minimalism

Lyckas med att rensa garderoben

rensa garderob

 

För mig har garderoben varit det absolut svåraste kapitlet när det gäller rensning. Men när jag ser tillbaka i backspegeln så har jag gjort en otrolig resa med den också, även om där finns mycket kvar. Om du följt mig i några år så vet du att färgglada, gamla klänningar är min passion. Och eftersom jag alltid har klänning så har det blivit en så stor del av mig. Det är till och med så att de ytterst få dagar som jag har jeans på mig och träffar på någon jag känner, så är nästan alltid den första kommentaren jag får: – Oj, har du byxor på dig! Det säger något om hur stor del klänningen är av mig.

Trots det så har jag lyckats med att gå från 75 st till 30 st. Och det var sunt, eftersom många av klänningarna jag hade var egentligen fel för mig. Det de hade gemensamt var att de hade en färg, ett mönster eller en modell som jag gillade, men de passade mig helt enkelt inte. Det kunde vara fel storlek, passform eller helt enkelt att de var obekväma att ha på sig. Och då är det ju en självklarhet att de skulle bort. Nu har jag bara favoriter kvar i min garderob. Det är en skön känsla att ha skapat utrymme i garderoben, utrymme som består av luft. Det gör att jag ser vad jag har och det blir mindre jobbigt att välja. Och om hur jobbiga val kan vara och valens kval har jag tidigare skrivit.

 

Skapa mer utrymme

Att skapa mer utrymme innebär inte att man ska behöva fler garderober eller skåp utan att frigöra mer utrymme i den garderob man redan har. Ett sätt att skapa mer utrymme i sin garderob är såklart att alltid ta för vana att plocka bort allt som inte används i den säsong som du befinner dig i. Det är onödigt att låta tjocka bylsiga koftor ta utrymme på sommaren, eller att låta de tunnaste sommarklänningarna hänga kvar när vintermörkret börjat pocka på. Det finns de som även väljer att plocka undan somriga mönster och grälla färger till vintern också, personligen så behåller jag även dessa eftersom jag gillar att kombinera sommarklänningar (inte de allra tunnaste dock) till tjocka leggings, raggsockor och varma koftor. Jag gillar kontrasten dem emellan.

Jag vill ha en garderob med enbart favoritplagg. Plagg som väcker tanken: – Den där kanske jag kan ha någon gång… de plaggen har inte i garderoben att göra, för de kommer att bli hängande år efter år och bara stjäla utrymme och uppmärksamhet.

En stor bov jag också haft är linnen. Jag har alltid ett linne på mig varje dag, oavsett vad jag har på mig. Det innebar att jag köpt på mig massor av linnen under åren. Mitt mål just nu är att liksom ”använda upp” alla de där linnena. När de börjar bli lite hängiga och slitna så ska de bort. För trots att jag använder det varje dag så behöver jag inte 30 linnen. Jag blir alltid lite glad varje gång jag ser att ett linne har gjort sitt och kan avyttras. Det räcker ju faktiskt med 5 kvalitativa och snygga linnen, istället för 30 halvdana. Och det skapar dessutom mer luft i garderoben.

Sedan finns det alltid specialplagg som man behöver men använder sällan. Det kan exempelvis vara en festblåsa eller en kostym. De behöver inte heller ta upp plats i den ordinarie garderoben. Häng undan dem på en plats där de inte behöver störa intrycken.

 

Capsule wardrobe

Det finns de som sysslar med något som kallas capsule wardrobe. Det är inget jag lever efter, men jag gillar tanken på det, även om det nog inte blir en del av min garderob. Men vad är då capsule wardrobe? Lite snabbt och enkelt förklarat så är det en liten uppsättning kläder som du använder i tre månader för att sedan byta uppsättning igen nästa säsong. Alla kläderna i uppsättningen ska gå att kombinera med varandra, därför är det en fördel om man håller sig till några enstaka färger. Och där brister det för mig eftersom jag har massor av olika färger på mina kläder som kan vara svåra att kombinera med varandra.

