Varje vår när det är dags att inhandla årets fröer till grönsaksodlingarna så kan jag inte låta bli att lockas av, för mig, nya och spännande växter. Jag vill alltid testa något nytt.
Årets ‘nya’ blev bärmålla, även kallad smultronspenat. Jag förkultiverade den inomhus i mars och det växte väldigt långsamt och jag tyckte att den var rätt tråkig. Men så fel jag hade. Vilken otroligt kul växt, och vacker med sina nästan lysande cerisröda bär. Eftersom jag är praktisk av mig och vill kunna äta allt jag odlar så är ju denna en jackpot eftersom man kan äta både bladen och bären.
Bladen kan man använda på samma sätt som man använder spenat i varma rätter såsom soppor, pastasåser, grytor och lasagne. Bären är väldigt tilltalande utseendemässigt. De ser nästan ut som söta karameller där de växer rikligt längs stjälken. För att vara ärlig så ska jag säga att de inte smakar jättemycket, men jag har ändå använd dem mycket i smoothies. De är perfekta “utfyllare” eftersom de är ganska stora, många och lättplockade. Att mixa dem tillsammans med jordgubbar/hallon, banan och kokosmjölk är toppen. Och gott! Jag rekommenderar dig faktiskt att odla bärmålla.

//Sofia ♥
9 Comments
Spännande, den har jag aldrig sett förut. Jag gillar tanken med att man ska äta det mesta i trädgården, det är mitt mål med min trädgård med.
Kram Linda
Ja, det är en bra tanke. Nu gäller det bara att hinna äta upp och ta till vara på allt 🙂
Kram Sofia
Full pott, alltså 🙂 Går att äta hela växten och är dessutom en färgklick i trädgårdslandet/rabatten. Den ska jag absolut lägga på minnet, alltså skriva ner 😉 till nästa år. Tack för tipset!
Vilken spännande växt. Gillar också när man kan äta det man odlar.
Fin dag till dig
Kram
Annie
Den ska jag minsann testa nästa år!
I have never seen this before!!! It looks so beautiful….
Vilken spännande växt, helt okänd för mig. Smart att kunna ta till vara på allt som planteras i trädgården, det ska jag ta med mig till nästa års inhandling av växter. Tack för fin inspiration!
Men å sådana måste jag prova nästa år. Ett tips från mig är djungelgurka. De sötaste små minimelonerna med smak av gurka och tomat enligt mig.
Haha, jag sökte på bärmålla och hamnade här. Vi undrade var i hela friden de hade kommit från, det dök plötsligt upp några stycken i ett nyanlagt land jämte berget! Jag stiftade bekantskap med dem för första gången hos Lillemor Lindskog i tisdags, slumpen är som vanligt ingen tillfällighet! 😊