Livet

Den viktiga ensamheten

den viktiga ensamheten

 

Jag älskar ensamheten. Att få göra precis det jag känner för att göra utan att bli störd. Jag är nu inne på mitt sjätte år som egenföretagare där jag suttit helt ensam och jobbat. Ja bortsett från de 9 månaderna när min man jobbade hemma då såklart. Men jag tröttnar aldrig på den där ensamheten. Med åren har jag insett vilket stort behov jag har av att vara just ensam. Det visste jag faktiskt inte tidigare att jag behövde.

En anledning till att jag älskar ensamheten är förstås för att den är självvald. Att vara i en ensamhet som en själv inte valt är förstås ingen positiv upplevelse och kan dessutom vara hälsovådligt. Vissa arbetsdagar när jag känner att jag behöver lite social samvaro så bokar jag in en lunch eller fika med någon inspirerande människa som jag kan utbyta energi med. Och då får jag min sociala längtan stillad. När jag fått ett par timmars samtal är jag redo att vara ensam igen. Och det är först när jag är ensam som jag har möjlighet att reflektera och fundera över allt som behöver funderas över. När en befinner sig bland andra människor och annan yttre påverkan så finns inte utrymmet för de där tankarna och det tror jag inte är nyttigt. Alla behöver vi tid till att, på vår egen kammare, reflektera över alla intryck vi utsätts för, jag tror att det är just det som utvecklar oss och för oss framåt.

Gillar du att vara ensam?

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Elina 3 mars, 2016 at 08:37

  Jag älskar att vara självvalt ensam! “Tyvärr” älskar jag också att vara med människor, så ofta blir något av de två lidande.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 7 mars, 2016 at 08:22

   Samma här, jag älskar också att vara bland andra människor. Det gäller bara att hitta den där fina linjen där balansen finns. 🙂

 • Reply Ulrika 3 mars, 2016 at 08:49

  I ensamheten tankar jag energi på samma sätt som vissa av oss gör i sällskap med andra. Först nu, på “äldre da’r” har jag insett att mitt beteende inte är fel. Att vara introvert är precis lika okej som att vara extrovert.. ?

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 7 mars, 2016 at 08:25

   Ja, det är verkligen ok oavsett vilket man föredrar. Men det sköna med att bli äldre är att man också INSER att det faktiskt är ok. 🙂

 • Reply Rania {Rania Maria Photography} 3 mars, 2016 at 09:04

  Jag har alltid varit extremt social och extrovert men efter flytten hit märker jag hur mycket jag njuter av lugnet och ensamheten. Min sambo är introvert och han behöver vara ifred ibland för att ladda sina batterier. Riktigt så är det inte för mig men jag uppskattar verkligen att vara själv och kan känna att det tömmer mig lite när jag är på stan bland mycket folk och ett högt tempo.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 7 mars, 2016 at 08:28

   Det är intressant vad man lär sig om sig själv ju längre åren går. Jag tror att jag står med en fot i varje läger, jag är alltså ambivert. Båda sidor är nödvändiga för mig och att jag ska må bra. Det spelar ingen roll hur man är egentligen, bara man hittar sin grej och kan anpassa sitt liv efter det. 🙂

 • Reply Linda Cedås 3 mars, 2016 at 10:48

  Hej, jag tycker att ett behovet att ensamhet ökar med åren. Kanske har det att göra med att man blir mer lugn i sig själv och då även vågar missa saker och vågar vara ensam. Jag håller med dig på alla punkter som alltid:) Det är skönt att vara ensam men den ska vara självvald annars blir det inte bra. Ha en fin dag! Kram Linda C

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 7 mars, 2016 at 08:32

   Ja, jag tror också att det där behovet förändras med åren. Under våra studieår kan jag aldrig minnas att jag nästan någonsin var ensam eller hade behov av det. 🙂
   Kram till dig fina Linda! <3

 • Reply Sofia/Trådtanten 3 mars, 2016 at 11:02

  Ensamhet kan vara det bästa som finns. Tror aft jag uppskattar det extra just nu när vi Både tacklar småbarnslivet och livet med assistent. Stunderna i ensamhet och stillhet är tämligen få och riktigt värdefulla!
  Men egentligen gillar jag inte att kalla det ensamhet. För mig är tiden när jag inte har andra människor runt mig en tid att umgås med mig själv. Att orka lyssna klart på mina tankar och funderingar och att göra prioriteringar för vad som är viktigt för mig. Utan att påverkas av andra. Att känna sig ensam är däremot inte positivt för mig. Men det är lite konstigt, för känslan av ensamhet har jag oftast tillsammans med andra, framförallt vid tvångsmässiga mingelsammanghang där man bara känner människor på ytan.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 7 mars, 2016 at 08:35

   Så bra och fint du beskriver det. Att orka lyssna klart på sina egna tankar och funderingar är ju precis vad det handlar om. Jag kan också, precis som du, känna mig ensam i stora sammanhang bland andra människor och då har jag bara lust att dra mig undan och var själv “på riktigt” istället.

