minimalism

Att vara ägd av sina ägodelar

 

Alla saker som en har och äger ska tas om hand, förvaras och underhållas på något sätt. Det tar tid och energi. Mycket tid och energi! Vill en lägga den tiden och energin på det så visst, varsågod! Men jag har bestämt mig för att jag inte vill det! Och det är en stor förändring.

Jag har i flera omgångar, de senaste två åren rensat ut onödiga saker i vårt hus. Nu har även min man hakat på och vi har blivit fullkomligt maniska i vårt rensande tillsammans. De senaste veckorna har vi varje ledig stund rensat och röjt i alla skåp, lådor och garderober och närmare 1,5 ton(!!!) har lämnat vårt hem. Och ju mer vi rensar, desto mer vill vi fortsätta att rensa eftersom känslan av befrielse som följer med rensandet är väldigt tillfredsställande. Och det är riktigt roligt eftersom vi märker att det blir så mycket bättre.

Grejerna som vi rensat ut har vi sålt, skänkt och återvunnit. Saker som jag i tidigare utrensningar inte rört var nu mogna eftersom den där ribban för vad vi faktiskt behöver har blivit rätt så låg nu. Vi har kommit fram till att vi faktiskt inte behöver så himla mycket. Allt onödigt ryker, även om det råkar vara något fint. Och den befrielse som infinner sig är alldeles underbar. Jag känner mig fri i sinnet och det känns som om livet blir så mycket enklare.

Vi behöver inte lägga någon tid på att leta efter saker eftersom vi nu vet exakt var de ligger. Och eftersom det inte finns så mycket saker att röra till så är det inga problem att hålla ordning. Så tidsbesparingen är faktiskt enorm eftersom vi svenskar generellt, varje år, lägger många dagar på att bara leta efter saker. Vilket är en väldigt meningslös syssla.

 

Jag behöver inte två tekannor, jag väljer att bara behålla en av dem och i detta fallet blir det den blå-vita.

Jag behöver inte två tekannor, jag väljer att bara behålla en av dem och i detta fallet blir det den blå-vita.

 

En sak som kan vara bra att göra rent generellt innan en börjar rensa, för att inte fastna är att avsätta plats för olika högar att lägga allt som ska bort. Följande kategorier är bra att utgå ifrån:

Skänka: Här lägger du allt som är helt och fint och som du tror någon annan, som du känner eller vem som helst, kan få glädje av. Det finns många organisationer som tar emot skänkta prylar såsom kläder, möbler, böcker eller prydnadssaker mm. Skänker du dit går det oftast också till ett välgörande ändamål, vilket är toppen.
Återvinna/slänga: Frågan är varför en sparar på så mycket skräp utan något som helst värde eller funktion. Återvinn efter material såsom glas, textil, pappersförpackningar, plast mm.
Sälja: Mycket av det en har hemma går fint att sälja. Själv har jag sålt mycket på en lokal säljsida på Facebook, det går snabbt och lätt. Annars finns ju Blocket och Tradera där en kan sälja det mesta. Vi har också samlat ihop en stor hög med saker som vi ska åka på loppis med för att sälja själva, det är en kul upplevelse. Dessutom blir det en del bonuspengar över när en säljer och det kan en ju göra något roligt för.
Kanske: En sån här hög kan behövas för att inte stoppa upp flödet när en är i gång och rensar. Det är saker som du inte riktigt vet vad du ska göra med, saker som du senare kan ta dig tid för att tänka på hur du ska hantera.

 

Köket

Hur många uppsättningar av tallrikar, bestick och kastruller behöver en egentligen? Det är inte särskilt ofta jag har kalas på fler än 12 personer. Om jag har det typ var femte år, så kan jag ju faktiskt låna ihop just de saker som saknas istället för att det ska stå orörda travar med tallrikar och stjäla plats och samla damm, fem år i köksskåpen.

Och skåpet med matlådor ska vi inte tala om, där väller det ofta ut plastlådor över mig när jag öppnar skåpet eftersom jag sparar gamla glasslådor i tanken om att det kan vara bra att ha som matlådor. Nej, det är inte bra att ha 36 lådor, det kommer jag aldrig att använda. Och förresten så är plasten i de där glassbyttorna inte bra att använda till att förvara mat i eftersom de ofta är gjorda i dåliga plaster som släpper i från sig giftiga kemikalier. Spara istället de lådor som är av bra kvalitet och som du tror kan komma till användning, en bonus är att varje gång jag nu öppnar skåpet med matlådor så står det några få antal i prydliga rader istället för det tidigare infernot som gjorde mig nästan vansinnig.

