mitt liv som egenföretagare

Arbetsliv och ännu ett nytt kapitel

 

Jag är nu inne på mitt åttonde år som egenföretagare. Jag har älskat det. Det har varit extrem mycket jobb, massor av frihet och en utvecklande och lärorik resa. Det är så mycket jag inte kunde eller hade en aning om då, som jag nu tar för självklarheter. Jag är så tacksam över att jag kunnat försörja mig på något jag älskar att göra. Men det har också varit väldigt ensamt. Att vara ensam har jag inga problem med – jag tycker till och med om det. Men att vara ensam i allt och alla beslut – stora som små – är tufft. Jag har saknat att få finnas i ett sammanhang. Jag har såklart haft ett gott stöd i min man som jag ofta diskuterat saker med. Jag har också haft många “kollegor” som jobbar på det sättet jag gör, som jag kunnat pratat med. Men ingen av dem har inte varit med i det dagliga arbetet och allt man ställs inför i det.

 

En nödvändig förändring

Under det senaste året har jag börjat att växla ner och sagt nej till allt fler uppdrag, eftersom jag behövt frigöra tid till att fundera över vad jag ska göra härnäst. Tidigare har jag jobbat så mycket att jag inte haft tid eller ork att reflektera. Det jag kommit fram till är att jag faktiskt älskar det jag jobbar med – den grafiska formgivningen och kommunikationen. Jag har dock börjat fundera på hur jag kan göra det i en annan tappning; där jag slipper den där överhängande ensamheten i allt – men ändå bevara en del av min frihet.

 

Vad ska jag göra?

Jag har funderat och funderat på hur det skulle gå till. Svaren har varit frånvarande. Till en dag i januari. Då fick jag chansen till något som passar in på allt det där som jag vill. Jag fick möjlighet till ett uppdrag på 80% under 1 år, där jag får finnas i ett sammanhang, jobba med det jag älskar och dessutom inom ett område som jag brinner för. Samtidigt som jag kan jobba med mitt företag en dag i veckan. Personligen känner jag att den här möjligheten och tjänsten är som gjord för mig. Så självklart tackade jag ja.

Det här får det att bubbla av nyfikenhet i mig och jag längtar till mars, då jag börjar. Vad jag ska göra? Jag kommer att jobba med kommunikation och grafisk form för ett kulturhus i Göteborg. Tillsammans med 12 andra som jobbar med kommunikation och kultur, kommer jag att sitta på ett kontor i ett av de vackraste husen i Göteborg; Stora teatern. En fantastiskt kreativ miljö.

Göteborg, är inte det lite långt ifrån där du bor nu? Jo, det stämmer. Det går att pendla men att lägga så många timmar varje dag på att resa vill jag inte, därför har jag hyrt ett rum där jag kommer att bo på veckorna. Jag kommer alltså att spendera 4 dagar i veckan Göteborg och resten hemma i Lidköping med maken och katterna. Lite knöligt förstås, men praktiska hinder är bara att lösa. Nu får jag tid och möjlighet att utforska Göteborg och allt vad staden har att erbjuda. Alla tips mottages tacksamt.

 

Vad är ett arbetsliv?

Var sak har sin tid, just nu testar jag det här. Vad det blir sedan? Ingen aning. Jag tror på gigekonomin och tänker att mitt arbetsliv kommer att bestå av olika gig. Jag älskar att jobba och kommer nog att jobba fram till dagen jag dör. Men min bild av att jobba ser inte ut som normen där man jobbar heltid, år ut och år in. Jag är dessutom luststyrd och det är viktigt för mig att jobba med saker som ligger i linje med mina värderingar och vad jag tror på och brinner för. I perioder kan det innebära massor av jobb. I andra perioder innebär det väldigt lite eller nästan inget jobb. Precis så vill jag ha mitt arbetsliv.

Hur vill du att ditt arbetsliv ska se ut?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Trail och Inspiration 18 februari, 2018 at 12:54

  Men drömmen! Vad glad jag blir för din skull. Skönt att du har hunnit/tagit dig tid att reflektera och känt efter vad du vill prova härnäst. 🙂

  Kram M

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 februari, 2018 at 09:44

   Tack sälla! Det ska bli så otroligt kul på så många sätt. Det där med att ta sig tid för att fundera är viktigt – annars hinner man inte och det rullar bara på som vanligt.
   Hoppas att du får en härlig vecka!
   Kram Sofia

 • Reply La Linda 19 februari, 2018 at 06:49

  Va spännande och härligt att du utmanar normen men också dit själv. Lycka till!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 februari, 2018 at 09:48

   Tack snälla Linda! Jag älskar nog att utmana normer – inte för sakens skull, men för att jag ändå verkar hamna utanför den allt som oftast. 🙂

 • Reply Mia Bergvall 19 februari, 2018 at 14:18

  Vilket spännande år du har framför dig!

 • Reply Elna - cykellycka, mjölksyra & äventyr 19 februari, 2018 at 14:36

  Det låter som att det trots det lite knöliga med avstånd och pendling kommer att bli bra, skönt att det är ett år – tänker att då kan du utvärdera och bestämma dig då vad du gillade bäst. Jag har gått från att vara helt egen till att vara anställd i några år och precis nu tillbaka till egen igen. Jag tror att ett arbetsliv mår bra av variation, hjärtat vill olika vid olika tidpunkter i livet!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 20 februari, 2018 at 11:05

   Precis så! Ett år blir perfekt för att hinna känna på det och komma på hur nästa steg ska se ut. Jag tror också att ett arbetsliv mår bra av variation – och dessutom så blir det så himla mycket roligare. Egenföretagare är jag troligtvis till den dag jag dör – det kommer bara att variera lite i omfång i olika perioder i livet. 🙂

 • Reply Christine 20 februari, 2018 at 07:09

  Åh Välkommen Sofia ! Så skojigt!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 20 februari, 2018 at 11:06

   Tack så mycket. Göteborg känns som en spännande plats att utforska och vara på ett tag. 🙂

 • Reply Jenny L 20 februari, 2018 at 14:20

  Å så härligt, låter som ett drömjobb för dig.

  För egen del skulle gigekonomi mer kännas som en mardröm, ingen trygghet och kontinuitet och inga långvariga arbetskamrater.

  I Göteborg rekommenderas alla härliga grönområden och öar!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 20 februari, 2018 at 14:46

   Tack, det känns verkligen kul.
   Det är verkligen häftigt hur olika alla är. Jag vet att fler nog föredrar det som du beskriver, men jag älskar spänningen i att inte riktigt veta hur det kommer att bli.
   Tack för tips, jag ser fram emot våren och kunna spatsera runt i grönområdena och lukta på blommorna. 🙂

 • Reply Allt jag behöver i en väska – Hildas 30 april, 2018 at 16:12

  […] tillbaka veckopendlar jag till Göteborg måndag till torsdag, eftersom jag ju hoppat på ett kul jobbuppdrag där för en tid framöver. Det är verkligen roligt och jag är så glad att jag tog chansen när […]

 • Reply Ett nytt kapitel med mycket frihet – Hildas 5 mars, 2019 at 17:31

  […] veckan gjorde jag min allra sista arbetsdag på det vikariat jag hoppade på förra året och nu jobbat på i ett år. Det har varit fantastiskt roligt, jag har lärt känna otroligt fina […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.