minimalism

Att uppskatta mindre, ger mer lyx i livet

vad är lyx?

 

Vad är lyx? Vi kan nog vara överens om att vi alla blir glada av lyx i livet. Men vad är lyx egentligen? Vad var och en upplever som lyx är högst subjektivt. För en del kan det vara att dricka ett glas champagne, bo på dyra hotell eller köpa sig en tjusig handväska av fashionabelt märke.

För mig är lyx oftast inte alls dyrt på ett ekonomiskt plan. Inte längre i alla fall. Sedan jag har rannsakat och förenklat de flesta områdena i livet så har min uppfattning av lyx förändrats. Det kan ju givetvis också vara så att min stigande ålder har gjort sitt till, det ska jag inte förneka.

När jag tidigare alltid gav efter för varje nyck och lust jag fick, så blev saker som jag idag ser som lyxiga mer slentrianmässiga och bara en i mängden. De där restaurangbesöken flera gånger i veckan, spahelgerna flera gånger om året eller den konstanta tillgången på godis nästan varje dag. Det blev vardag och ett normaltillstånd, vilket gjorde frånvaron av lyx total.

När vi väl går på restaurang nu så känns det lyxigt och jag uppskattar det otroligt mycket. Precis som att på fredagskvällen köpa mig en liten påse med 15 bitar av det godaste godisarna jag vet, en påse jag kan längta efter hela veckan. Jag uppskattar och njuter numera av varje bit eftersom jag inte längre ser till att alltid ge efter för varje infall av godissug som jag ställs inför. När jag alltid gav efter för varje infall, gjorde det att jag mådde dåligt och att det speciella i det försvann.

Sedan handlar det ju såklart också om inställning till saker och ting. Ett av mina favoritcitat i livet numera är ”Rikast är den vars nöjen kostar minst.” Och det handlar inte om ekonomisk snålhet utan om att man kan inse att man kan älska saker som faktiskt inte frestar på särskilt mycket. Då blir man en vinnare på flera plan. Numera tycker jag att det är lyx att ta med mig en macka ut i skogen och äta istället för att gå på restaurang. Det är en fantastisk upplevelse att äta i naturen. Precis som det också kan vara att äta på restaurang – om det inte sker så ofta.

Att skala av och faktiskt rannsaka våra beteenden kanske kan få oss att känna lycka oftare igen. För visst är väl lycka förknippat med lyx? Om det nu är så, så är det ju inte så konstigt att västvärldens befolkning blir allt olyckligare. Det som förr ansågs som lyx, rent ekonomiskt har idag blivit ett normaltillstånd, vilket gjort ribban så hög att ingen knappt når upp längre.

Jag har hört människor komma hem från en veckas semester och vara halvnöjda för att vädret inte var perfekt, att stranden hade lite för vassa stenar eller barerna var för få. Förväntningarna var så skyhöga att resan aldrig fick en chans att kunna bli fantastisk. Alltså att bara ha möjlighet att ens åka på en resa till ett annat land långt bort borde ju vara förenat med: Wow! Men många av oss har blivit blasé.

När det blir för mycket av allt, så är det lätt att det går inflation i våra saker, resor och upplevelser. Och vi alla vet ju vad som händer med pengarna när det går inflation i ekonomin. De blir mindre värda.

Det jag försöker säga är att vi vinner på att vara lite mer måttfulla. Det resulterar i att värdet ökar på det man gillar. Det blir lyxigt helt enkelt. För jag tror att den där känslan av lyx blir allt svårare att uppnå för oss välställda människor i västvärlden. Ribban för vad som ger oss en känsla av lyx och lycka blir allt högre och svårare att nå upp till. Så att riva ner den där ribban och bygga om skalan som ger oss känslan av lyx, skulle förenkla så mycket för oss alla. Dessutom kanske vi skulle bli lite lyckligare.

Vilka är dina lyxigaste vanor och vad är lyx för dig?