 

Förrådet

Hur mycket julsaker behöver en egentligen? Att döma av de lådor jag hade så kunde en tro att jag pyntade Globen varje år. Nu finns endast en liten låda kvar med saker så att jag kan klä en julgran, ett par-tre tomtar, adventsstakar och stjärnor.

Står det lådor i förrådet som du inte ens vet vad de innehåller? Då vet du förmodligen inte ens om att du har grejerna som är i. Och då är frågan; behöver en de där grejerna då?

 

Garderoben

Det här är ett ställe där jag måste rannsaka mig själv hårt eftersom det är lätt att spara lite för mycket. När jag rensar i garderoben så utgår jag från några olika frågor som hjälper mig på vägen och gör det mycket enklare att ta ställning till om den ska få ha en plats i garderoben eller inte.

 1. Gillar jag verkligen den här eller har den bara råkat bli kvar?
 2. Passar den och sitter bra, eller är jag bara förtjust i färgen, mönstret etc?
 3. Känner jag mig fin och bekväm i den här?
 4. Är den hel?

 

Datorn

Datorn är ju också en slags förvaring. Hur mycket onödiga filer och mejl finns det inte sparade? Det blir lite som att jag inte ser skogen för alla träden.

I inkorgen, som ständigt svämmat över, låg det 1800 osorterade mejl förra veckan. Nu har jag gått igenom allt och slängt merparten och det som skulle sparas har jag sorterat in i mappar. Så nu när jag startar min mejl ligger bara de nya olästa mejlen, då riskerar jag heller inte att missa något viktigt, vilket faktiskt har hänt tidigare. Jag har också avregistrerat mig på alla möjliga mejllistor och nyhetsbrev som jag av någon anledning hamnat på. Inga onödiga mejl ska få ta min energi och tid. Och en extra bonus är att jag nu känner mig lättad varje gång jag öppnar inkorgen, till skillnad från nertyngd som jag kände mig tidigare.

 

Kläderna läggs i olika högar beroende på om de ska skänkas eller återvinnas.

Kläderna läggs i olika högar beroende på om de ska skänkas eller återvinnas.

 

Nostalgi är den värsta fiende en har när det ska rensas och röjas. Det gäller att försöka se “nyktert” på sakerna en samlat på sig under årens lopp. Saker som en ärvt kan vara jobbiga att göra sig av med, men om de ändå bara ligger nerpackade i en låda i förrådet så känns det onödigt. Går sakerna att använda? Använd dem! Och kanske tycker en att sakerna faktiskt är så fula att en inte vill visa upp dem i dagsljuset, då är det ganska självklart att de inte ska behållas. Skicka dem vidare till andra som faktiskt gillar dem och kan få användning av dem.

De där sakerna som är väldigt fina och som en är extra rädd om såsom silverbestick, finporslin eller kristallglas. De är nästan så fina att en inte vågar använda dem och de får därför ligga nerpackade. Det är ju inte klokt! En ska ju använda dem just för att de är så där extra fina, använd dem varje dag så att du får njuta av dem istället!

Att slentrianmässigt tacka ja till saker, bara för att de är gratis, är förödande. Hur ofta gillar en ens de där gratissakerna som en får på mässor, konferenser eller liknande? Våga säga nej! När en väl lyckats rensa ut allt onödigt och fått ordning gäller det att aldrig släppa efter igen. Att kunna stå emot begäret när den där fina vasen på loppis kostar endast 10 kronor, det blir utmaningen. Själv vill jag inte att en endaste pinal ska komma över tröskeln här hemma igen. Om något ska tas in i huset, som inte är ätbart eller komposterbart, så måste något annat ut ur huset för att upprätthålla balansen. Annars är det lätt att det är fullt i skåpen igen efter några år. Nu ska jag banne mig se till att vinna över sakerna och leva ett mycket enklare liv med massor av tid för roligare saker. Jag vill inte vara ägd av mina ägodelar!

//Sofia ♥

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply Anna-Lena 21 mars, 2016 at 10:59

  Nu blir jag otroligt inspirerad! Jag vill också ta tag i all röra här i hemmet men jag har inte orkat eftersom det är så mycket, det ligger så mycket saker i varje skåp att jag inte orkar öppna dem och det i sin tur gör att jag blir trött. Idag blir dagen då jag tar tag i skiten och sätter igång! TACK för sparken!!!

