Uncategorized

Återvinningstips med en doft av vanilj

Jag gillar återvinning. Här kommer därför ett återvinningstips som jag dessutom återvunnit eftersom jag tipsat om detta en gång tidigare för längesedan. Dels så är ni ju så många nya läsare och dels så är det ett så himla bra tips så det är värt att upprepa.

När jag har bakat olika kakor som det har varit vaniljstång i, så har det känts så onödigt att slänga stängerna då de doftar så ljuvligt gott. Så jag har sparat stängerna i en liten burk med strösocker. När de har legat tillsammans ett tag så har sockret dragit åt sig av smaken och doftar underbart. Jag använder det till smaksättning av exempelvis vispad grädde och i kakor. Plötsligt får alla använda vaniljstänger ett andra liv. Himla bra!

Har du något bra tips på hur du återanvänder något?

akta vaniljsocker 1

 

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply Himlavit 16 juni, 2011 at 05:15

  Godmorgon, vilket bförfula! Min hjärna "tänkardelen" har nog inte riktigt vaknat ännu men ströbröd är väl en klassiker 🙂 Tidigare brukade jag tärna ner kvarblivna köttbitar av olika slag och frysa in för att sedan bli en bra blandning pyttipanna. Äter dock inte så mkt kött längre 🙂
  Tråkiga tips men som sagt, lite fantasibrist så här på morgonen 🙂

  Hoppas du får en fin dag
  Kram Tessan

 • Reply Villa Carl Larsson 16 juni, 2011 at 05:45

  Åhå det var ett riktigt bra tips. Hade jag aldrig tänkt på annars. Och vaniljstänger är ju inte direkt billiga så det kan ju kännas extra skönt att få återanvända dem 🙂

  Ha en fin dag Sofia. Kram Josefin

 • Reply Bankgatansju-Amanda 16 juni, 2011 at 06:15

  Vilket bra tips! Använder du dem även när du kokat dem? 🙂 Kram på dig!

 • Reply fianathome 16 juni, 2011 at 06:24

  Tack för ett bra och gott tips. Nu får jag fundera över om jag är återanvändbartänkande..:)
  //Fia

 • Reply Knaada 16 juni, 2011 at 07:06

  Ljuvliga bilder och ett bra tips, tack!

 • Reply Marias Hörna - Njut av livet 16 juni, 2011 at 07:22

  Tack för tipset 🙂 Kram Maria

 • Reply Lilla Kråkslottet 16 juni, 2011 at 07:36

  Smart!!
  Nu sitter jag och funderar och funderar och inser att jag måste nog bli bättre på att återanvända saker och ting! Hihi!
  Ha det bra! Kram Angelica!

 • Reply Saras Qvintessentials 16 juni, 2011 at 09:05

  Jag provade faktiskt detta sist du tipsade om det, och det blev ju huur bra som helst! Då befann jag dessutom mig i England, där det inte finns något vaniljsocker – toppen med egenproducerat då!
  Toppenåteranvändning är att koka fond till fisksoppa på räkskal, kräftskal och fiskben, det sitter så mycket smak i benen! Och det blir världens smarrigaste fisksoppa!

 • Reply I mina gömmor 16 juni, 2011 at 11:12

  Perfekt, hade tänkt göra detta sist men så föll det i glömska. Nästa gång vi gör vaniljglass och får en massa stänger över ska jag försöka komma ihåg tipset! Är det gott på jordgubbar?

  Kram Malin

 • Reply popetotrora 16 juni, 2011 at 11:14

  Vilken bra idé!

 • Reply milla-andante 16 juni, 2011 at 11:16

  Tänkte att jag skulle prova detta sist du visade det… TUR att du återanvänder bra tips!!!
  Ja, själv vet du ju vad jag gör med urväxta kläder…:)

  Så vackra tallrikar du har, såg den som morötterna låg på också!

  Kram

 • Reply Anette Ryan 16 juni, 2011 at 11:24

  Har hör om det men aldrig provat. Men nästa gång jag använder vaniljstång ska jag definitivt prova nu när du säger att det funkar bra. Tack för påminnelsen.
  Ha en fin dag!
  Anette

 • Reply the shed 16 juni, 2011 at 11:40

  Jag gör precis som du, på sommaren byter jag till lavendel emellanåt…superduper gott!

  Kram hela da´n! /Tina

 • Reply Fru Vallmo 16 juni, 2011 at 18:35

  Vilken bra idée! Det ska jag nu också börja med. Älskar återvinningstips!
  Ha en fin kväll! Ute

 • Reply Viktoria- ♥s t j e r n f a l l♥ 16 juni, 2011 at 21:58

  Väldigt bra tips! Ska absolut tas tillvara på 🙂

 • Reply Hem och Lycka 17 juni, 2011 at 06:48

  Så gör jag också, känns lite lyxigt!

  kram mia

 • Reply Fägring Stor blommor & design 17 juni, 2011 at 09:40

  Njutbar idé!

 • Reply Fägring Stor blommor & design 17 juni, 2011 at 09:42

  Njutbar idé som man gärna prövar. Har gjort lavendelsocker med mycket mumsigt resultat! Ha en go helg!!!

 • Reply Anonym 17 juni, 2011 at 10:52

  Har några tips som inte är återanvändning egentligen , utan mer "helanvändning" 🙂

  När jag exe gör äpplepaj eller mos av höstäpplen så använder jag en äppelskalarmaskin (toppenbra att ha, dessutm väldigt gedigen och fin till skillnad från alla elektriska maskiner)"0. Den skalar och skivar äpplen och då blir det äppelstrimlor som jag lägger i en bringare med vatten – ser jättefint ut. Jag brukar också ta hand om morotsbladt och använda i buketter.

  Detta var några snabba tips om mat. Men det som jag är bäst på är nog att åtetvinna presentpapper, snören, gratulationskort mm. Går att använda till nya paket och inslagningar och en massa annat pyssel!

  / jenny

 • Reply hildashem.se 17 juni, 2011 at 10:56

  Tack Jenny för dina superbra tips! Jag har faktiskt tänkt på det där med morotsblasten – det känns så synd att slänga den. Att sätta den i buketter är ju en toppenidé som jag ska göra nästa gång jag skördar morötter 🙂

  Jag önskar dig en fin dag!
  Kram Sofia

 • Reply Fröken Fräken 17 juni, 2011 at 15:47

  Fiffig idé! Och vanilj doftar ju så underbart! Min återanvändning rör ju mestadels tyg – just nu älskar jag att sy om gamla spetslakan till tex jkuddar, eller riva remsor av andra lakan och virka mattor av.

 • Reply karin - trattoria 18 juni, 2011 at 19:05

  åh det där är ju så gott!

 • Reply Tina på Balkongen 18 juni, 2011 at 20:48

  Efter de legat klart i sockret skulle jag även brugga te på dem 🙂 Och efter det kompostera 🙂

 • Reply Emma 12 december, 2012 at 21:57

  Jag gör på ett liknande sätt, men efter att jag låtit den dra mixar jag ner dem i sockret också, då går verkligen ingenting till spillo och man får ut ännu mer av smaken!

 • Reply Choklad och vanilj i en härlig blandning - Hildas hem 25 september, 2015 at 15:05

  […] TIPS: Återanvänd gärna vaniljstängerna så här. […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.