djur & natur, odling

Bli av med mördarsniglarna

För ett tag sedan skrev jag om hur jag utlyst krig mot mördarsniglarna som för första gången gjort entré i vår trädgård. Då fick jag en massa bra tips av er och under sommaren har jag testat olika metoder och nu hittat det som passar mig bäst för att bli av med de små monstren.

Eftersom jag vill leva ett så ekologiskt liv som möjligt var gift inte alls aktuellt. Så det är mycket handkraft som gäller. Strax innan skymning varje kväll går vi ut med en hink och tång och plockar upp alla mördarsniglar vi hittar, efter det häller vi kokande vatten på dem alternativt några skopor tösalt så dör de.

Jag har också strött gräsmattan – och i synnerhet de ställen där de brukar vara – med ”Snigelfritt”, blå små pellets som sniglarna gillar och som gör att de känner sig mätta och låter bli trädgårdens växter och istället svälter ihjäl. Som komplement till detta gillrade jag även en ölfälla som fick stå bland mina grönsaksodlingar, och visst var det några som trillade i den.

Man får väl helt enkelt testa sig fram vad som passar bäst. Här kommer några av de tips som ni delade med er av:

 • Klipp dem på mitten, men plocka upp dem sedan annars kan äggen som de eventuellt bär på kläckas och en massa nya sniglar kommer till.
 • Skaffa ett par myskankor, tyckte Emelie, de är de enda som äter mördarsniglarna och de kan äta några hundra om dagen.
 • Mest virkat tipsade om grön curry som sniglarna tydligen ska gilla med inte tåla, så om du ätit någon rätt med grön curry kan du ställa ut resterna i en plastbunke.
 • Sniglar ska tydligen ogilla koppar, enligt MammaElva, så om du har några ställen där du inte vill ha dem kan du inhägna det med koppartråd.
 • Torrt sågspån ska tydligen ogillas att kräla sig över, så om du strör ut det där du inte vill ha dem ska det hålla sniglarna borta, tipsade Heko.
Här finns en hel sida om mördarsniglar. Kolla där om du vill veta mer >>
//Sofia ♥
Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Vanja 21 augusti, 2012 at 06:50

  Tack för dessa tips! Jag har så många sniglar här så jag förstår inte hur jag ska bära mig åt för att bli av med dem. jag vill inte heller använda gift och inser att det nog är dags att börja plocka varje dag. Puh!!!!

  Vänligen
  Vanja

 • Reply Veronica 21 augusti, 2012 at 07:00

  Hur kunde du veta att jag behövde snigeltips? =) Vi håller på och flyttar och vi får en liten söt, för tillfället, helt nergången uteplats och det är hur mycket mördarsniglar som helst. Klippa dem itu kan jag bara inte med att göra, ankor gillar nog inte grannarna, men sågspån ska jag pröva. Tack för tipset!

 • Reply Klockarbarn 21 augusti, 2012 at 07:56

  Min mamma bor en bit från mig och har massor av sniglar. Jagh ar inte sett till en enda i min trädgård och det är jag tacksam för. Å andra sidan finns inget att äta hos mig.
  Mamma handplockar sniglarna och lägger dom i en behållare med ättika. De dör direkt. Utöver detta så har hon en hund som är behjälplig med att markera ut sniglarna. Hunden går och letar upp dom. Det tycker jag är häftigt. Svamphundar har jag hört talas om men snigelhund….

  • Reply hildashem.se 21 augusti, 2012 at 08:00

   Åh, vad bra med en snigelhund. Jag har försökt uppmana mina katter till att hjälpa till … men de verkar strunta högaktningsfullt i vad jag vill 😉

 • Reply MammaElva 21 augusti, 2012 at 09:15

  Vi har ju hela stans sniglar på just vår tomt så jag har testat de mesta. 🙂 Kram på dej!

