hållbart liv

Att slå in julklappar klimatsmart

 

Vet ni att vi i lilla Sverige förbrukar hela 200 000 kg julpapper varje jul. Och när paketet väl är öppnat så förvandlas julklappspapperet till rent skräp som alla bara vill bli av med snabbast möjligt. Alltså två hundra tusen kilo skräp! Kanske kan vi alla bidra till att minimera det sopberget av omslagspapper genom att använda sånt vi redan har hemma när vi slår in våra paket istället för att köpa nytt julklappspapper. Nu kan ju faktiskt det vi ansett vara skräp komma till användning.

När man tapetserat hemma så händer det sällan att det går på ett ut, utan det brukar alltid bli rester över. Och eftersom tapeter är ett väldigt fint material så vore det ju synd att slänga de där resterna. Tapetpapper passar perfekt till att slå in presenter med. På bilderna ovan har jag använt tapeter runt alla klapparna förutom ett som jag slog in i en sida ur ett gammalt nothäfte.

Tidningspapper och reklamblad har vi nog alla hemma och istället för att lägga det direkt till tidningsåtervinningen kan det återbrukas än en gång genom att gå omvägen runt julklapparna och låta det tjäna ännu ett syfte innan det går till återvinningen.

 

tidninspapper-julklappar

Bild till vänster: Tidningspapper ihop med natursnöre passar väldigt snyggt. som strutar.
Bild till höger: Frida Ramstedt på Trendenser såg omslagspapper i mannens börssidor i morgontidningen.

 

När toarullen är slut hemma och det bara är själva papprullen kvar ser de flesta det som rent skräp, men det kan finnas mycket liv kvar i dem om man väljer att se med de ögonen. Du kan slå in små julklappar i dem eller kanske göra en adventskalender till barnen, om ni har sådana i er familj.

 

toarullar-paket-julklappar

Har man småsaker som ska slås in passar ju toarullar alldeles perfekt som i bilden överst och till höger . Eller så kan man göra som Karin och Freja på Pysselbolaget och göra ursöta tomtar som adventskalender men det funkar ju lika bra som paket under granen.

 

Det som kan vara svårigheten innan man fått på sig sina”återbrukarglasögon” är att lära sig att se potentialen i skräpet, men när man väl fått den där synen så ser man användningsområde för allt skräp. Hoppas att du nu fått lite inspiration till hur du kan återbruka ditt eget skräp där hemma för en lite, lite mer hållbar jul. Så kanske det inte behöver bli 200 000 kg nytt skräp på julaftonskväll.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Alice - Doers Magazine 17 december, 2015 at 08:55

  Vilket bra inlägg! Har själv precis bestämt mig för att bojkotta inslagspapper i år, och behövde lite inspo 🙂 God jul till dig!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 17 december, 2015 at 09:09

   Ja, hurra vad bra! Om vi alla bidrar lite grann så kan vi göra skillnad. 🙂
   God jul och kram!

 • Reply Alexandra 17 december, 2015 at 19:44

  Tänkte precis på det här för några dagar sedan, skönt att höra att fler tänker om när det gäller julpapper. Slå in i tyg kan man också göra, googla på furoshiki, eller sy egna presentpåsar. Håller med garanti i all evighet (nästan)! Kram // Alexandra

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 18 december, 2015 at 16:09

   Ja, tyg är toppen. Aldrig hört talas om furoshiki ska googla det. 🙂
   Trevlig helg!
   Kram Sofia

 • Reply Rania {Rania Maria Photography} 18 december, 2015 at 09:41

  Att det går åt mycket presentpapper vet jag, men sååå mycket?! Herregud… Vi köpte två rullar brunt presentpapper för något år sedan och har ännu kvar av det för vi slår in så lite haha men ska nog testa slå in i tidningar också. Dock går tidningspapper åt här hemma då vi använder det för att tända i kaminen, men får se till att spara lite – det ser ju faktiskt väldigt snyggt ut!