 

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

34 Comments

 • Reply AnnaSara 19 september, 2017 at 19:45

  Min morfar brukade säga ”Det bästa i livet är gratis”. Han finns inte längre i livet men hans ord finns kvar och jag tänker på dom ofta och hur sanna dom är för mig. En kopp kaffe på trappan i sen kvällsol, katten som spinner brevid på soffan, en promenad längs sjön, vovven och jag i skogen, umgås med familjen, eller som ikväll sitta med tända ljus och varsin ipad men ändå tillsammans i soffan. Jodå, visst är resor trevligt och att köpa en ny mjuk tröja men, lyx för mig är nog just att kunna njuta av det där man inte gör så ofta. Och ändå är vardagen ”när allt är som vanligt” bäst för mig. Inför en stundande stor operation och den resa jag ger mig ut på som jag inte riktigt vet vart den slutar så blir saker och prylar alltmer mindre viktiga, den största lyxen för mig skulle vara att återfå lite av min hörsel igen, kunna höra mina barn och mina vänner, får se vart ljudresan slutar.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 21 september, 2017 at 09:09

   Din morfar hade så rätt. Det är verkligen inte de saker som kostar mest som förgyller livet mest. Precis som du skriver, en spinnande katt, en promenad i skogen eller en vacker kvällssol. Det är lyx! När man, som du, är drabbad av något som fysiskt begränsar en så förstår jag att det är den största lyxen av dem alla – att kunna få höra. Jag håller mina tummar för att din operation kommer att ge resultat.
   Kram Sofia

 • Reply Lisa / livet från den ljusa sifan 19 september, 2017 at 21:09

  Jag tror verklgien på det du säger, och anser själv mycket vara lyx i livet även om jag upplever det ofta. Jag har en förmåga (en väl inlärd sådan) om att se och uppskatta det fina i mycket. Det är så mycket värt.

  Sedan reser jag dock mycket, men är lika lycklig över det varje gång 😉

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 21 september, 2017 at 09:14

   Jag tror verkligen att det är en förmåga, som vi både kan ha fötts med men också ha lärt oss längs vägen, att känna tacksamhet och uppskatta det vi har. Det gör livet betydligt enklare och roligare.
   Och att man göra något ofta, som med dina resor – behöver ju inte betyda att man inte uppskattar det. Underbart att höra att du är lycklig över dem! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Anonym 20 september, 2017 at 04:43

  Att vara i skogen är verkligen bland det bästa som finns. Att njuta varje sekund. För mig är det även lyx att kunna göra ingenting ibland, även om det händer sällan. Att bara läsa en bok en hel dag tex.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 21 september, 2017 at 09:19

   Jag håller helt med dig. Varje gång jag är i skogen (vilket är rätt så ofta) så känner jag att det är en ynnest att man kan vandra fritt i skogarna här. Det doftar underbart och är verkligen helande. 🙂

 • Reply Mia Bergvall 20 september, 2017 at 06:31

  Du slår huvudet på spiken än en gång! Som AnnaSara skrev ovan så är det bästa i livet gratis!

  Min största vardagslyx just nu är att bo som vi gör. När jag strosar runt i skogen ensam eller med hund och sambo känner jag mig alltid rikast i världen!

  Mina lyxigaste vanor annars är nog att nästan varje fredagskväll dricka lite gott bubbel och äta gott! Och ibland något så enkelt som att ha med en extra god matlåda till skolan. Eller att sätta sig på ett café och plugga. Listan kan göras oändlig men gemensamt har de i alla fall att det är små saker som sätter guldkant på tillvaron.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 21 september, 2017 at 09:24

   Men tack snälla! Och det är verkligen rätt; det bästa i livet är gratis. Att få känna sig rikast i världen är en otroligt fin känsla, det gör jag också ofta. Precis som du säger så kan en promenad i skogen eller en extra lyxig matlåda ge den känslan. Det är så fint när man kan uppskatta de ”enkla” sakerna i livet. Då blir livet så mycket rikare.
   Kram Sofia

 • Reply Monica 20 september, 2017 at 06:40

  Exakt så. Något jag tänkt på sedan länge är tillgången på mat, inte bara det faktum att vi har hur mycket mat som helst utan att vi kan köpa allt hela tiden. Avsaknaden av t ex grönsakssäsonger gör oss blasé där också. Tänk att få längta hela vintern efter så självklara saker som tomater och gurka!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 21 september, 2017 at 09:40