 • Reply Marianne 21 augusti, 2012 at 09:41

  Fortfarande -peppar peppar- så har vi klarat oss!
  Runt omkring kommer dom krypandes in i trädgårdarna så det är väl bara en tidsfråga:(
  Har tipsat flera stycken om ankor och den gröna curryn som jag läste om när du startade ditt krig, får väl se om någon prövat det;)
  Kram

 • Reply fianathome 21 augusti, 2012 at 10:20

  Om jag nu vore snigel, så ville jag helst dö i en massa öl – eller varför inte gott vin ;P
  Vi bor i naturskyddsområde och det är både sniglar och rådjur som kalasar här – men det blir ju aldrig ensamt.
  Ha en god snigeljakt. "Lilla snigel akta dig"…:D
  kram

  Fia

 • Reply bakom berget 21 augusti, 2012 at 11:34

  Dom drar fram i stora horder dom där äckliga krypen. Vissa kvällar finns det hur många som helst och sen ser jag dom inte på ett par dagar igen. Jag spar sköljmedelsflaskor som jag häller vatten i till hälften. Sen plockar jag sniglarna och stoppar ner i flaskan. Vrider sen igen korken och lägger den i soptunnan. BORTA!
  Ja, jag vet…..Sopsorteringen….Men i det här fallet skiter jag högaktningsfullt i det. Sniglarna dör (drunknar) och sen försvinner dom i förbränningen.
  Jag är lite rädd att jag bara lockar hit ännu fler om jag bjuder dom på öl. Öl luktar ju.
  Det är synd att vi fick hit dessa odjur, men vi kämpar väl vidare med våra små knep.
  Ha det gott!
  Kram Åsa.

 • Reply FruNeroLindström 21 augusti, 2012 at 12:34

  Usch, vi har bara några enstaka då och då som tur är.
  Brukar plocka upp dem i bajspåsarna när jag plockar hundbajs efter Dixie. Kanske blir en festmåltid för dem, inte vet jag. Men sen knyter jag ju ihop och slänger dem.
  Hoppas du får en härlig tisdags eftermiddag, Kram Malin

 • Reply en matsked grejer 21 augusti, 2012 at 19:45

  De flyttade in i min trädgård förra veckan…. Så otroligt trist!

 • Reply Fröken Kråknäs 21 augusti, 2012 at 20:01

  Jag är livrädd att de ska hitta till mig (och det lär de väl göra någon gång) eftersom jag är så vansinnigt blödig och inte klarar av att döda nästan något levande (mygg och flugor klarar jag av). Om det nu skulle bli så är jag tacksam över alla tips (som någon annan i familjen ska få använda sig av).

  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kram Katarina

 • Reply Lisa-Maja 22 augusti, 2012 at 07:26

  Måste bara kommentera…
  Klipp sniglarna och plocka upp dem! Det minst smärtsamma!!
  Att låta dem dö i salt är fruktansvärt plågsamt.
  Vi har extremt många hos oss och några hundra varje kväll och morgon har fått sätta livet till när jag med sekatör och plastkasse gått på snigeljakt. Nu på sensommaren har antalet minskat… och jag har tröttnat. Åtskilliga blommor har strukit med på grund av sniglarnas framfart bl a i princip allt som jag sådde tidigare och Stjärnflockan stympades rejält.
  Hittade 4 sniglar i källaren häromdagen…med tanke på att varje snigel ger 400 avkommor så känns det rätt skönt att jag fick bort dem.

  //lisamaja

 • Reply Jen 22 augusti, 2012 at 10:45

  Usch! Att klippa dem itu är det mest humana sättet att döda en snigel på. Nog för att de förstör men de är trots allt levande individer. Man får försöka lära sig att leva med naturen och dess djur.
  Här löser vi problemet med halm, det gillar de inte att krypa på. Ett annat tips är att krossa vitlöksklyftor i vatten och göra ett avkok på. Ta sedan ett par teskedar av vattnet och blanda med nytt vatten i en sprayflaska och spraya på växterna man inte vill ha uppätna. Sniglarna ratar det.

 • Reply Berit S 28 augusti, 2012 at 10:39

  Hej alla snigelhatare! För ca 7 år sedan hade vi ungefär 300 mördarsniglar i trädgården (på ca 2000 kvm) per kväll. Vi tröttnade och la ner trädgården. Nu med Snigelbaren har vi kanske 5 i veckan i hela trädgården. Vi placerar Snigelbarerna utefter tomtgränsen där sniglarna går in och det fungerar. De kommer aldrig in i trädgården.

  • Reply hildashem.se 28 augusti, 2012 at 10:44

   Hej Berit! Vilken bra historia! Jag har också tittat på sådana och funderat att skaffa det om det blir värre. Härligt att ni nästan lyckats bli av med dem 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.