  Svar: Tack så mycket Sofia! Ja det är riktigt fantastiskt att faktiskt se resultat. Ja, det är lite tråkigt men samtidigt gillar jag instagram väldigt mycket också och postar en del andra bilder där samt har mycket andra följare där så det går ganska bra ändå. Men visst är det så, jag trycker också väldigt snabbt bara på det där hjärtat och sen bläddrar jag vidare. Jag har börjat försöka kommentera mer nu, både på IG och i bloggar men man glömmer lätt bort det och far förbi saker så fort. Ja verkligen, det är underbart vad mycket fanatiskt fina människor man träffat här ute i cyberspace 😀 Hoppas vi kan ses fysiskt snart igen! Kram och ha nu en riktigt fin helg!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 18 december, 2015 at 16:10

   Ja, det är heeelt galet mycket!
   Hoppas också att vi snart får möjlighet att träffas igen.
   Kram på dig! 🙂

 • Reply Sanna 28 december, 2015 at 18:28

  Många fina inspirerande tips! Tack <3

 • Reply ANNA 31 december, 2015 at 21:08

  Alla papper, förpackningar påsar går igenom min granskning innan de möjligen går i soporna här hemma. Påsar som man får när man handlar, som inte lämpar sig som soppåsar använda att slå in saker som åker med posten när jag säljer via Tradera å liknande. Tidningspapper blir emballage (tunt paketpapper och silkespapper hamnar också så) och förpackningar återanvänds till massor av olika saker.

  Glassbyttor ska ju inte användas som matförvaring fler gånger men att lägga små, lite ömtåliga saker (porslin etc) i när de ska åka med posten är helt suveränt. Lite tjockare inslagspapper blir kuvert eller sådant som jag slår in paket i, det också. Ibland sparar jag en bit av något extra fint papper och slår in något jag ger bort i det.

  Eftersom jag håller på mycket med Tradera å andra ställen i den stilen så behöver jag mer förpackningsmaterial än vad vi själva genererar (utan att köpa annat än tejp) så jag hämtar hos en kompis som har butik å får massor av lagom stora lådor + att jag tar hans om alla Mammas kartonger å annan pappersinsamling (så slipper hon släpa iväg den själv) å det jag inte använder lägger jag i insamlingscontainers.

  Magazines, månadstidningar å liknande lägger jag i en stor fönsternisch i vårt trapphus å det brukar inte ta många minuter förens grannarna försett sig 🙂 Ibland lägger jag någon pocketbok där med å hyresvärden tycker iiiinte om det. Han fattar inte återbruk eller källsortering öht så det är tur att våra grannar plockar på sig sakerna rätt kvickt.

  Jo… på paket å sånt gillar jag att sätta dit lite extrasaker. Det kan vara en chokladbit eller en pocketbok som sticks under snörkorset fram, eller en klubba. Men det kan lika väl vara en påse frön (köpt eller ”hemgjord”) eller något säsongspynt som blivit liggande.

  En del förpackningar som man får med sig hem (bla för kontorsmaterial) är suveräna är återbruk med. Jordgubbskartongen (ihopvikbara i papp) med lite skrynklat papper som sticker upp är jättefina presentförpackningar på sommaren. Å glasburkar är ju självklara som återanvändningsobjekt för sylt, små spel, örtsalt, torkad svamp etc.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 2 januari, 2016 at 11:18

   Alltså åh, vad jag önskar att fler tänker som du. Det är precis sådana här insatser som gör stor skillnad, om alla tog dem till sig. Saker som annars skulle slängts får ett nytt liv och tar platsen för något som annars hade behövts nytillverkas. Jag gör precis likadant här hemma, det är liksom en sport att hitta nya användningsområden för ”skräpet”. Hejja dig! 🙂
   Jag önskar dig en fin start på det nya året!
   Kram

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.