mina funderingar

De begagnade föremålens dragningskraft

 

Om jag skulle försöka räkna hur många loppisar och auktioner jag har sprungit på i mitt liv så skulle siffrorna inte räcka till. Men så är det ju också mitt största intresse. Även om jag går lottlös från en loppis eller auktion – ja, det händer faktiskt – så känner jag mig oftast ändå nöjd. Visst är det kul att få fynda och handla fina saker men halva nöjet är att få titta på alla saker som ligger där i olika lådor. Fingra på föremålen och fundera över vad de kan ha använts till, vem som har ägt dem och vad den varit med om. Tänk om föremålen kunde tala. Vilka historier man skulle få höra.

På auktioner så är det ofta dödsbon som säljs; det är alltså föremål från ett och samma hem. Föremål som har spenderat hela sitt liv tillsammans under samma tak och som under några timmar som auktionen pågår sprids för vinden åt olika håll och till nya hem. Det är både sorgligt och upplyftande på samma gång. Sorgligt för att det är någons människas samlande under ett helt liv som säljs för spottstyver. Men upplyftande för att man vet att prylarna kommer till användning på nytt och uppskattas i någon annan människas hem.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Sofia 11 juni, 2011 at 07:23

  Så sant : ) kram på dig och ha en bra dag : ) Sofia

 • Reply MaddeSign 11 juni, 2011 at 07:30

  Åh, vad du inspirerar mig att gå på auktioner!

  När jag var yngre så älskade jag också att gå, men sen barnen kommit, så har det inte blivit av…

  Det får det bli ändring på!

  Kramiz Madde

 • Reply the shed 11 juni, 2011 at 08:13

  Jag är ju en loppistokig en, så jag håller med.
  Men auktioner har jag inte tålamod med, jag vill ha mina prylar utan att vänta och kanske ändå inte få dem..

  Ha en go helg!

 • Reply The Rosegarden in Malevik 11 juni, 2011 at 08:42

  Hej Sofia
  Javisst e de svårt att motstå gamla vackra saker 🙂
  Hoppas helgen e bra
  å missa inte

  S
  A
  T
  U
  R
  D
  A
  Y

  S
  H
  O
  W

  O
  F
  F

  VÄLKOMMEN 🙂
  Håkan

 • Reply Lisa-Maja 11 juni, 2011 at 08:49

  Vilket fint inlägg!
  Det är så sant det du skriver…jag funderar ofta så när jag går på auktioner…värdet för en, blir ett annat värde för en annan. jag tycker det är så viktigt att man förvaltar det gamla på ett bra sätt, återanvänder. Jag har så många skräckexempel i min närhet att det för mig har blivit ännu viktigare, just det där med förvaltande på rätt sätt och ett bra sätt.

  Jag hade missat det där med Pingstafton idag…

  …men jag önskar Dig en härlig Pingsthelg!
  //lisamaja

 • Reply Villa Carl Larsson 11 juni, 2011 at 09:12

  Ja visst är det ändå mest fördelar med att sakerna återvinns. Ändå tycker jag det köps ofantligt mycket nya saker till hemmen också. Vart tar alla saker vägen egentligen. Har varit på soptippen i och med bygget nu ett par gånger och det finns så sjukt mycket skräp att man blir mörkrädd. Så tacka vet jag om man kan återanvända saker/möbler. Tyvärr börjar gamla saker bli nästan dyrare än nya och då förstår jag om man hellre köper nytt och fräscht.

  Ha en bra dag. Kram Josefin

 • Reply Johanna Stålros 11 juni, 2011 at 09:24

  Klockrent det du skriver! alla föremål har verkligen en historia….Vad olika vi människor värdesätter olika saker, det som är skräp för den ena är en skatt för den andra….För mig är de gamla föremålen oemotståndliga;) Kram Johanna

 • Reply Barnens Hjältar 11 juni, 2011 at 09:43

  Ja och det bästa är när man hittar en gammal loppis som verkar undgått att höja priser efter popularitet och annat! Ha en fin lördag!

 • Reply Anette Ryan 11 juni, 2011 at 09:45

  Så sant, så sant. Jag blev lite filosofisk av det du skrev och började tänka på alla saker som jag tagit med mig till andra sidan jorden och som har en helt annan typ av historia bakom sig än den vi lever här liksom. Blir spännande att delge mina tjejer någon dag.
  Trevlig helg!
  Anette

 • Reply Hanna 11 juni, 2011 at 11:51

  så sant det du skriver.
  Kram
  Hanna

 • Reply Benedikte og Lena 11 juni, 2011 at 11:57

  Fin blogg 🙂

 • Reply STENLYCKA 11 juni, 2011 at 13:00

  Jag älskar också gamla vackra slitna ting, gärna med en historia.
  Önskar dig en och din familj en fin Pingshelg!
  Kram Raina

 • Reply Terese 11 juni, 2011 at 15:40

  Tack för tipset!

 • Reply popetotrora 11 juni, 2011 at 16:25

  Håller helt med dig. Loppis är underbart! 🙂

 • Reply meas vardag 11 juni, 2011 at 16:41

  Älskar loppisar men blir stressad och rastlös på auktioner. Behöver öva kanske… 🙂

 • Reply VitaVardagen 11 juni, 2011 at 16:42

  Ja det är häftigt vad alla ting bär på för historier och hur mycket bättre vår värld mår av att vi tar hand det gamla istället för att bara köpa nytt. Träkistan på bilden är hur vacker som helst! Hoppas du har en riktigt härlig lördagskväll! Kram Johanna

 • Reply Fru Vallmo 11 juni, 2011 at 16:42

  Håller med dig. Har faktiskt haft samma funderingar och känslor när jag har fått en otrolig välskött fynd.
  Önskar dig en fin lördagkväll!
  Kram Ute

 • Reply Ensamma mamman 11 juni, 2011 at 18:12

  Vilken underbar blogg jag har hittat in i. Tänk att jag aldrig har varit här innan! Men jag kommer absolut tillbaka. Kram

 • Reply Fiffiga Systrar 11 juni, 2011 at 19:15

  Hoppla! Såg att våra inlägg handlade om samma sak i kväll! Jag håller med! Kram

 • Reply VillaKarlslund 11 juni, 2011 at 20:10

  Håller helt och hållet med:))
  Ska försöka komma iväg på nån
  auktion i sommar,det var länge sedan.
  Men nu blev jag inspirerad efter ditt fina inlägg:)

  Ha en fortsatt fin helg
  Kram Tina

 • Reply Cajsas Faster 12 juni, 2011 at 06:17

  Inbillar mig att många skulle bli så glada om nån tyckte om deras kära ägodelar efter dem.

  (precis som en del tycker man är helhispig som spar gammalt skräp:))

  Ha en bra dag! Marie

 • Reply Ulle 16 juni, 2011 at 17:11

  Tack snälla, Jag blev faktiskt väldigt nöjd själv! Det är så himla roligt och grejja och skapa nytt liv åt gamla möbler. Därför älskar jag second hand. Jag vill bara säga att du har en super fin blogg den inspirerar mycket!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.