hållbart liv

Att dela är det nya svarta

nostalgi

 

För ungefär ett år sedan skrev jag ett inlägg om den fantastiska delningsekonomin som redan då var på stark frammarsch. Jag tipsade då om tjänster såsom AirBnB, GoMore, Hembyte m.fl. Det senaste året har nya tjänster ploppat upp som svampar ur jorden och jag tycker att det är så vansinnigt spännande. Vi står inför ett nytt mer hållbart sätt att tänka som inte bygger på den konstanta ekonomiska tillväxten i samhället, utan på andra värden.

Är du bara lite kreativ så kan du leva hela ditt liv genom dessa tjänster. Det går att resa, bo, äta, få tag på småjobb. Och det bästa av allt är att en får träffa helt nya människor som en troligtvis aldrig hade mött annars.

 

Vad är delningsekonomi?

Det står många bostäder tomma över helger och semestrar, bilar och traktorer står stilla i garaget och leksaker, verktyg och redskap ligger oanvända och skräpar. Enkelt förklarat så är helt enkelt tanken med delningsekonomin (eller kolloborativ ekonomi som den också kallas) att alla dessa lediga resurser ska komma till användning istället. En förutsättning för att det ska fungera på ett bra sätt är förstås att vi måste ha förtroende för varandra och att prylarna är av god kvalitet som tål att användas frekvent, och inte slit och slängvaror som bara är tillverkade för att användas någon enstaka gång för att sedan kasseras. Men delningsekonomi handlar inte bara om tjänster och varor, det handlar också om kunskap, vetenskapliga artiklar och immateriella varor. Ett tydligt exempel är Wikipedia där vi bidrar med och delar kunskap med varandra.

 

Om du behöver en extra hand

Behöver du hjälp med olika småsaker såsom att bära, passning av husdjur, enkla hantverkstjänster, möbelmontering och enklare flytthjälp kan du se om det finns någon privatperson i närheten som kan hjälpa dig mot en liten slant. Tjänster för detta är exempelvis Taskrunner och Instawork.

Om du särskilt vill gynna ungdomar/tonåringar i din närhet in i arbetslivet genom att anlita dem för små extraknäck så finns Yepstr.

Behöver ni extrahjälp på er arbetsplats med enklare sysslor så finns Selfiejobs där en kan hitta personal, en snabb och enkel arbetsförmedling.

Kanske är det just studenter på högskola eller universitet som du vill ha hjälp av, och självklart finns det då en tjänst även för det via Bonsai, perfekt att även som student att extraknäcka genom.

 

För dig som har hund

Det här är toppen för dig som har hund och kan behöva hjälp med passning någon gång. På Happytail och Dogbuddy kan du hitta pålitliga privatpersoner som kan ta hand om Ludde, Molly, Rufus eller vad hunden nu kan tänkas heta.

 

Låna grannens prylar

Låna eller hyr ut saker som du har liggandes hemma, men inte behöver för tillfället. Och låna/hyr grejer av andra, som du behöver för stunden istället för att köpa allting nytt. Tänk vad många skruvdragare eller verktyg som bara används kanske ett par procent av dess egentliga livslängd och sedan blir förpassad till att ligga i förrådet. Några smarta tjänster för att låna/hyra/sälja av människor i din närhet är DelbarGrannsaker, Rentl. Och för dig som bor i Malmö kan du låna verktyg på Toolpool.

 

Ät en middag hos en främling

Det här tilltalar mig extremt mycket. Att äta hemma hos någon en inte känner är ju jättespännande. Jag har ännu inte testat, mest för att jag bor så off och där jag bor är det inga som erbjuder middag men jag ska se till att snart ta mig dit där det görs. I annat fall kanske jag själv borde bjuda in till middag via Airdine, det vore kul. Invitationsdepartementet är också ett alternativ och det är en ideell plattform för privata middagsbjudningar, ofta med syftet att välkomna nyanlända personer till Sverige. Mycket fint, tycker jag.

