hållbart liv

Att dela är det nya äga

 

Den som äger flest prylar när man dör vinner, det är ett uttryck som jag hört många gånger under mitt liv. Ett uttryck som bara blir märkligare ju mer jag tänker på det. Det du äger definierar dig utåt sett. Vilken bil du har, vilket hus du har, vilka kläder du har, vilken telefon o.s.v. De där prylarna definierar tråkigt nog oss – varken vi vill eller inte.

Behöver man något så köper man det, det är så det varit rent historiskt. Det har också inneburit att överflödet av saker blivit abnormt. Och när vi har för många saker så förlorar de i värde. Det går inflation i dem.

Men jag tror att något håller på att förändra mångas synsätt. Ta film och musik till exempel, tidigare så köpte vi skivor med musik och filmer på dvd-skivor. Nu köper vi inte de fysiska produkterna utan bara tillgången, genom exempelvis Spotify och Netflix. Vi betalar för tillgången av musiken och filmerna men vi äger dem inte längre. Det är nu helt normalt. Det är en stor förändring som jag tror bara är början på en helt ny era.

 

Varför behöver vi egentligen äga saker?

Att ha tillgång till saker, har ett större värde och ger en större frihet, än att själv äga allt man behöver ibland eller sällan. Det sägs exempelvis att skruvdragare används i snitt 15 min under sin livstid. Alltså 15 minuter! Räkna på den timpengen, det blir en otroligt dyr skruvdragare. Skulle man hyra eller låna en istället för att köpa en, bara för att skruva upp några hyllor eller skruva ihop möbler, så skulle det dels kosta mycket mindre och dels så skulle du inte behöva plats till att förvara skruvdragaren på.

Jamen vadå, en skruvdragare tar ju inte mycket plats! Nej, kanske inte bara en skruvdragare men en skruvdragare tillsammans med en lövblås, ett par slalomskidor, en snöslunga, en kantskärare, en borrmaskin, en bänksåg, en glassmaskin, en matt-tvätt, en våtdräkt, en bakmaskin, en shaktimatta … och alla andra saker som bara används ibland eller till och med aldrig. Vilket i förlängningen blir onödigt kostsamt eftersom du behöver extra ytor i ditt hem till att förvara alla onödiga saker.

 

Att dela är det nya äga

Den äldsta och finaste delningstjänsten vi har, är biblioteken. Dem kanske vi inte tänker på som en delningstjänst, men det är ju precis vad de är. Idag finns det tjänster som underlättar för många av oss att dela på boenden, bilar, verktyg, transporter och kläder. Och nya tjänster poppar upp hela tiden.

Bilar är något som är otroligt dyrt att framställa både ekonomiskt och resursmässigt. Just nu verkar de självkörande bilarna ha en del barnsjukdomar, men de är snart lösta och tänk då vad bra om din bil kan “jobba” åt dig under de 8 timmar då du är på jobbet. Istället för att stå parkerad under alla de timmarna och dels ta upp en parkeringsplats och vara overksam kan den köra runt och transportera andra som behöver bil under just de timmarna. Det resulterar i att det blir billigare för dig att ha bil och dels att det inte behöver tillverkas lika många nya bilar i onödan. Troligtvis kanske det inte ens är din bil, utan en bil av många som du har tillgång till när du behöver och endast betalar en månadsavgift för, typ som Spotify – fast för bilar. Jag tror inte att det är så långt borta.

 

Men hur ska det gå för alla som jobbar med tillverkning?

Så länge man är beredd på förändring så är det inga problem. Jobb kommer det alltid att finnas, det är bara det att jobben kanske kommer att vara inom andra områden. Vi kan inte vara rädda för utvecklingen som faktiskt gör planeten en tjänst. Det är klart att den kan bli jobbig för enskilda personer här och nu. Men det kan inte hindra oss från att låta utvecklingen ske. Rent historiskt har det hänt massor av gånger. Branscher som förr var stora existerar inte längre. Så kommer det att bli även i framtiden.

 

Men är det inte farligt att hyra ut till främlingar?

Alla de nya tjänster och plattformar som erbjuder uthyrning har betygsättning som är grunden i hela systemet. Det skapar förtroende och är såklart jätteviktigt för att man som uthyrare ska känna sig trygg innan man släpper in någon som ska sova i ens hem eller som ska hyra ens bil. Både uthyrare och hyrestagare betygsätts och ger varandra omdömen efter avslutad affär. Man kan alltså se hur de skött sig tidigare. Att vara en god medmänniska blir här hårdvaluta., och det kan ju inte vara något dåligt.

I flera system kan du även koppla ihop dig med exempelvis Facebook och se om någon i ditt eget kontaktnät kanske känner personen i fråga. Då kan du få referenser från personer som du litar på och därmed känna dig mer trygg. Så nej, jag skulle inte säga att det är farligt. Tvärtom, så tror jag att det skapar större tillit i hela samhället. Och vem vet, du kanske får en ny vän på köpet. Om inte annat blir du en erfarenhet rikare.

 

Fördelar med delandet

Jag har tidigare skrivit en del om just delningsekonomi och dess fördelar, för jag personligen tycker att det bara finns fördelar. Några av dem är:

 • Vi spar massor av naturresurser.
 • Du spar pengar eftersom du inte behöver köpa allt utan faktiskt bara betala för just den tiden du använder prylen. Kolla exempelvis in i ditt eget garage. Hur många av sakerna använder du ofta? Och hur många saker används inte alls eller kan bara vara bra att ha?
 • Du kan dessutom tjäna pengar på saker som du redan äger genom att dela dem med andra och kanske sälja allt du inte behöver.
 • Tillgänglighet skapar frihet – medan ägandet låser dig.
 • Det är syftet med prylarna vi vill åt i de flesta fall. Vi vill ha hyllan uppskruvad, inte själva skruvdragaren. Vi vill ha skridskorna till vår skridskotur en gång om året, inte själva skridskorna i sig.