Om man vill ha regler att förhålla sig till (vilket jag inte gillar) så kan man utgå från 33 plagg inkluderat accessoarer och skor. Dessa 33 plagg använder du i 3 månader, varje säsong har en egen uppsättning. Givetvis kan man återanvända plagg i varje säsongsgarderob, så du behöver inte 4 unika uppsättningar.

Någon som levt med capsule wardrobe i många säsonger nu är Elisabeth på Minimalisterna, hon visar sina uppsättningar och listar 5 anledningar till varför det är så bra med capsule wardrobe.

 

Galgtricket

Ett smart sätt att hjälpa sig själv att komma fram till vilka kläder man använder och inte, är att använda sig av galgtricket. Det innebär att du hänger alla kläder med själva metallhängaren på galgen åt samma hål. Och varje gång du hänger tillbaka ett plagg efter användning så vänder du på metallhängaren åt andra hållet. Efter ett par månader kan du tydligt se vilka kläder du faktiskt inte använt. Kanske kan det vara en fingervisning till vilka plagg som kanske inte har ett berättigande i din garderob.

galgtricket

 

Det viktigaste för din garderob

För att sammanfatta det här med garderoben, så vill, jag säga att det inte finns några rätt eller fel. Bara för att det finns teorier och läror på hur man kan göra så måste man verkligen inte följa dem – det gör inte jag. Men de kan funka fint som inspiration till hur man själv vill ha det och vad som funkar för just min garderob.

Jag tycker att det viktigaste är att kläderna man har i sin garderob har följande egenskaper:

 1. Bekväma – De ska vara bekväma på alla sätt, tyget, modellen och till storleken.
 2. Av hög kvalitet – Det är en jäkla skillnad på kvalitetsplagg och inte. De är oftast skönare, de håller längre och tyget noppar inte eller blir fult efter några tvättar. Både mer ekonomiskt på lång sikt och mer hållbart ur ett miljöperspektiv.
 3. Mångsidiga – För att kunna hålla nere garderobens storlek så är det en stor fördel om varje plagg skapar många möjligheter till användning och inte bara är ett specialplagg som bara används vid vissa tillfällen.
 4. Ger dig självförtroende – Plagget måste få dig att känna dig snygg. Känner man sig snygg så stiger självförtroendet och då kan man skapa stordåd. På alla sätt!

 

Om du inte har börjat med att rensa garderoben ännu, eller har svårt att komma vidare så kan du läsa mina 10 tips till hur du rensar i garderoben.

Nostalgin är en svår sak att hantera när det kommer till vissa grejer. Så här tänkte jag när jag gjorde mig av med min brudklänning.

 

I vilket stadium är du med din garderob? Har du några bra tips?

 

//Sofia ♥

 

 

Spara

Spara

Spara

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Eva 7 november, 2017 at 12:00

  Ditt inlägg lägger sig som en blöt filt av dåligt samvete över mig. Garderoben är ett inferno men det är som att jag inte vet var jag ska börja, nostalgin håller mig hårt i sina klor också. Galgtricket ska jag testa för att börja reda ut vad jag använder och inte. Tack för sparken i baken. Idag börjar jag, om än med små steg!!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 november, 2017 at 07:48

   Dåligt samvete är inte kul förstås, men det kan såklart ge en spark i baken som man såväl behöver ibland. Stort lycka till! 🙂

 • Reply Monica 7 november, 2017 at 19:56

  Jag hänger det jag senast använt längst till höger i garderoben, på så sätt hamnar de jag använder lite, eller inte alls, längre och längre till vänster. Ger en god känsla hur det står till med användningsfrekvensen. Fick f ö kalla kårar då vi flyttade för några månader sedan, det är läge för en rejäl utrensning – och då trodde jag ändå att jag rensat Innan flytten…

