godsaker

Goda äppelchips med kanel

äppelchips torkade äpplen

 

Just nu är det det äppeltider och många fruktträd dignar av godsaker. Här försöker jag ta om hand så mycket som möjligt från våra egna träd. Dels så skalar jag, klyftar och fryser in i påsar för att ha försörjningen säkrad hela året. Klyftorna använder jag sedan till goda pajer men också som utfyllnad i mat exempelvis lasagne eller quornfärssås.

I år testade jag också att göra äppelchips. Det blev förbannat gott! Jag skar i tunna skivor, lade på plåtar strödde över kanel och satte sedan in i ugnen på ca 75 grader i 4 timmar, med en springa öppen i luckan så att fukten kan leta sig ut. Man kan ju också hänga upp äppelringar på ett snöre eller en stång och låta torka i rumstemperatur. Hur som helst så var det inte sista omgången äppelchips jag gjorde. Perfekt tilltugg, och kanelen gjorde det väldigt gott.

Har du inga egna äppelträd kan du alltid kolla Fruktförmedlingen om det finns någon som vill dela med sig av sitt överskott av frukt.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply cafenoHut 24 september, 2014 at 08:03

  Every august, My mom makes dry apples slices for us to consume during the winter months.
  Of course, it is very hot during summer in Turkey so we dry these apple slices on the rope in our garden. (It called sun-dried, you know)
  But I will try it with cinnamon! Thank you…

 • Reply Emschen 24 september, 2014 at 12:57

  Blir de inte sega? Jag tycker det ser gott ut men när jag har fått smaka äpplechips så har de mest smakat som en bit äppel som legat framme för länge.
  Önskar så att jag hade haft ett äppleträd i trädgården.

  • Reply hildashem.se 26 september, 2014 at 14:50

   Jo, de blir lite sega. De är ju inte krispiga som chips precis. Men jag gillar konsistensen 🙂

  • Reply gronaekeby 30 september, 2014 at 18:33

   Hej, först och främst, vilken trevlig blogg du har! Vi torkar äpplen i massor hemma hos oss och om man har tunna skivor och torkar dem länge kan man göra dem hårda som chips. Det beror också på vilken äppelsort man har och ju mer mogna de är när man torkar desto mjukare upplever jag att de blir när man torkat dem. Vill ni läsa hur vi torkar äpplen kan ni titta in här http://gronaekeby.wordpress.com/2014/08/23/torka-applen/

 • Reply Alexandra 26 september, 2014 at 13:54

  Om skalen är hela och fina blir de jättegoda när man torkar dem också, som en riktig smakbomb av äpple. Brukar klippa ner i bröd, ha på filen eller bara äta rakt upp och ner. Trevlig helg // Alexandra

  • Reply hildashem.se 26 september, 2014 at 14:51

   Ja, vilken bra idé. Man vill ju kunna använda allt!
   Trevlig helg till dig också! 🙂

 • Reply fridasofias 28 september, 2014 at 20:40

  Hittade just hit och åh(!!) vad jag genast förälskade mig i din blogg! Hit kommer jag igen! Önskar dig en trevlig vecka!

 • Reply Jullan 6 oktober, 2014 at 07:45

  Åh det lät gott det måste jag prova! 🙂

 • Reply Äpple- och kanelkaka med vaniljsås - Hildas 3 oktober, 2016 at 07:06

  […] använda äpplena på är välkomna. Jag använder äpplen på längden och tvären. Jag har gjort äppelchips, fryst in äppelbitar, skänkt till grannarna, lagat mat och bakat många olika godsaker på årets […]

 • Reply Så blev odlingsåret 2016 - Hildas 10 oktober, 2016 at 12:15

  […] naturliga gå-bort-presenterna just nu är exempelvis tomater, kaneltorkade äppelchips eller chili. Det brukar alltid vara […]

 • Reply Vad jag gjort den senaste tiden - Hildas 28 oktober, 2016 at 07:27

  […] har plockats ihop. Min plan är att frysa in klyftor, mos och torka äppelchips med […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.