 • Reply Leonie 3 mars, 2016 at 12:41

  Ja, jag gillar också att vara ensam. Eller snarare för mig själv. Slippa alla intryck från andra människor, få lite tystnad och lugn och ro. Många andra tycker jag är konstig och att det är synd om mig om jag sitter ensam hemma en fredagkväll. Jag tycker synd om människor som inte klarar av att vara för sig själva:)
  Gillar din blogg, förresten, har precis hittat hit!

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 7 mars, 2016 at 08:39

   Varmt välkommen hit! 🙂
   Håller helt med dig. Det är också märkligt hur en del värderar just fredagskvällar, lördagskvällar som extra viktiga att inte vara ensam på. Jag sitter gärna ensam en helgkväll eller även julafton för den delen. Om man gillar att se på tv är det ju dessutom extra mycket bra just de kvällarna.

 • Reply Emschen 3 mars, 2016 at 22:07

  Jag behöver båda två lika mkt, ensamhet och människor kring mig. Jag älskar att vara i stora folksamlingar, små grupper, två och två men jag behöver exakt lika mkt möjligheten att få vara själv och vara med mina egna tankar. Tror det är därför som jag inte kommer i säng om kvällarna, barnen sover och mannen tittar på tv eller sitter och jobbar vid datorn, då får jag lugnet runt mig för att jobba.
  Jag har så många tankar om att börja som egenföretagare, jag hade bestämt mig men sen tja jag vet inte. Får väl se hur det blir.

  Men några dagar i ensamhet, det hade suttit gott just nu.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 7 mars, 2016 at 08:46

   Ja, det gäller att hitta det där som passar bäst för en själv. Och det som ger en energi.
   Vad spännande att du funderar på att bli egenföretagare, och visst är det ett stort beslut som ger upphov till mycket velande och ångest. Förstår att tankarna är många. Och det är i synnerhet i sådana situationer som en behöver lite extra tid för sig själv så att en får möjlighet att lyssna på vad en själv vill och tycker, och inte vad andra vill och tycker.

 • Reply Mellan skog och gård 8 mars, 2016 at 23:45

  Ja, jag gillar och behöver vara ensam. Det är då jag får energi och jag kan vara ensam länge utan att vilja något annat. Nu med tre barn och skola och jobb blir ensamheten väldigt liten, men det gör ju ingenting – vill ju gärna ha den tiden med barnen medan dom vill det också. Nu är den bara ren lyx 🙂 och såklart när den är självvald.
  Det är fascinerande med att det är så olika. Det tar mycket energi för mig att vara med människor, även om jag tycker om det. Att en del tankar energi på samma sätt av människor som jag gör av ensamheten är rätt otroligt 🙂
  Min dröm är att få styra jobbet ungefär som du.

  • Reply Sofia Brolin - hildashem.se 10 mars, 2016 at 07:39

   Det är verkligen häftigt hur olika vi människor är. Det är bara viktigt att ta reda på vilken sort en själv är så att en tankar energi på rätt ställe, och inte där en tror att en gör det för att alla andra gör det på ett visst sätt.
   Jag får energi av både ensamhet och av människor … men det beror ju förstås på vilka människor det är. Jag väljer med omsorg. 🙂
   Jag hoppas verkligen att du får möjlighet till att styra ditt jobb och din tid i framtiden, det är verkligen skönt.
   Kram Sofia

 • Reply Jenny C 30 augusti, 2019 at 21:56

  Hej, en något sen kommentar kanske. Jag njuter också av ensamheten. Först var den inte självvald, bytte stad, yrkesbransch mm, men nu är min ensamhet helt självvald ❣ Dock träffar jag ju kollegor på jobbet, men vi jobbar självständigt, och täcker upp för varandra, men vi umgås aldrig privat. Jag är ensamboende, 45 år med X antal försök att bli gravid som inte lett någon vart. Nu för gammal för hjälp till graviditet i Sverige, och för fattig för att göra ett försök utomlands. Apropå de söta barntavlorna jag såg i väggshoppen. Men nu har jag helt accepterat min livsitution, trivs som ensam på kvällarna med en bra bok eller en promenad i skogen. Det finns faktiskt en hel del fördelar med att vara ensamstående!🥰🙃🤑 Plugga på fritiden, ät när du vill, städa när du vill, somna när du vill, din presumtive sambo blir inte svartsjuk eller försöker kontrollera dig, du kan lägga ner allt nätdejtande för gott, för du hittar ändå ingen kille om du inte kan trivas med ensamheten. Och när du trivs med ensamheten, blir det inte lika viktigt. Funderar också på att bli egenföretagare, jag har ju tid över att utbilda mig vid sidan av…
  Tack för intressant blogg.
  /Jenny

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.