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 november, 2017 at 07:50

   Bra strategi med höger och vänster. Det kan vara bra att få det svart på vitt ibland.
   Det är när man flyttar som man verkligen ställs inför hur mycket grejer det är. Vi fick samma uppenbarelse när vårt flyttlass gick. Vi har rensat massor efteråt. 🙂
   Jag önskar dig en fin dag!
   Kram Sofia

 • Reply Julia 8 november, 2017 at 08:38

  Tanken på att rensa ur garderoben är alltid så lätt och rolig, men när jag väl sätter igång blir jag så nostalgisk och börjar spara på allt 😀 Bra poäng iaf med att man inte behöver fler garderober eller skåp utan behöver frigöra utrymme i den garderob man har!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 november, 2017 at 12:00

   Det är så lätt att tro att det är utrymmet det är fel på när garderoben svämmar över. I vårt förra hus byggde vi till och med en walk-in-closet för att det var för trångt. Visst är det skönt med mycket yta för kläderna, men den bästa starten är att rensa ut för att sedan se om det är själva utrymmet eller om det är utbudet det är fel på. 🙂
   Nostalgi är jobbigt. Några saker som jag gjort mig av med har jag ändå velat behålla vissa minnen av, och då har jag tagit en bild på dem. När jag ser bilden framkallas minnena på samma sätt som om jag hade sett plagget IRL. Det har funkat fint för mig.
   Stort lycka till med garderoben! 🙂

 • Reply Pia 9 november, 2017 at 13:25

  Jag rensar hela tiden. Plagg som inte funkar åker ner i en kasse som sen åker till Läkarmissionen. Har blivit särbo/sambo på deltid o rensar därför ännu mer än tidigare för det finns inte plats för ngn mer garderob utan det handlar mera om att omdisponera det befintliga utrymmet ☺

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 10 november, 2017 at 16:48

   Bra jobbat! Det blir liksom aldrig jobbigt när man hela tiden håller efter det och rensar kontinuerligt. Och det är ju sällan utrymmets storlek det är fel på – det är ens eget sätt att disponera det. Spännande med den nya sambo/särbo-situationen. Kul! 🙂

 • Reply Wilda 11 november, 2017 at 10:41

  Otroligt fint och lärorikt inlägg. Jag som ändå rensat mycket och tänkt en hel del kring detta fick genast nya uppslag och såg tre plagg framför mig som genast ska ut.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 14 november, 2017 at 10:01

   Det är ju en himla lång process det här med utrensandet. Och garderoben är synnerligen svår, tycker jag. Så har jag gjort i flera år nu, något plagg varje vecka som har fått ryka. Även om jag inte är i mål helt ännu, så har jag kommit väldigt långt på väg. Stort lycka till! 🙂

 • Reply Birgitta 19 januari, 2018 at 10:12

  ”Kattägd” – just det ordet gjorde att jag beslöt mig att följa denna blogg…

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 1 februari, 2018 at 15:26

   Haha, vilken underbar anledning. Alla som har katt är kattägda – men alla kanske inte inser det. Det är inte svårt att springa benen av sig för att släppa ut, släppa in, se till att det alltid finns en topp i skålen med torrfoder, klappa … Det är underbart. 🙂

 • Reply STJÄRNÖGONBLICK 45 | skrivkurs, poetry slam och att dela liv. | REAKTIONISTA 17 september, 2018 at 19:07

  […] ✶     Hur mycket jag än försöker rensa ur min garderob verkar jag aldrig bli klar. Sofia är verkligen min guru när det kommer till detta och i detta inlägg ger hon så många bra tips att det är omöjligt att inte få ordning i garderoben. […]

 • Reply Malin 13 januari, 2020 at 09:53

  Har du några tips på var man kan köpa kläder av bra kvalité, eller hur jag kan tänka när jag ska hitta bra kvalité? Det är verkligen något jag tycker är så otroligt svårt de gånger det blir något nyinköp…

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.