odling

Att odla paprika

odla paprika

 

För första gången i mitt liv har jag odlat paprika, eftersom jag nu har ett växthus som gav mig den möjligheten. Eftersom paprika är en av de godaste grönsaker jag vet, så är jag glad över att det gick bra och att jag har fick en ganska riklig skörd. Dock krävs det mycket tålamod då de tar väldigt lång tid på sig att mogna och bli röda. Men de är helt klart värda att vänta på.

Paprikan är en flerårig växt, även om den här i vårt klimat oftast är ettårig, men jag tänkte försöka mig på att övervintra några av mina plantor till nästa år. Jag tänkte testa med några inomhus och några i garaget, för att se vilka som klarar sig bäst. Svårigheten med att förvara dem inomhus är att de nästan alltid drabbas av spinnkvalster i den torra inomhusluften. De där förbenade kvalstren!

Och du … visste du att gul och röd paprika innehåller nästan 4 gånger mer c-vitamin än apelsin.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Pia Gustafsson 13 oktober, 2014 at 18:12

  Vilka fina, jag måste testa nästa år. Spetspaprika gillar jag mycket. Kraaaam Pia

 • Reply Emschen 13 oktober, 2014 at 20:08

  Jag försatte paprika i år, spetspaprika och hade jag haft möjligheten att vårda de lite bättre så hade jag fått spetspaprika i år men nu kom kölden och paprikan har blivit 1 dm stor men är grön med bruna fläckar på. Jag ska definitivt göra det igen men då ska jag rå om de bättre.
  Smakar de inte lite extra gott när de är egenodlade?

 • Reply Sanna Hornbrink 16 mars, 2015 at 10:05

  Hej, har precis börjat odla för säsongen och även jag provar på lite paprika. Dock tog jag frön från en köpt paprika. Hur lång tid tar det innan man ser en liten grön kvist, börjar bli orolig att min paprika inte var könsmogen 🙂

  • Reply hildashem.se 16 mars, 2015 at 10:40

   Hej Sanna! Vad kul att du vill odla paprika, det är jätteroligt och inte särskilt svårt. Det går fint att ta fröna från en köpe-paprika. Dock inte från gröna, eftersom det egentligen är omogna paprikor. Jag tror också att man helst bör låta fröna torka innan man sår dem. De tar ganska lång tid på sig att gro, typ 20-30 dagar. Så väntan i början kan vara lång. Men om det var mer än tre veckor sedan du sådde dina frön kanske du ska ta och fundera på att göra om det igen.
   Lycka till! 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.