   Ja, känslan av längtan kan fylla en väldigt viktig funktion. Att få längta efter färska jordgubbar i 8 månader gör att när de väl kommer så smakar de underbart. Dessutom så går ju smaken av en svensk sommargurka inte att jämföra ens med en man köper om vintern. 🙂

 • Reply Sonja Stendera 20 september, 2017 at 07:20

  Att kan ligga i sängen lördagar, söndagar länge och lyssnar till radio och läser blogg och dricker kaffe utan måste
  Att kan uppleva tystheten i den svenska skogen

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 21 september, 2017 at 09:40

   Vad fint det låter, att ligga i sängen länge ibland kan verkligen vara lyxigt. Och skogen! Den är fantastisk! 🙂

 • Reply Klara 20 september, 2017 at 13:43

  Instämmer i vad du skriver!

  Just nu (två småbarn hemma) längtar jag sååå efter lyxen att då sova 9-10 timmar en natt, följt av en tyst frukost med bok och te. Och att själv få stöka runt lite hemma….

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 21 september, 2017 at 09:41

   Olika perioder i livet kräver också olika typer av lyx. Håller tummarna för att du snart får en 10-timmarsnatt med efterföljande långfrukost i lugn och ro. 🙂

 • Reply Mikaela 21 september, 2017 at 07:35

  Jag vill bara säga tack för dina tankar kring detta inlägg och det om måttfullhet. Det är så fint att läsa och gör mig lugnare och gladare efteråt, mer nöjd med mitt liv och min situation helt enkelt. Tack för en inspirerande blogg, har inte följt så länge men ser framemot att fortsätta göra det.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 21 september, 2017 at 09:44

   Så himla fint att höra. Tack! Och välkommen till bloggen. 🙂
   Att riva ner alla höga ribbor och fokusera på livet och det som finns alldeles framför näsan gör allt så mycket enklare. Och vi vill ju såklart ha det så enkelt som möjligt, så att vi kan koncentrera oss på det vi vill göra istället. 🙂

 • Reply Boel 21 september, 2017 at 12:17

  Åhhh så bra skrivet Sofia! Ja vad är lyx egentligen? För mig är lyx att få äta en lång frukost, gå ut i naturen med fika, sjunga och spela (jobbar på att det ska bli vardagsmat dock då jag älskar det), att få bli förälskad, få massage, klappa ett djur (vill ha egna men tills dess), äta på restaurang och dricka champagne! Jag skriver under på varenda ord du säger och tror att vi bara blir olyckliga av för mycket saker. Enkelthet är nyckeln! Kram!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 27 september, 2017 at 08:11

   Så himla fina lyxgrejer du radar upp. Det är verkligen sådant som gör livet rikt. Enkelt och rikt!
   Kram Sofia

 • Reply Johanna 22 september, 2017 at 07:17

  Att bli bjuden på hemlagad mat av goda vänner, att veta att det finns människor som bryr sig om mig, det är en lyx egentligen och som man aldrig får glömma. Ibland kan ett riktigt vackert garn vara lyx och som blir till hemstickade sockor och det känns lyxigt att ha dem på fötterna.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 27 september, 2017 at 14:50

   Att bli bjuden på hemlagad mat av goda vänner måste ju vara en av de finaste lyxer som finns. Relationer är ju faktiskt det viktigaste vi har. <3

 • Reply Trail & Inspiration 24 september, 2017 at 13:10

  Jag måste börja med att säga att jag älskar dina inlägg. De är så ”enkla” men ändå så himla kloka och får en att tänka efter. ♥

  Min vardagslyx är skogen/naturen. Det kan innebära (som senast) att jag spontanparkerar på väg till jobbet, går ut på en mosse i dimman och bara tar 5 djupa andetag och sedan åker vidare igen. 🙂 ♥

  Kram M

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 27 september, 2017 at 14:52

   Men TACK snälla! Vad glad jag blir.
   Naturen är så jäkla fin, men det är lätt att ta den för given eftersom den liksom alltid finns där. Att stanna till och andas när det är vackert ute är något man borde göra oftare. Så att man inte bara rusar förbi och missar allt det fina. <3
   Kram Sofia

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 27 september, 2017 at 15:01

