hållbart liv

Den fantastiska delningsekonomin

kolloborativ ekonomi

 

Ur ett hållbarhetsperspektiv är det något fantastiskt som håller på att hända i Sverige just nu. Delningsekonomin, eller den kollaborativa ekonomin som det också kallas, sprider sig som en löpeld underifrån. Och jag gillar det verkligen! Alla behöver inte äga allt, det är inte hållbart i längden. Det är också väldigt skönt att inte behöva äga allt eftersom allt man äger ska förvaras och tas om hand på ett eller annat sätt och det tar tid. Tid som man kan göra mycket roligare saker med. Dessutom så ökar tilliten i samhället om vi samarbetar och delar saker med varandra.

I dokumentärfilmen Dela är det nya äga, förklaras det lite kring hur det funkar och hur man kan tänka. Väl spenderade 23 minuter som jag varmt vill rekommendera.

Tack vare tekniken så är det rätt så enkelt för delningsekonomin att sprida sig. Här har jag samlat ihop en lista på några riktigt bra tjänster. Inom några år hoppas jag att jag hunnit testa på allihop.

 

Bjussa – Bjussa bort det du inte vill ha

Att skänka vidare det man själv inte har användning för är ett lätt sätt att slippa åka iväg med det till någon hjälporganisation eller återvinningscentralen. Det är ju bättre att det kommer till användning hos någon som behöver det.
www.bjussa.se

 

Skjutsgruppen – Ta skjuts med dina vänners vänner

Det är mer miljöriktigt, billigare och roligare att samåka än att åka i varsitt fordon. Skjutsgruppen är en ideell organisation och drivs helt utan vinstintresse.
www.skjutsgruppen.nu

 

GoMore – Hitta eller erbjud skjuts

GoMore hjälper till att ordna roliga och miljövänliga resor genom samåkning och privat biluthyrning. Här kan du hitta både långa och korta skjutsar varje dag till Sveriges alla hörn och även utanför landets gränser.
www.gomore.se

 

Hoffice – Låna en kontorsplats eller skapa en i ditt hem

När jag ser sådana här lösningar önskar jag att jag bodde i en stad, där sannolikheten för att det skulle fungera, är större. Hoffice är ett nätverk som för samman de som är arbetsplatslösa så att man kan skapa arbetsplatser hemma hos varandra. Samtidigt som man får en arbetsplats så får man också en massa nya trevliga kollegor.
www.hoffice.nu

 

SwingaBazaar – Låna eller hyr det du behöver av en granne

Har du också något du sällan använder? Det har din granne med. Swinga är en app som gör det enklare och tryggare att låna eller hyra de sakerna av varandra, så att vi slipper köpa nytt varje gång vi behöver något. Anmäl ditt intresse i ditt område så att banken av låntagare och givare ökar.
www.signup.swingabazaar.se

 

Fritidsbanken – Låna en hockeyhjälm, cykel eller basketboll

Fritidsbanken är som ett vanligt bibliotek, fast med fritidsprylar istället för böcker!
I dagsläget finns den i Deje, Grums, Lidköping, Trollhättan och Örebro. Men alla kan starta en egen fritidsbank, det är bara att inspireras av de andra som redan gjort det.
www.fritidsbanken.se

 

HemByte – Byt hem med någon för en tid

Bo över hela världen på semestern genom att helt enkelt byta ditt hem mot någon annans för en vecka eller två. Ett spännande sätt att verkligen se hur andra familjer bor i andra länder.
www.hembyte.nu

 

AirBnb – Hyr tillfälliga boenden av privatpersoner

Med Airbnb kan man hyra rum i någons hem istället för att bo på hotell när man är ute och reser, både i Sverige eller i övriga världen. Antingen så bor man i ett rum i någons hus eller lägenhet, eller kanske i en stuga på deras gård. Det är ju en jättekul idé när man gillar att träffa nya människor och lära känna en ny kultur.
www.airbnb.se

 

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply min tekopp 28 maj, 2015 at 19:40

  Men vilka toppentips, tack!! Bjussa var ju en supersmart sida, sådant gillar jag att skänka vidare utan att tänka på pengar utan enbart att prylen i sig lever vidare 🙂

  • Reply hildashem.se 29 maj, 2015 at 06:31

   Ja, visst är det bra! Det känns alltid bättre att skicka vidare sakerna så att de kommer till användning och inte bara ligger i ett mörkt förråd. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Thelma och jag 29 maj, 2015 at 05:54

  Dela inte hjälm. Vem vet va den varit med om o man har ju bara ett huvud.. /pia

  • Reply hildashem.se 29 maj, 2015 at 06:32

   Ja, det är sant. Hjälmar kan vara känsligt.

 • Reply Att dela är det nya svarta - Hildas 7 juli, 2016 at 07:03

  […] ungefär ett år sedan skrev jag ett inlägg om den fantastiska delningsekonomin som är på stark frammarsch. Jag tipsade då om tjänster såsom AirBnB, GoMore, Hembyte m.fl. Det […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.