svensson som inte riktigt är helt nöjd över min garderob. Det stämmer så fantastiskt bra så här ska ut och shoppas roliga kläder på secondhand 😉

  Mycket bra inlägg.
  Annie

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 14 december, 2015 at 14:25

   Ja, ibland kan man bara behöva lite hjälp på traven. Och det är precis sådan information som får min ända ur vagnen och ta tag i saker. Lycka till med din garderob! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply JohannaN 11 december, 2015 at 12:15

  Men åh vad kul att du också skriver om Myrornas initiativ! Har du gjort testet? Och vad blev du? =)
  KRAM!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 14 december, 2015 at 14:26

   Ja, så himla bra information! Jag gjorde testet och blev en superhjälte, känner mig inte som en sådan men det känns ändå positivt. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply An 13 december, 2015 at 10:23

  Måste vara månadens bästa tips!!

  Jag har faktiskt lånat både bild och text till min adventskalender http://anitafixar.blogg.se då det känns som ett jätteviktigt budskap så här mitt i julruschen. Naturligtvis har jag länkat till både dig och Myrorna, hoppas det är okej.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 14 december, 2015 at 14:29

   Vad kul att du gillade tipsen. Och vad roligt att du gillade det så mycket att du lånade det. Det fick du självklart göra. Ju fler som kan inspireras desto bättre. 🙂
   Kram på dig!

 • Reply Cajsa Lovehav - Gröna Moment 16 december, 2015 at 11:37

  Hej Sofia,
  Jag har faktiskt tänkt posta ett liknande inlägg framöver. Jag äger i grunden inte så mycket kläder, men det där med att vända på galgarna tycker jag är en väldigt bra idé och har länge tänkt skriva lite om det. Kanske också att hänga i outfits för min del, då jag nig tenderar att klä mig lite tråkigt. Tack för tipset!

  Jåttefint inlägg. Jag kommer länka vidare till det när jag tar upp ämnet garderob i min blogg.

  🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 17 december, 2015 at 08:51

   Ja, vad kul! Att hänga efter outfits vore ju toppen, dock är det omöjligt för mig eftersom jag har mycket kläder … hmmm klänningar. Men ibland behöver man verkligen tänka till eftersom det är lätt att man kör fast i gamla hjulspår. Ser fram emot ditt inlägg om detta ämne. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Sanna Hornbrink 29 december, 2015 at 07:38

  Inspirerad! Har redan lagt ut några klänningar på loppissida. Varför som du säger spara klänningar man inte använder? Bara för de är fina gör inte att jag använder dom mer. Då kan någon annan ha nytta istället!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 29 december, 2015 at 09:25

   Vad härligt att höra. Ja, det gäller att lära sig att släppa taget, även om det är något man tycker är fint. Behöver man dem inte eller de inte passar är det ju helt tokigt att spara på det. Jag kämpar med det hela tiden. 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.