mina funderingar

Att ta sig tid till att tänka

 

Jag tog ett break över jul. Jag och mannen åkte bort. Vilade. Kopplade bort allt. Lämnade julen. Och fick tid att tänka, njuta och fundera över livet. Att koppla bort allt och ta sig tid att utvärdera året som gått, ta till sig av allt som var bra och det som kan göras bättre och utifrån det planera för ett ännu bättre kommande år, är nödvändigt för att utvecklas.

När jag fick chansen att vara offline från nätet till stor del, och “slippa” det enorma informationsflödet som fladdrar förbi via datorn och telefonen varje dag kände jag en befrielse. Jag älskar internet och allt vad det innebär men det stjäl alldeles mycket tid från de 24 timmar per dygn som jag disponerar över. Tiden är värdefull och jag vill nyttja den på annat sätt.

Jag är ständigt tillgänglig och närvarande. När jag jobbar så är det en självklarhet, men på min fritid ska jag nu begränsa tillgängligheten radikalt. Eftersom jag är egenföretagare och driver webbshoppar så får jag många dussin mejl per dag som ska besvaras men jag måste faktiskt inte svara inom 10 minuter, det är okej om det går några timmar. Dels så är det ett måste för min hjärna som behöver lite lugn och ro. Men framför allt så behöver min kropp andra rörelser än de statiska ställningar som det lätt blir framför datorn och telefonen.

De senaste åren inför nyår har jag sagt att jag ska jobba mindre, och det har väl gått lite sisådär. Men detta året tänker jag faktiskt jobba mindre. På riktigt. Och med mindre menar jag att jag ska försöka begränsa det till en normal arbetsvecka på 40 timmar. Och det känns lite med tanke på de timmar som jag jobbat tidigare år, det innebär att jag kommer att få en massa ny fritid som jag tänker förvalta väl. Och det känns jättespännande.

Har du utvärderat ditt år?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Minna 29 december, 2015 at 09:23

  Jag måste verkligen utvärdera det här året som varit en fullkomlig katastrof och det är inte så jag vill ha det. Jag måste reda ut varför det blev så och göra annorlunda. Tack för påminnelsen om att jag ska ta mig tid att tänka, du inspirerar mig återigen. Tack och kramar

 • Reply Rania {Rania Maria Photography} 29 december, 2015 at 10:50

  Låter härligt med att ni åkt iväg, vilat och bara varit. Hoppas julen varit fin 🙂

  Vettiga tankar det där, det gör du rätt i! Jag har inte direkt utvärderat året, men ändå funderat mycket över både det ena och det andra. Nästa år behöver jag verkligen skärpa mig när det kommer till min självdisciplin, och så ska jag bli mer strukturerad i mitt arbete. Det har blivit lite flummigt här hemma det senaste och jag är inte så effektiv som jag borde och kan vara.

  Ska också försöka koppla ner mer och göra mer icke-digitala saker som att sticka, pyssla och läsa!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 29 december, 2015 at 15:20

   Ja, det verkligen skönt att komma bort. Julen var jättefin, vi åt indisk mat umgicks med vänner och hade det toppen.
   Den där strukturen är viktig att få till som egenföretagare, och det spar mycket tid, energi och inte minst ångest. Det gäller bara att vara disciplinerad och följa strukturen. Det blir lätt en ond cirkel om man inte gör det … men det kan lika gärna bli en god spiral om man gör det. Håller tummarna för att du hittar DITT sätt.
   Jag drömmer också om mer offline-grejer. Ska satsa på det framöver.
   Kram till dig! 🙂

 • Reply Maria at inredningsvis 29 december, 2015 at 16:48

  Vilket viktigt och rakt inlägg:) det är viktigt att ibland reflektera över livet utan massa stress och media helt RÄTT. Jag önskar dig ett Riktigt Gott Nytt År och God fortsättning!

  LOVE Maria

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 30 december, 2015 at 09:37

   Ja, det är viktigt att ta sig den tiden emellanåt. Men ibland måste man påminna sig om det för det kommer sällan av sig själv.
   Jag önskar dig ett Gott nytt år! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply InWaDesign 29 december, 2015 at 21:20

  Så värdefulla tips, då jag själv har planer på att starta ett företag nästa år, i mycket liten skala på sidan om mitt “riktiga” jobb till att börja med, men ändå. Tack och ha ett Gott Nytt År!
  Kram/ Ninni

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 30 december, 2015 at 09:42

   Vad spännande att du ska starta eget. Det är klokt att testa i liten skala först för att se om du tycker att det passar dig. Stort lycka till och Gott nytt år! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Elisabet :) 31 december, 2015 at 08:54

  Det är klokt att vara vaksam över sin tid. Att ständigt vara närvarande på sitt jobb är sällan effektivt. För oss som har “fria arbetstider” – oavsett om det beror på eget företag eller den anställningsform vi har – är det nog extra viktigt att faktiskt markera tydligt för oss själva när vi jobbar och inte…
  Livet innehåller ju så många delar och detenligt ger inspiration och energi till det andra…
  Tack för en fin blogg!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 2 januari, 2016 at 10:32

   Det är sannerligen inte effektivt att alltid vara närvarande. Jag märker tydligt att jag blir supereffektiv när jag varit borta ett tag. Precis som du säger så innehåller livet många delar och det gäller att njuta av dem alla. 🙂
   Jag önskar dig en god fortsättning!

 • Reply Ruth | HungryHeart.se 3 januari, 2016 at 21:41

  Jag tycker att din strävan inför det nya året låter kanon med mindre jobb och mer fritid. Att man mår bra är ändå det viktigaste och världen går inte under för att någon får vänta i några timmar på ett mail. =)
  Jag har också försökt utvärdera mitt år och klurar lite på hur jag skall kunna göra ändringar för att spendera mer tid och kraft på det som verkligen är viktigt för mig och mindre på resten.
  Hoppas ditt 2016 blir riktigt fint!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 8 januari, 2016 at 08:29

   Ja, det är viktigt att man gör den där analysen och reflektionen över hur man kan göra saker bättre. Hoppas att du hittar nyckeln till ett toppenår. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Ida Lindgren 7 januari, 2016 at 20:57

  Vilken trevlig sida. Och vilka fina webbshoppar 🙂

  Jag känner igen mig i gisslet som egen företagare. Det ger en stor frihet men också ett ständigt ansvar som kan bli en börda. Det är antingen för mycket jobb eller för lite jobb. Balans är inte direkt ledordet. Viktigt då att ta sig tid att tänka, lever jag som jag vill, vad kan jag göra annorlunda. Tack för påminnelsen.

  God fortsättning på detta nya fina vinterår 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 8 januari, 2016 at 08:45

   Tack, vad kul att du hittat hit! 🙂
   Ja, den där berömda balansen … det gäller att hitta den och när man hittat den försöka att hålla kvar i den likt en ledstång. Jag tycker att jag börjar lära mig det nu så här dryga 5 år som egenföretagare; att ha hittat det liv som jag vill leva just nu.

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.