 • Reply Ekologiska Ester 21 mars, 2016 at 15:25

  Vi fick en vattenskada i huset i somras samtidigt som en utbyggnad redan var i full gång så vi blev utkastade i två månader och när vi flyttade tillbaka så bestämde vi oss också för att rensa ut, och jag håller med – det är så befriande! 🙂 jag ska också försöka få in rutinen att alltid göra mig av med något gammalt när jag köper något nytt. 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 22 mars, 2016 at 10:20

   Så tråkigt att ni fick vattenskada, men bra ändå att det trots allt förde något gott med sig. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Josefine 21 mars, 2016 at 15:45

  Vilka kloka ord! Ska nu under våren också ta tag i alla skrymslen och vrår och RENSA.
  Min man är bra på att inte samla på sig en massa men jag är hopplös, allt ska sparas för tänk om utifall att…
  Nä nu blir det ändring och jag ska följa dina tips.
  Tusen tack för den inspiration som du ger!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 22 mars, 2016 at 10:22

   På något känns det lite enklare att ta tag i sådant här på vårkanten. Allt föds på nytt och ljuset återvänder och det ger energi, det gäller att passa på. Jag blir så glad över att jag kunde inspirera. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Christine Ryder 21 mars, 2016 at 20:45

  Jag tycker också det känns skönt att rensa…en mental sak för mig. När jag är ledsen eller arg eller något liknande åker alltid något ut. Ibland är jag förvånad att det liksom inte märks fastän jag rensat. Men åh andra sidan har man ju mest sakerna i lådor. Jag har som mål att rensa hårt på vinden Jag använder nog det mesta där uppe, men det är en himla röra eftersom jag bara liksom skickat in det där utan någon logik. Tack för inspiration…att rensa hjärtat och rensa vinden och garderoberna känns mer aktuellt än någonsin.. <3

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 22 mars, 2016 at 10:25

   Vad bra att ilskan kan fungera som drivkraft för rensandet. Det är verkligen mentalt stärkande att rensa upp, när en inte har lika mycket att hålla ordning på känns hela livet lättare på något sätt. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Malin 21 mars, 2016 at 21:41

  Alltså wow, så himla inspirerande inlägg!

 • Reply Efwa 21 mars, 2016 at 22:28

  Wow, 1,5 ton var inte illa. Gissar att det blir något liknande här om jag tar tag i allt. Bor i ett gammalt hus där det finns saker på vinden efter generationer av människor som bott här och att det aldrig blivit tömt när någon ny flyttat in. En stor nackdel när ett hus funnits i släkten sen mitten av 1800-talet. Tyvärr är stoor del bara skräp men jag kämpar på. Försöker att aldrig lämna huset utan att ha med mig något till återvinningen eller 2hand. Ser verkligen fram mot den riktiga frihetskänslan när jag någon gång blir klar.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 22 mars, 2016 at 10:33

   När huset är gammalt och det gått i generationer förstår jag att det fyllts på. Bra tips att aldrig gå tomhänt ut. Många bäckar små … 🙂
   Lycka till och kram!

 • Reply Anna 22 mars, 2016 at 09:06

  Vilket härligt inlägg. Jag ser fram emot när jag ska ta tag i min rensning. Jag har precis flyttat till en ny lägenhet och min tanke är att för varje kartong jag plockar upp noga värdera de saker jag ställer in i skåpen. Målet är väl att minst häften ska bort 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 22 mars, 2016 at 10:34

   Ja, när man flyttar får man liksom en “gratis” chans genom att välja att inte ställa in de överflödiga prylarna i skåpen. Bra mål med hälften. Hoppas att det går fint! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Anette 22 mars, 2016 at 11:50

  Säger som alla andra; väldigt inspirerande inlägg! Och många bra tips, som jag tacksamt tar emot! Det är så lätt att tänka att man behöver mer utrymme för förvaring, när det man behöver i själva verket är färre saker… Förra helgen städade jag ur två skåp och hittade grejer jag knappt ens visste vad det var. O_0 Vilken befrielse att bli av med dem och få slänga gammalt skräp! Nästa punkt på min rensarlista är badrumsskåpet. Och sedan förrådet i källaren, där jag nu inte ens kommer in för att det är så mycket grejer… *pust*.

  Jag längtar också efter att precis som du göra en grundlig inventering bland alla mina ägodelar, rum för rum!
  Se vad jag egentligen behöver, vad jag faktiskt använder och vill ha. Åh, jag blir lättad av att bara tänka på det!
  Även om det är mycket jobb så är det ju så värt det – den där sköna känslan att veta vad man har och var man har det. Och som du säger så frigör det både tid och energi. Tänk bara så mycket enklare det blir att städa när man inte har prylar i varje hörn! : )

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 24 mars, 2016 at 07:03

   Tack, vad kul att du gillar det. det är precis som du säger, vi behöver inte mer utrymme – vi behöver färre saker.
   Det är verkligen en skön känsla, och jag har till och med tyckt att det varit roligt eftersom jag känt att det gjort så stor skillnad – både för utrymmet och i sinnet. Stort lycka till med din utrensning! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Cajsa Lovehav - Gröna Moment 24 mars, 2016 at 11:40

  Hej!
  Så kul att du börjat minimalisera. Jag är själv gott i gång men borde verkligen ta tag i inboxen på mailen! Det blev jag lite mer inspirerad till nu!