 

Jag tror verkligen att dela är det nya äga och ser mycket ljust på framtiden och är full av förväntan inför den. Gillar du det nya delningstänkandet och utvecklingen som kommer? Eller vad tycker du?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Anna Forsberg 30 mars, 2017 at 20:22

  Huvudet på spiken som vanligt! Gillar ditt tydliga berättande. Och dina värderingar 🙂

 • Reply Mia Bergvall 31 mars, 2017 at 06:17

  Jättespännande läsning!
  Jag tror starkt på att dela är det nya äga, både för vår plånbok, vår frihet och planetens skull 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 4 april, 2017 at 14:15

   Ja, det finns ju faktiskt bara fördelar. Det gäller bara att göra sig av med prestigen i att äga saker, sedan finns det inga hinder. 🙂

 • Reply Jenneli 31 mars, 2017 at 10:55

  Väldigt bra skrivet! Jag har själv blivit minimalist och förstår verkligen vad du menar med att för många saker förlorar i värde. Jag har nog aldrig uppskattat det jag har så mycket som nu eftersom allt jag äger har varit väl genomtänkta köp av sådant jag behöver eller önskat under en längre tid.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 4 april, 2017 at 14:17

   Tack! Exakt, och det är så himla fint att saker blir mer värdefulla. Jag vill bara ha mina saker kvar som VERKLIGEN skapar ett värde för mig. Och allt blir så himla mycket enklare. 🙂

 • Reply Rania {Rowan Tree} 31 mars, 2017 at 14:45

  Jag tror verkligen på att det här behöver, och kommer bli, större och större hela tiden och jag ställer mig oerhört positiv till det hela! Vi har pratat med ett par vänner om att kanske ha två små hus på en tomt, eller bo nära varandra, så att man kan dela på sådana där saker som inte används så ofta samt hjälpa till med odling m.m för att kunna göra det i större skala än vad man kan själv.

  Jobb löser sig alltid och jag tror också att det här med medborgarlön och distansjobb kommer bli mer och mer aktuellt.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 4 april, 2017 at 14:20

   Det vore drömmen att ha det så. Vi har haft samma samtal med vänner också. Det skulle underlätta och göära saker så himla mycket bättre.
   Kram Sofia

 • Reply Wilda 31 mars, 2017 at 15:05

  Så välskrivet inlägg Sofia! Och jag ser verkligen fram emot att se det här hända. Jag hoppas också att kortare arbetstid (med fler personer på varje arbete och mer tid över till kreativitet och relationer) och medborgarlön kan bidra till att skapa hållbarhet i det nya system vi behöver utforma.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 4 april, 2017 at 14:22

   Tack Wilda! <3
   Ja, det känns spännande att se vart det här för oss och samhället. Det ska också bli intressant att höra om utvärderingarna sedan, där medborgarlönen implementerats.
   Kram Sofia

 • Reply Aargang73 31 mars, 2017 at 22:14

  Kære Sofia, jeg er så enig i alt det du skriver! Der er så mange fordele med at dele og jeg er glad for den udvikling der er. Personlig er jeg træt af at eje for mange ting. Jeg elsker at rydde op og rydde ud og stille og rolig få mere plads og mere luft omkring mig. Det er en lang proces, men jeg er i gang. Samtidig med at jeg rydder ud, er jeg forsigtig med at samle på mig nyt, ellers er jeg jo nået lige vidt. For nogle år siden købte vi en mosfjernere sammen med vores naboer og det var en god idé – det er jo som bekendt ikke så mange gange om året, man bruger sådan en 😉 Men jeg tænker at det med at dele, er noget vi stille og rolig skal vænne os til. Men mon ikke, konceptet er her for at blive? Tak for interessant læsning.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 4 april, 2017 at 14:26

   Tack snälla för din fina kommentar! Jag kan inte annat än att hålla med dig om det du skriver. Det är så befriande ju färre saker man äger, och luften runt om kring känns lättare att andas.
   Jag tror verkligen att delandet är här för att stanna. Det kommer bara ta lite tid för det breda massan att upptäcka det och att de dessutom ska tycka att det är ett alternativ för dem. Jag ser med tillförsikt på framtiden. 🙂

 • Reply Pia 1 april, 2017 at 17:45

  Så bra!! Håller med, vi har rensat bort massor, saker som bara tar plats och aldrig eller sällan användes!
  Känns såå bra att inte ha massa saker!:)
  Hoppas du har en bra helg!
  Kram Pia

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 4 april, 2017 at 14:31

   Ja, det är verkligen en befrielse som man nog bara kan förstå om man gjort det. Underbart! Jag får nästan inte nog. Idag slängde jag ut en fåtölj som kändes onödig. Det kommer knappt att bli något kvar om jag fortsätter. Men det är ju det som är meningen, tänker jag. Vi ska ju lämna vårt stora hus, så det måste göras. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Soliga promenader och långa frukostar - Veckosvepet v. 13 - Rowan Tree 3 april, 2017 at 05:01

  […] ◊ Att dela är det nya äga […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.