 

Bo på annat sätt

Couschsurfing är ett riktigt häftigt gästfrihetsutbytesnätverket som erbjuder medlemmarna  möjlighet att besöka och dela livet med andra medlemmar. Som medlem förväntas du dock att både ställa upp som värd för andra samtidigt som du får tillträde till nära 5 miljoner soffor runt om i världen. Handiscover är som ett Airbnb för funktionshindrade. Via Homii kan du hyra ut din bostad i andra hand tryggt och sökert via dina vänner. Och om en vill hyra ut sitt hem under längre perioder så är Qasa ett intressant alternativ.

 

Nu kanske du tycker att det känns lite otäckt med att låna ut, hyra eller bo hos helt okända människor. Hela delningsekonomin bygger på tillit såklart men givetvis finns det också verifierings-system där du kan få överblick över vem personen i fråga är och vad andra lämnat för omdömen. Jag litar hellre på alla, än att inte lita på någon.

 

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Anna 7 juli, 2016 at 09:17

  Jättemånga bra tips jag ska kolla vidare på! Jag har varit sugen på att testa Airdine ett tag. Bor i Stockholm så det är ”rätt del av landet” för det. Men i början fanns det mycket som låg ute till en rimlig slant (runt 100kr) nu finns det mycket färre akternativ och priserna är ca 350kr. Kanske är det för att det är semestertider antalet minskat, men 350kr (och då ingår inte dryck, annat än vatten). Det är att ta i tycker jag..

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juli, 2016 at 15:39

   Ja, det är jag jättenyfiken på. Du bor ju i helt rätt region för det. Håller helt med dig om att det är tråkigt att det ska vara så höga priser. Det är ju inte det som den här idén handlar om, tycker jag. Jag äter gärna en billig soppa eller vad som helst, det handlar ju om möten och förhoppningsvis goda samtal. Hoppas att du hittar någon bra middag att gå på snart. 🙂

 • Reply Pontus 7 juli, 2016 at 09:57

  Heja Sofia! Tack för att du nämnde oss. Jag håller helt med om att delningsekonomin är på frammarsch. Gilla oss gärna på Facebook (https://www.facebook.com/delbar.se/) där vi inom kort börjar posta content kring delningsekonomin. Tillsammans mot ett mer hållbart samhälle! 🙂

  /Pontus på http://www.delbar.se

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 juli, 2016 at 15:41

   Tack Pontus för att du varit med och tagit fram en så bra tjänst. Jag har gillat er på Facebook, så att jag kan ta del av era framtida tips. Jag önskar er all lycka till med Delbar! 🙂

 • Reply Rania {Rowan Tree} 8 juli, 2016 at 22:38

  Oj vad mycket bra tips jag har att kolla igenom nu! Jag är verkligen för det här med delningsekonomi, tycker det är toppen!

 • Reply Wilda 9 juli, 2016 at 10:48

  Vilket fantastiskt inlägg! Älskar delningsekonomi och allt sånt här som poppar upp blir jag hoppigt lycklig av! Åh vad jag gillar din blogg mer och mer förresten <3 Känner mig hemma här.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 11 juli, 2016 at 07:19

   Men tack Wilda! Du anar inte hur jäkla glad jag blir! Tack! Tack! Tack!
   Kram till dig! <3

 • Reply Stjärnögonblick #27 | Mjölkört, lantluft och en lycklig katt. | REAKTIONISTA 10 juli, 2016 at 08:45

  […] Sofia tipsar om hur du kan dra nytta och bidra till delningsekonomier. Det bästa hållbara konceptet! Dela mera! […]

 • Reply Stjärnögonblick 32 | Mjölkört, lantluft och en lycklig katt. | REAKTIONISTA 5 januari, 2019 at 10:39

  […] Sofia tipsar om hur du kan dra nytta och bidra till delningsekonomier. Det bästa hållbara konceptet! Dela mera! […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.