  Lyssnar du på Pod? Du har säkert hört talas om “The minimalists”- Det här är ett podcastavsnitt av dem som jag verkligen uppskattade: http://onpoint.wbur.org/2016/02/16/minimalism-the-minimalists-less
  Kanske något att lyssna på under påsken?:) (Det går att lyssna online)

  Allt gott:)

 • Reply Hanna 29 mars, 2016 at 06:40

  Vilket bra och inspirerande inlägg. Jag tror verkligen jag skulle må bra av att sätta igång och rensa. Har tänkt att jag ska sätta igång och det inlägg ger mig många tips!

 • Reply Pia 29 mars, 2016 at 09:01

  Väldigt inspirerande inlägg :). Jag har två förråd och har nu börjat tömma det där extraförrådet för att sedan kunna säga upp det. Har lagt däcken på hotell så slipper jag kånka på dom och sparar istället på ryggen och knäna. Skänker bort möblerna som står i förrådet och tänker mig faktiskt att jag ska kunna stå på bakluckeloppis i maj och bli av med grejer “en masse” :). Sen ska givetvis förrådet som hör ihop med lgh också tömmas. Jag vill ha det luftigt i fortsättningen. Gör lika på landet och tömmer rum för rum. Det tar tid men det måste det få göra – vill ju gärna sortera och organisera det som blir kvar och inte bara hysta in det i en låda i en enda röra.

 • Reply Vad är egentligen bra att ha? - Hildas 23 november, 2016 at 08:29

  […] så har jag sedan några år tillbaka gjort en helomvändning. Alla prylar tar min energi. Som jag tidigare skrivit så har jag rensat, rensat och rensat. Många av mina prylar har fått nya ägare. Och det känns […]

 • Reply Minimalisterna 9 december, 2016 at 22:26

  Apropå den här meningen i texten ovan: “Saker som jag i tidigare utrensningar inte rört var nu mogna eftersom den där ribban för vad vi faktiskt behöver har blivit rätt så låg nu.”
  Vi brukar säga att fenomenet beror på att minimalism är som att skala en lök. Efter varje rensning hittar du ganska raskt ytterligare onödiga prylar att göra dig av med som du tidigare trodde var oumbärliga, för varje bortprioriterat onödigt fokus inser du att det finns ytterligare distraktioner som kan skalas bort till fördel för det som verkligen betyder något, och bakom varje ny insikt gömmer sig en ytterligare och ofta djupare nivå av insikter kring dina egentliga behov och prioriteringar.
  http://minimalisterna.se/att-leva-minimalistiskt-ar-som-att-skala-en-lok/

  Och behöver du tips och råd kring utresning av de svåra nostalgi- och minnessakerna så har vi några att bjuda på i inlägget nedan:
  http://minimalisterna.se/nostalgi-och-minnessaker/

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 december, 2016 at 09:19

   Haha, vad lustigt. Vi pratar också om rensandet som en lök, här hemma. Det går liksom inte att skala bort vissa lager innan det utanför är bortskalat. Det är en bra metafor. 🙂
   Tack för lästips. Ska kolla in dem. 🙂

 • Reply Anette 28 januari, 2017 at 14:51

  En sån fin blogg du har! Hittade hit av en slump men skall absolut fortsätta att läsa! Katterna är otroligt fina dessutom, vilken bonus!🐱
  Det där med att rensa ut, “döstäda” som folk sa förr, är verkligen en viktig fråga. Jag har själv ärvt en del saker senaste tiden och inte hunnit sortera, varken i tanken eller i verkligheten. Tack för dessa peppande inlägg, jag vet ju hur skönt det är när en väl bestämt sig för var en ska börja!😊

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 30 januari, 2017 at 08:18

   Så roligt att du hittat hit och att du trivs här. Du är varmt välkommen!
   Stort lycka till med sorterandet och rensandet bland alla nya ting som kommit in i ditt liv. Det är ju så skönt när det är gjort. 🙂

 • Reply Minimalism - vad är det egentligen? - Hildas 22 augusti, 2017 at 09:54

  […] Att vara ägd av sina ägodelar […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.