godsaker

Äpple- och kanelkaka med vaniljsås

äppelkaka med smörstekta äpplen

 

Det är äppeltider och alla sätt som går att använda äpplena på är välkomna. Jag använder äpplen på längden och tvären. Jag har gjort äppelchips, fryst in äppelbitar, skänkt till grannarna, lagat mat och bakat många olika godsaker på årets äppelskörd. Senast ut blev en riktigt saftig äppelkaka med smörstekta äpplen och kanel. Resterande äpplen på träden spar jag till frusna och hungriga vinterfåglar. Det gäller att dela med sig till alla som vill ha och behöver.

smörstekta äpplen

 

Äpple- och kanelkaka med smörstekta äpplen

4 dl mjöl
3 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
2 dl mjölk
2 ägg
2 tsk vaniljsocker

2 msk smör
2 äpplen
1 tsk kanel
2 msk råsocker

Lägg smöret i den heta pannan och stek äppelskivorna hastigt. Tillsätt sockret och kanelen och rör runt så att det blir en härlig blandning.

Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver, salt och smöret i en bunke. Tillsätt 1 dl av mjölken och rör ihop till en slät smet. Vispa ihop ägg och den resterande mjölken samt vaniljsockret. Blanda sedan ihop de båda
rörorna till en smet. Klicka ner den degliknande smeten i små bakformar och grädda i ugnen ca 25-30 minuter på 200 grader.

Det här är egentligen ett muffinsrecept så jag förlängde tiden i ugnen något för mina mellanstora kakformar. Har du bara en enda stor form kan du sänka temperaturen och förlänga tiden lite ytterligare.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.