   Och förresten, så var det ju lite synd att vi aldrig hann få till någon träff innan jag flyttade. Vi bodde ju så nära. Men det får bli en annan gång helt enkelt. 🙂

 • Reply Pia 27 september, 2017 at 12:43

  Så sant!!! För mig kan det ibland kännas lyxigt att bara sätta på lite kaffe och sen sätta mig i soffan och läsa eller vad jag nu vill!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 27 september, 2017 at 15:03

   Ja, att faktiskt kunna göra precis vad man vill, få läsa vad man vill och sitta var man vill är ju en frihet som faktiskt är lyxig och tyvärr inte alla förunnat. När man tänker på det, så blir det ännu lyxigare. Frihet är lyx! 🙂

 • Reply Emmy 27 september, 2017 at 16:02

  Tänkte på detta så sent som idag. Jag målade vår gamla ytterdörr och njöt. Blev klar, tittade på den och njöt ännu mer. Att renovera den känns så mycket lyxigare än att beställa en ny. Jag börjar bli en mästare på att njuta av de små jordade tingen och jag mår bara bättre och bättre. Äldre, klokare och mindre konsumerande. Tack för all inspiration och igenkänning i denna blogg.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 september, 2017 at 09:55

   Tack, vad kul att du gillar! 🙂
   Du skriver att du ”börjar bli en mästare på att njuta av de små jordade tingen” jag tror att det där är precis det det handlar om. Att vi måste lära oss det, den förmågan har liksom så lätt att drunkna i allt brus runtomkring. Det gäller att lära sig att plocka fram den och till slut så kommer den förhoppningsvis helt av sig själv. Övning ger färdighet.

 • Reply Stina 1 oktober, 2017 at 11:37

  Så sant. Lyx för mig är känslan jag får när jag gör något som ligger etthundra procent i linje med den jag är. Läsa en bok som ligger nära mig, lyssna på en pod om ämnen som engagerar mig, virka något till någon jag tycker mycket om. KRAM

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 oktober, 2017 at 13:42

   Håller helt och hållet med dig. Det gäller att göra det man själv vill – och inte det man tror att andra vill att man ska göra.
   Kram till dig
   PS. Missade dig på bokmässan, hörde att du var där. 🙂

 • Reply Alicia 4 oktober, 2017 at 08:46

  Det är så himla sant! När jag var liten tyckte jag att is i saftglaset och att åka bil med neddragna fönster var den högsta känslan av lyx. Jätteviktig fråga att reflektera kring tror jag, som just nu är ganska svag i det där mötet med Frestelsen. När det är mörkt och en är trött liksom, och har pengar att köpa godis för, då är det så lätt hänt. Inte för att jag tycker det är fel i sig, men jag personligen behöver verkligen göra det till en lyx igen, istället för en tröst, och vägen mellan infall och belöning måste liksom bli längre för att jag ska kunna uppskatta det igen. Som väntan på att en kaka i ugnen ska bli klar.
  Tack för ett tänkvärt inlägg!

 • Reply Smycken&Skapat 10 oktober, 2017 at 09:52

  Så klokt och fint skrivet.
  Håller med dig, lyx för mig är att ha hela familjen samlad då två av barnen nu bor långt borta. Lyx kan också vara att äta middag tillsammans i ett fredagsstädat hem, att sitta i soffan och se en riktigt bra film som man inte visste fanns, att gå ut i skogen i lugn och ro, kanske med kameran, kanske utan, kanske med matsäck eller inte…lyx för mig är sådant som får mig att må bra och stanna upp i nuet.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 18 oktober, 2017 at 07:24

   Tack! Vilka fina lyxvanor du har. 🙂
   Skriver under på dem, och håller med dig helt och hållet. Dessutom så kostar sådan här lyx inget alls, vilket är en jättestor bonus.

 • Reply Kristin Holt 1 november, 2017 at 08:42

  Så fantastisk blogg du har. Blir glad av å lese her, og se på bildene dine.

  Takk for inspirasjon.

  Og min farmor – hun var svensk. Og het også Hilda.

  Ha en trevlig dag.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 november, 2017 at 07:35

   Tack snälla, vad glad jag blir att du tycker om den. Så fint att din farmor hette Hilda – det är ett fint namn. 🙂
   En fin dag önskar jag dig!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.