lantliv

Att vara sin egen bonde

Det är underbart så här i skördetider, att kunna äta sin alldeles egen mat. Tomater, gurkor och paprikor som jag odlat på egen hand smakar himmelskt gott. Brödet har jag bakat själv, med mjöl från en kvarn bara ett par mil bort och är superlätt att slänga ihop, receptet hittar du här. Äggen kommer från några glada hönor bara en bit härifrån.

Det är så jag vill ha det mest hela tiden; att vara sin egen bonde eller köpa den från lokala odlingar utan en massa konstgjort. Dock är det lättare sagt än gjort. Men visst vore det en dröm med ett självhushåll 🙂

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Sofie 16 augusti, 2013 at 06:26

  Jag drömmer också om att bli min egen "bonde". Det är så gott med egenodlat, jag har bara en liten balkong men jag försöker odla så mycket jag kan där. Fin bild!!

 • Reply elinazambia 16 augusti, 2013 at 07:13

  Jag bor på en gård i zambia, och det är härligt när man ibland vid matlagningen inser att i princip allt förutom salt och matolja faktikskt kommer från gården! En verklig lyx! Ditt bröd ser supergott ut! /Elina

  • Reply hildashem.se 16 augusti, 2013 at 07:17

   Wow, vad häftigt! Det vore något att sträva efter 🙂

 • Reply Anonym 16 augusti, 2013 at 07:22

  Härligt! Brödet är jättegott & såå enkelt att baka…det har blivit en klassiker här hemma =)
  Annalena

 • Reply Anna Svensson 16 augusti, 2013 at 08:50

  Ja håller med dig, självhushåll vore drömmen! Brödet ska jag absolut testa, tycker det är svårt att hitta bra brödrecept.
  Kram
  //bara anna

 • Reply Gunilla 16 augusti, 2013 at 09:57

  I natt har vi haft påhälsning av rådjur. De gillade också
  mangolden! Förut har de fejat på nyflyttade havtornsbuskar och brutit sönder dem. Nu får det bli en
  "fågel"skrämma till natten. Mycket bär har vi iallafall kvar 🙂
  Gunilla

 • Reply Dagar av lycka 16 augusti, 2013 at 10:42

  Det vore sannerligen en dröm!

  önskar dig en fin fredag! kram Anna

 • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 16 augusti, 2013 at 16:42

  Underbart – det ser fantastiskt ut! Och jag håller med – skulle helst äta av egenodlat hela tiden om det räckte 😉 Kram och trevlig helg

 • Reply Annette - MyRoseValley 17 augusti, 2013 at 06:39

  Visst är det en fröjd att kunna servera sig själv mat från sina egna odlingar. Vi har ett stort trädgårdsland och jag känner mig så lyckligt lottad som kan ge denna gåva till mina barn. ATt dom får vara med från frö till planta och frukt och sen kunna springa ut och plocka "6 morötter, en skål gröna bönor, 2 plantor med potatis, en bytta med sallad, en skål tomater och ja… ta lite basilika och gruaslök också när du ¨ndå håller på". Och det bästa av allt – vi vet att det inte är besprutat eller fyllt av konstiga kemikalier i jorden. Här kör vi med äkta komocka och hönsskit. Det sätter bra smak på grejjerna.
  Annette
  My Rose Valley
  PS Har följt dig ett tag här men inte varit så aktiv i kommentarsfältet. Det blir nog mer tjat från mig här i framtiden. 😀 Gillar.

 • Reply Åse Balko 17 augusti, 2013 at 08:06

  Vilken lyx att få äta det man har odlat själv!

 • Reply ANNA 17 augusti, 2013 at 13:35

  Fast det behöver ju inte vara så svårt och krångligt som många tror heller. Jag tror att man bör börja i änden med att kolla upp vad som finns att tillgå lokalt (oavsett om man kan odla något själv eller ej). Ortens Hushållningssällskap borde kunna hjälpa till lite med info eller om man bor på en ort där "Bonden i Stan"-marknader finns. Nästan överallt i vårt land finns det lantbrukare precis utanför städerna som gladeligen säljer av sitt odlade, det brukar bli billigare än att köpa i affärerna dessutom. Om man äter kött kan man efterlysa sånt genom vänner etc, många jägare säljer gärna av det de fällt.

  Man kan ju dessutom själv välja att lägga tid på att nyttja allemansrätten för bär och svamp och gynna lokala producenter av olika matvaror (även av annat, det är bara att kola runt vad som finns där man bor) och om man gör det ihop med vänner kan det både sporra och ibland även underlätta (köpa storpack, bara ta en bil när man ska handla osv).
  Att göra egna inläggningar/sylt/saft etc är ju både godare, roligt och billigare än att köpa färdigt. Antingen jobbar man med sånt man dratt upp själv eller så köper man råvaror (lokala och i säsong) och gör eget av.

  Jag har en fundering att i höst utmana några vänner att göra något matigt typ "Gör din favoritinläggning i lika många burkar som vi är personer" å så träffas hela gänget lämnar över burkar, fikar och pratar kring det hela. Jag vet många som gör så med kakor (det är rätt vanligt i både England och USA). Till jul kan man göra samma sak med julgodis, alla gör en sort var fast så det räcker till alla i gruppen.

 • Reply Helena 17 augusti, 2013 at 14:34

  oj vad gott! far prova pa att baka brodet nu!
  Halsningar ifran England!

 • Reply Anette Ryan 18 augusti, 2013 at 06:50

  Kan ju inget annat än att instämma med vad du säger. Inget smakar så gott som egenodlade grönsaker. Just nu nöjer vi oss med köpetomater och de smakar verkligen inget alls och så är de hårda och trista. Kan knapt vänta tills det blir dags för oss. Plantera i oktober och börja skörda i dec/januari. Längtar!
  Kram ANette

 • Reply Queen of Kammebornia 18 augusti, 2013 at 17:35

  Visst är det härligt! Jag skrev om min vän Pernilla häromdagen, som satsar på sin odling 🙂
  http://queenofkammebornia.se/2013/august/vaxtkraft-2.html
  Kram!

 • Reply Fröken Pyssel 18 augusti, 2013 at 19:06

  Det vore verkligen supermysigt! Förutom att jag hatar att pyssla med växter och sånt, men det vore perfekt om sambon fick för sig att han älskar det. Har hört om män som får 30- och 40-årskriser och börjar odla och bygga växthus. Vid 30 hände inget så jag får väl vänta några år till då.. 😉

 • Reply Min KuriÅsa Värld 18 augusti, 2013 at 19:31

  Vardagslyx! Ser smaskigt ut alltihop. Har i alla fall lite örter på balkongen i år:)
  Kram Åsa

 • Reply Tankekatten 18 augusti, 2013 at 19:54

  Visst är det så gott och värt allt pyssel. Att få hålla på med växterna är mysigt och så får man dessutom bra mat på bordet. Det finns så mycket mark i Sverige på nära håll i trädgårdar osv som inte utnyttjas till grönsaker. Fler borde börja odla mer själva 🙂

 • Reply ann 19 augusti, 2013 at 04:45

  Det ser dejligt ud 😀

  Til næste år bliver det også egenodling her hos os. Et spændende projekt som står for døren, da bearbejdning af jorden, starter her i hösten.

  Kram til dig

 • Reply Anna Ceder 22 augusti, 2013 at 19:53

  Det där ser verkligen superhärligt ut, vilken frukost! Lyx att äta egenodlat!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.