Livet

Att missköta sina pelargoner

Jag har läst i flera bloggar de senaste veckorna att många har plockat fram och planterat om sina övervintrade pelargoner. Som den blomster-novis jag är har jag ju inte riktigt fattat att det är så jag borde ha gjort; klippt ner dem i vintras och ställt undan dem. Mina har levt hela vintern – och jag kan medge att de sett rätt så rangliga ut. Dock så blommade faktiskt en av dem i januari.

När jag insett att jag borde låtit dem vila över vintern och kände mig rätt så kass på blommor så fick jag syn på en liten notis i tidningen som gav mig nytt hopp. Det var ett tips på att man nu i mars skulle beskära sina pelargoner om de levt på som vanligt över vintern. Så glad i hågen tog jag genast fram saxen och klippte till. De ser inte mycket ut för världen just nu – men snart hoppas jag att de ska ta sig igen.

Vet inte om det är så här man ska göra – men jag gillar att testa och se vad som händer. Om någon har några bra tips om pelargoner så är jag idel öra.

Stora och rangliga men gröna och fina innan klippningen.

 

Mest grenar med några enstaka bld blev kvar.
Vinterpälsen ligger nu i en stor hög.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply en matsked grejer 23 mars, 2011 at 06:41

  Kan trösta dig med att det finns värre blomsterskötare än du 🙂 mina pelargoner står i ett mörkt förråd och har nog inte fått vatten alls i vinter. Hur olivträdet mår vågar jag inte tänka på…
  Ha en fin dag Sofia!

  Kram Cecilia

 • Reply ♥ Villa Tretton ♥ 23 mars, 2011 at 06:44

  Ja du den saken kan jag tyvärr inte hjälpa dig med..haha..men jag tycker det ser jättebra ut de du gjort så de blir nog kanonfina blommor på dina nu till sommaren ska du se:)

  Önskar dig en hääärlig tisdag i den underbara vårsolen:)
  Kram Susanne

 • Reply Lantligt i smultronbacken 23 mars, 2011 at 06:49

  Det finns många sätt att göra och tillslut hittar man sitt eget. Klippa ner och ge ny jord är huvudsaken, sen att de vill ha riktig pelargon näring om några veckor. Du kommer att lyckas med dem tror jag

  Kram Teres

 • Reply Vårt lilla röda hus 23 mars, 2011 at 07:15

  Du… det finns hundra olika knep hur man ska få sina pelargoner att överleva vintern! Och jag tror att du lyckats på ditt sätt. Dina ser strålande ut. Har de fått ny jord också så kan jag garantera att de blir hur fina som helst!

  Kram Eva-Mari

 • Reply FaB Keramik 23 mars, 2011 at 07:19

  Du tar väl hand om högen va? Alltså sticklingarna, du kan ju få massor av nya pelargoner om du sätter de i lite jord. Snyggt!
  KRAM

 • Reply Hemtrevligt hos Johanna 23 mars, 2011 at 07:29

  Du låter mer kunnig än vad jag är, min pelargon står i vindstrappan och jag tror den är rätt vissen.. Med så stora och gröna blad måste den må toppen och jag kan inte tänka mig något annat än att den tar sig när solen börjar titta fram och värma på riktigt.

  Ha en fin dag!

  Kram Johanna

 • Reply ♥ Min lilla Stuga ♥ 23 mars, 2011 at 07:33

  Jag är också hopplös på blommor och har precis köpt min allra första pelargon. Håller mina tummar hårt att jag får den att överleva. Tjejen i blomsteraffären sa att den inte behöver så mycket vatten och då slog jag til. :))) Ha en härlig dag. Kram

 • Reply Caroline 23 mars, 2011 at 07:33

  Dina pelargoner ser ut att må bra mycket bättre än mina som stått ute under hela vintern. De mår inte bra. Rättare sagt så mår de inte alls!:)

 • Reply Camilla 23 mars, 2011 at 08:08

  Jag hade en pelargon kvar från förra året. Den har ståt i fönstret hela vintern och jag kan knipsat sticklingar från den hela tiden. Hade jag ställt undan den hade den garanterat varit död nu. Så den står där den står och när den skjuter iväg så knipsar jag av en stickling och sätter i ny kruka 😀 Nu är det bara till att hoppas på att det kommer blommor också. Min blommade också i januari. Men jag vill ju att den ska blomma ännu mer 😉

  Ser på bilden att du fick en del sticklingar. Planterade du dessa eller? 🙂

 • Reply Torborg 23 mars, 2011 at 08:48

  Ett sätt till är att bara ställa undan dem på vintern och glömma dom till våren. (Jag brukar dessutom skaka bort all jord och lägga ner dom i en papperskasse.)
  Sen klippa och plantera och njuta av tillväxt. Jag kan lova att även om de verkar döda så är de inte det… Oftast!
  Precis som du gjorde, visade de i tv igår! Du är på rätt väg. Men var och en hittar sin modell som sagt! Lycka till! Vi kommer och tittar sen!

 • Reply dagdrömmar i vitt 23 mars, 2011 at 10:06

  De överlever säkert. Jag har precis klarat två år på mina. De står i garaget på 5 grader varmt och får inte en droppe vatten på hela vintern. Tog in dem i slutet av februari. Planterade om dem, tog sticklingar som jag ställt i vatten och ljust. Nu är det jätte långa rötter på dem. Bara att plantera i jord.
  Två av de omplanterade har inte börjat växa. MEN LITE SPILL FÅR MAN RÄKNA MED. Har ju massor av nya sticklingar.

 • Reply BBQ VILLAGE 23 mars, 2011 at 10:32

  Jag har inga gröna fingar men jag rotade iallafall fram mina pelargoner i förrådet där de huserat under vintern, de var nästan helt döda så när som på några gröna kvistar och de klippte jag bara rakt av och tryckte ner i ny jord typ som som blompinnar (utan rötter) och de har tagit sig – det där måste var jordens tåligaste blomma. I love pelargoner! De passar mig perfekt.

  kram F

 • Reply Malin - I min trädgård, f.d. Hwita Villan 23 mars, 2011 at 12:41

  Jag tycker pelargoner verkar klara det mesta – det fungerar säkert superbra!

  Ha en bra dag!

 • Reply Svenska Blomsterbloggar 24 mars, 2011 at 15:56

  Du har gjort helt rätt! Vissa klipper ner på hösten, vissa på våren … Tänk bara på att pelargoner vill ha myk näring. Om ca 1 månad kan du ge dom en väldigt svag dos krukväxtnäring varje varje vecka. Öka dosen sedan stegvis till full dos. Om du tänker ha dom ute i sommar, så ställ inte ut dom för tidigt!!! Regeln säger inte före midsommar … Lycka till! Det kommer nog gå alldeles utmärkt!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.