hållbart liv

Det älskade ägget

glada hönor

Visste du att vi svenskar sätter i oss 2 000 ton ägg varje påskvecka? Det är otroligt många ägg, som kommit ur ofantligt många hönor. Hönor som viger hela sitt liv åt att producera ägg till oss konsumenter. Förra veckan gick matkedjorna Willys och Coop ut med att de slutar sälja ägg från burhöns. Verkligen inte en dag för tidigt och det är ett steg i rätt riktning. Men jag är fortfarande inte särskilt nöjd över hönsens tillvaro.

På reklambilder för ägg från frigående höns är det ofta en bild på välmående hönor som spatserar omkring. Och då är det ju inte så konstigt att man tror att man köper ägg från hönor som vistas fritt och kan röra sig som de vill, men så är tyvärr inte fallet. Det finns frigående höns inne och ute, gemensamt för dem är att inomhus är det max 9 hönor per kvadratmeter. De som får gå ut har det lite bättre eftersom de då får lite mer yta. Men fundera över hur stor en kvadratmeter är och placera 9 hönor där i din fantasi. Det är ganska trångt…

Ekologiska ägg känns ju bättre … men det är fortfarande inte bra. Där är det max 7 hönor per kvadratmeter och så har de alltid tillgång till att gå ut i en inhägnad med vegetation en viss del av året. Gemensamt för alla hönor är att de efter lång och trogen tjänst, där de värpt massor med ägg åt oss, alltså är klara med sitt arbetsliv (precis som när vi går i pension) gasas ihjäl eftersom de inte längre behövs. För att inte tala om alla de oönskade kycklingtuppar som föds och som går hädan direkt eftersom de inget har att tillföra i hönsindustrin.

Höns är betydligt mer intelligenta än vad många kanske tror och de förtjänar att behandlas med respekt. Jag blir så ledsen när djur utnyttjas som produkter som det bara ska profiteras på. De ger oss något värdefullt. Och det minsta vi då kan göra är att åtminstone ge dem en fin tillvaro och ett behagligt liv.

Det allra bästa är såklart att ha egna höns eller köpa från någon som har. Jag var på en hönskurs för några veckor sedan för att lära mig vad man ska tänka på och hur man ska ta om hand om dem, så att jag kan det den dagen det blir dags för oss att utöka vår familj med några hönor. Och man måste inte bo på landet för att ha höns, det går fint även i stan eller i villaområdet.

Om du inte har tillgång till ägg från egna hönor så köp åtminstone ekologiskt och KRAV. Det är det minsta vi kan göra för hönorna som offrar sina liv för vår skull.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Sonja {Dagmars Kitchen} 15 april, 2014 at 06:57

  Så bra skrivet Sofia! Det här tror jag många skulle behöva läsa – ett anslag i matbutiken kanske 😉 Jag bor i stan och har tyvärr inte tillgång till ägg från bonde så ofta, men eftersom vi konsumerar massor är det bara eko som gäller sedan flera år tillbaka.

  Och här har du en till som drömmer om egna höns 🙂 Ska 'bara' få med mig maken på idén först.

  Kram, Sonja

  • Reply hildashem.se 17 april, 2014 at 08:42

   Jag har lite samma mision här … Maken ska övertygas helt först 🙂
   Kram och Glad påsk!

 • Reply Anonym 15 april, 2014 at 07:15

  Instämmer helt!! Jag har varit på olika värperier och kan säga att de ekologiska hönsen har det klart bäst, MEN inte optimalt på något sätt.
  Låter bra med egna höns Sofia!! En liten flock höns kommer här med så småningom, jag ska bara få lite mer tid över först och bearbeta brodern din:-)
  Ha en bra dag!
  Kram Eleonora

  • Reply hildashem.se 17 april, 2014 at 08:43

   Kan tänka mig att du sett mycket som veterinär. Jag håller tummarna för egna höns hos både dig och mig en dag 🙂
   Kram

 • Reply Elle 15 april, 2014 at 07:19

  Jag drömmer om det lilla huset på landet och egna höns, men tills dess har jag nu övergått till eko. Numera får jag äggen t o m levererade till dörren av en "ägg-bonde" som har ekologisk hönsgård.
  Ha en trevlig påsk!
  Kram Elle

  • Reply hildashem.se 17 april, 2014 at 08:44

   Åh, vilken lyx. Härligt att du kan få det ordnat så tills den dag då du har egna 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Elisabeth 15 april, 2014 at 08:59

  jag håller med dig totalt !! Därför köper jag ägg hos en bonde här i byn. Glad Påsk

  • Reply hildashem.se 17 april, 2014 at 08:44

   Härligt! Och glad påsk till dig också! Kram 🙂

 • Reply Anette 15 april, 2014 at 17:14

  Tack för att du skriver om detta! Det är verkligen fruktansvärt hur vi behandlar våra djur i djurindustrin. Jag köper alltid ekologiska ägg men det är ju trist att de bara är bättre, inte bra… Nu fick jag också en dröm om att bli hönsmamma en dag!

  • Reply hildashem.se 17 april, 2014 at 08:45

   Ja, de som viger sina liv åt att tjäna oss förtjänar att ha det fint! Hoppas att du blir hönsmamma en dag! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply CreandoPhoto 15 april, 2014 at 21:25

  Du har så himla rätt! Vi har ingen att köpa höns ifrån och bor så att det inte är möjligt att ha egna hönor. Men vi köper iallafall ekologiskt. Och aldrig, aldrig från burhöns.

 • Reply Emelie Holm 16 april, 2014 at 10:53

  Tänk så många djur som far illa såhär års, så stort av dig att välja höns som mår bra! Du har så rätt! 🙂

 • Reply Jennica... 16 april, 2014 at 17:25

  Usch….bra att du skriver om detta! Jag har faktiskt sett en skylt här ute där jag bor där det står att de säljer ägg! Helt ny, har inte sett den innan! Det måste jag kolla upp, för vi äter en hel del ägg.
  Kram Jennica

  • Reply hildashem.se 17 april, 2014 at 08:46

   Ja, kolla upp det vettja. om du har tur har du ju en fin hönsgård i närheten 🙂
   Kram och glad påsk!

 • Reply bara anna 17 april, 2014 at 07:38

  Jag är så GLAD över att vi har egna höns och fler ska det bli, kläckmaskinen är full med ägg som förhoppningsvis kläcks inom någon vecka.
  Kram!

  • Reply hildashem.se 17 april, 2014 at 08:47

   Ja, det är ju så mysigt. Lycka till med alla kycklingar.
   Kram och glad påsk! 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.