odling

Bärmålla – en ny bekantskap

odla bärmålla

 

Varje vår när det är dags att inhandla årets fröer till grönsaksodlingarna så kan jag inte låta bli att lockas av, för mig, nya och spännande växter. Jag vill alltid testa något nytt.

Årets ’nya’ blev bärmålla, även kallad smultronspenat. Jag förkultiverade den inomhus i mars och det växte väldigt långsamt och jag tyckte att den var rätt tråkig. Men så fel jag hade. Vilken otroligt kul växt, och vacker med sina nästan lysande cerisröda bär. Eftersom jag är praktisk av mig och vill kunna äta allt jag odlar så är ju denna en jackpot eftersom man kan äta både bladen och bären.

Bladen kan man använda på samma sätt som man använder spenat i varma rätter såsom soppor, pastasåser, grytor och lasagne. Bären är väldigt tilltalande utseendemässigt. De ser nästan ut som söta karameller där de växer rikligt längs stjälken. För att vara ärlig så ska jag säga att de inte smakar jättemycket, men jag har ändå använd dem mycket i smoothies. De är perfekta ”utfyllare” eftersom de är ganska stora, många och lättplockade. Att mixa dem tillsammans med jordgubbar/hallon, banan och kokosmjölk är toppen. Och gott! Jag rekommenderar dig faktiskt att odla bärmålla.

 

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Hemma på Ekbacken 12 augusti, 2014 at 06:23

  Spännande, den har jag aldrig sett förut. Jag gillar tanken med att man ska äta det mesta i trädgården, det är mitt mål med min trädgård med.
  Kram Linda

  • Reply hildashem.se 12 augusti, 2014 at 06:32

   Ja, det är en bra tanke. Nu gäller det bara att hinna äta upp och ta till vara på allt 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Min Lilla Kokvrå 12 augusti, 2014 at 10:29

  Full pott, alltså 🙂 Går att äta hela växten och är dessutom en färgklick i trädgårdslandet/rabatten. Den ska jag absolut lägga på minnet, alltså skriva ner 😉 till nästa år. Tack för tipset!

 • Reply Choices by Annie 12 augusti, 2014 at 13:15

  Vilken spännande växt. Gillar också när man kan äta det man odlar.
  Fin dag till dig
  Kram
  Annie

 • Reply Anonym 12 augusti, 2014 at 16:37

  Den ska jag minsann testa nästa år!

 • Reply cafenoHut 13 augusti, 2014 at 08:46

  I have never seen this before!!! It looks so beautiful….

 • Reply min tekopp 13 augusti, 2014 at 20:57

  Vilken spännande växt, helt okänd för mig. Smart att kunna ta till vara på allt som planteras i trädgården, det ska jag ta med mig till nästa års inhandling av växter. Tack för fin inspiration!

 • Reply Mia 15 augusti, 2014 at 20:45

  Men å sådana måste jag prova nästa år. Ett tips från mig är djungelgurka. De sötaste små minimelonerna med smak av gurka och tomat enligt mig.

 • Reply Monica 28 juli, 2019 at 11:31

  Haha, jag sökte på bärmålla och hamnade här. Vi undrade var i hela friden de hade kommit från, det dök plötsligt upp några stycken i ett nyanlagt land jämte berget! Jag stiftade bekantskap med dem för första gången hos Lillemor Lindskog i tisdags, slumpen är som vanligt ingen tillfällighet! 😊

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.